Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Güneş Paneli Regülatöründe Akü Cinsi Seçimi?

B

Burak Doneray

Teşekkürler akü kapasitesi bence çok önemli çoğumuz 1-2 günden fazla aynı yerde kalmıyoruz illaki 3 günde bir motor çalışıyor bu 1-2 günlük sürekli kullanımları karşılayabilecek kapasite bu sebeble önemli 12,5 V altına düşmeden aküye zarar vermeden.
Motor çalışmıyorsa Agm aküde çalıştırmaz ve biter motorun sorununu çözersiniz servislerden motoru yine çalıştırırsınız.Hiç baş pervanem olmadı. Olmazsa yanaşılmıyormu kötü havada sanmam ben kullanmıyorum.

4 yıllık kapalı tip sulu akülerim 300 W bir yükte 12,8 den 12,5 V a düşüyor ve sabit kalıyor aküleri  değiştirmek için bu yük altında dolu akü 12 V a düşerse değiştirme zamanı geldi demektir diye biliyorum doğrumudur ? Birde jeneratör taktırdım start akü korkum yok.

Küçük teknelerin 300 watt panel koyacak yeri pek olmuyor o yüzden optimum çözümler geliştiriyor insan.

Bu arada 2 sene önce diğer teknemde 6 ayda optima marka motor aküm çöp oldu şarjsız bıraktığımdan hata yaparsanız bu aküler malesef kendini toplamıyor. Redresör ve solar panelin redresörüde uyumlu olmak zorumdamı inanın  merak ediyorum eğer öyleyse çok masraflı bir işe dönüşüyor akü bankını bu yeni nesil aküler  ile değiştirmek.(redresörüm Pronautic 50A uyumlu biliyorum fakat solar panelinki Victron Pwma 20A için emin değilim) Cevabınız için Teşekkür ederim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2018, 17:43:30 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Alper reisim rica etsem akü markalarını ve kullanım ömürlerini ve akü ömrüne zarar vermeden kullanım kapasitelerini yazarmısın çok faydalı olacaktır  en azından bana .Örnek A markası tipi 100 A  güvenli kullanım kapsiyesi 60A gibi .Sağolun.

Birde şu 200 cm de 40 cm kalana kadar kullanılabilen havuz kapasitesini sunan akü nedir çok iyiymiş 200A aküde 160 A kullanabilmek.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2018, 22:34:11 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
Alternatör dediğiniz şey sürekli aynı akımı akünün kafasına verir ama bu iyi birşey değil. O nedenle Şehirlerarası otobüslere ve kamyonlara verilen akülere garanti verilmez. O nedenle eğer Alternatörden şarj cihazı kullanmıyorsanız alternatörü bir şarj ünitesi olarak düşünmeyin.  Redresör ve regülatör uyumundan bahsetmek gerekirse bu tip şarj ünitelerinin üzerinde en olmazsa olmaz şey sıcaklık sensörüdür. Ortam ve akü sıcaklığı neden önemli 20 dereceden sonra voltajı düşürmek gerekir. Şarj eden ünite sıcaklığı görmezse akü boş diye allah ne verdiyse tam kapasite aküye voltaj verir. İşte akü neden kaynadı vs bundan dolayı oluşur. Sıcaklık arttıkça iç direnç artar sizde zorladıkça daha da artar. Ben bunu bebeğe mama verme gibi tabir ediyorum. Doyan bebek ya da yemek istemeyen bebeğe zorla mama tıkarsanız bi yerden sonra isyan çıkar. Bu da aynı şey.Ölçülü vermek, onun istediği voltajda akım vermek zorundasınız. Optima akülere gelince piyasada maalesef çok eski tarihli ve çok uzun süre beklemiş aküler var. Şu anda 2014 üretimi aküler bile 0 diye satılıyor o nedenle optima alırken kenarındaki barkoda bakarak alın. Bizde optima satıyoruz tedarik ederken barkodlarına bakarak alıyoruz. Uzun süre bekleyen aküleri almıyoruz ve satmıyoruz.
Exide Agm, Jel. Sonnenschein jel gibi aküleri %50ye kadar kullanabilirsiniz. Outdo da bakımlı jel tam olarak discharge ve reserve kapasitesini bilemediğimiz için %40 diyoruz ama tedarikçi %50 diyor. Optima ve Odysseyde TPPL plaka kullanılıyor o nedenle derin discharge e uygun aküler. Optimayı değil ama Odyssey aküleri %80 kapasite ile kullanabilirsiniz. Reserve kapasiteleri buna göredir. Hem makine startta anlık olarak rakipsiz yüksek akım verir hemde serviste kullanabilirsiniz. Normalde yüksek CCAlı aküleri serviste kullanmak uygun değildir ama bunlar biraz sycho aküler o konuda. Amerikan ordusununda kullanma nedenide o. Ağırlıklarına baktığınız zamanda kendi kapasitesindeki bütün akülerden min %10 daha ağırlar. Fiyat göreceli değilse alınması gereken tek akü bence.
74A olanını bir arkadaşımın arabasına verdim. Arabasında saçma sapan bir sürü uyarı sistemi müzik sistemi vs olduğu için yattığı yerde saçma sapan güç sarf ediyor. Akü voltajı düştüğü zaman bile arama sms atıo çocuğa öyle saçma bir sistem var. Alarm çalsa neden çaldığını sms atıo yok tampona dokundular yok titreşim  algıladım falan diye. Araba normalde her 15 ayda bir akü değiştiriyordu 3 gün beklediği zaman aküler boşalıp kendini toparlayamıyor daha sonra sürekli şarj edilmesine rağmen voltaj tutmuyordu. 10 Aydır odyssey kullanıyor. şimdiye kadar 8-10 defa voltaj 11.4lere inmiş. Çoktan çöp olması gerekirdi. Hala şarj edildikten sonra 12.5 gösteriyor ve Akü test cihazıyla 1100CCA değeriyle test ediyoruz 10.5V un altına düşmüyor o rezistans geriliminde.  Normalde fabrikanın verdiği CCA değeri 950. Alana yanında da Odyssey şapka veriyoruz. Şapka bedava. :D
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
Alper Reisim, muhtemelen bizim tekne alternatörlerinde voltaj kontrol mekanizması vardır, bu konuyu bir kenara bırakarak ;

Voltaj dediğimiz hidrolik sistemlerdeki basınca eşdeğer bildiğim. Dolu (tam şarj olmuş) bir akünün kaynamaya neden olacak şekilde aşırı şarja maruz kalması için belirli bir voltaj değerinin üstünde akım vermek gerekir. Rakamlar farklı olabilir ancak bizim akülerin tam dolu hali 13.6 volt ise bunun aşırı şarj olması için (yani aküye doğru akış olması için) bu değerin üstünde bir basınç (voltaj) gerekir. Eğer alternatör çıkışı regüle edilmiş ise (ki öyledir), alternatör üretime devam eder ancak akü yönünde akış olmaz.

Ben genelde motor seyri yaparım (8 saat sürekli) hiç bir zaman akünün ısındığını ya da 13.6'nın üstüne çıktığını görmedim.

Aşırı şarjın önlenmesi için aküyü besleyen akım kaynağından gelen voltajının denetlenmesi en önemli konu diye düşünüyorum.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Alper Reisim, muhtemelen bizim tekne alternatörlerinde voltaj kontrol mekanizması vardır, bu konuyu bir kenara bırakarak ;

Voltaj dediğimiz hidrolik sistemlerdeki basınca eşdeğer bildiğim. Dolu (tam şarj olmuş) bir akünün kaynamaya neden olacak şekilde aşırı şarja maruz kalması için belirli bir voltaj değerinin üstünde akım vermek gerekir. Rakamlar farklı olabilir ancak bizim akülerin tam dolu hali 13.6 volt ise bunun aşırı şarj olması için (yani aküye doğru akış olması için) bu değerin üstünde bir basınç (voltaj) gerekir. Eğer alternatör çıkışı regüle edilmiş ise (ki öyledir), alternatör üretime devam eder ancak akü yönünde akış olmaz.

Ben genelde motor seyri yaparım (8 saat sürekli) hiç bir zaman akünün ısındığını ya da 13.6'nın üstüne çıktığını görmedim.

Aşırı şarjın önlenmesi için aküyü besleyen akım kaynağından gelen voltajının denetlenmesi en önemli konu diye düşünüyorum.

Eskiden arada konjektör diye bir şey vardı. Bir kere çok yıllar önce arabada böyle birşey olduğunu hatırlıyorum. Konjektör arıza yapıp aküyü bozmuştu sanırım.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!

Yukarıda yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Alperin tavsiyeleri çok doğru ama 2 küçük itirazımı eklemek isterim;

Alternatörler akülerinizi öldüren korkulacak aletler değildir. Basit de olsa üzerindeki regülatör sayesinde akü voltajınız belirli bir seviyeye (çoğunlukla 13.5v) ulaştığında şarjı keser.

Hatta daha yeni üç aşamalı regülatöre sahip alternatörler aynı redresörünüz gibi aküyü doğru bir karakteristikte (bulk, float, absorbe) şarj eder.

İkincisi de klasik sulu tip kurşun-asit kamyon aküleri tekneye sokulmayacak canavarlar değildir! :)

Akülerin hepsi çocuk gibi, evcil hayvan gibi özenle beslenmesi, bakılması, özen gösterilmesi gereken, adeta bir canlı gibidir.

En iyi aküyü bile huyuna suyuna uygun kullanmazsanız kısa zamanda sizi terk eder. En dandik kamyon aküsü ise bilinçli bir kullanıcının elinde yıllarca sorunsuz hizmet verir.

Şarj deşarj kapasiteleri, sıcaklık, gaz, eğimde çalışma gibi kriterleri doğru değerlendirmek gerekir.

Alper tecrübeye dayalı konuştuğu için yıllardır kimsenin bunlara dikkat etmediğini görerek haklı bir özet çıkarmış, "tekneye sokmam". :)

Kimi insanların evinde evcil hayvan beslemesi ve bazılarının sulu akü kullanımı yasaklanmalı! :D

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
Alternatörden şarjda istenen 4 aşamalı şarjı yapamazsınız.
Bunların dışında belirttiğim gibi akü şarj olurken dolu ya da boş sıcaklığının kontrol edilmesi ve redresörün ya da alternatörün ya da Regülatörün buna göre voltaj vermesi gerekir. Akünüz boş diyelim vooltajıda 12V civarında ama bulunduğu ortam 30C derecenin üzerinde. Sizin regülatörünüzün ya da redresörünüzün  sıcaklık sensörü yoksa akü sıcaklığına bakmaksızın aküyü doldurmak için maks. ayarlı voltajında aküyü şarj etmeye çalışacaktır. Ortam sıcak değil diyelim, ama akü şarj olurken ısınıyor bazıları çok ısınıyor yine buna göre bu cihazların voltajlarını kısması gerekir. Akünün şarj olurken sıcaklığının kontrolü bu nedenle önemli.
Teknenizdeki alternatörün voltajı 13.5V ise zaten akülerinizi 2 saatlik alternatör voltajı ile yine şarj edemezsiniz. Konjektör bozuksa ki sıkça görüyoruz 15.2V lar bile gelebiliyor aküye. Bizim kullandığımız 0 kayıplı izolatör de mesela bunu engelliyor. Yüksek voltajı gördüğü anda bir sorun var diyor akülere yollamıyor ve uyarı veriyor lambasını yakarak. Alternatörden şarj cihazıda aynı şekilde aküleri olması gerektiği gibi voltajı yükseltip alternatörün verimliliğini arttırarak 4 aşamalı şarj ediyor. Bu tip cihazların amacı zaten teknede olan potansiyeli verimli olarak kullanmak. Gerekli olmasa adamlar böyle bir cihazı üretmeye vakit ayırmazdı başka ürünlere yönelirdi.
Bizim için hava hoş biz aküde satıyoruz ancak bizim amacımız katkı sağlarken sağlıklı ve uzun yıllar sorunsuz bir kullanım sağlamak. Bu şekilde hizmet etmek.

Kapalı sulu akü olayına gelince de neden şu. Biz burada aküleri şarj ediyoruz. Elektrik kesildiği zaman kendi akülerimiz ve inverter ile ofisin bilgisayar internet telefon ihtiyacını gideriyoruz. Orada kullandığımız aküleri şarj ederken baş ağrısından hem düzgün çalışamıyoruz hem de ben normalde akşamları idmana giderim o aküler beni o kadar hırpalıyor ki akşam idmana gidemiyorum gidersem de hidrojen solumaktan kanda biriken hidrojenden dolayı idmanda kaslarım titriyor. Sağlık açısından o aküleri tekneme koymam.
2 hafta önce kaç senede topladığım teknemi hiç denize indirip kullanamadan sattım, alan adam da bu teknede neden bu kadar pahalı aküler var bu cihazlar var seni kazıklamışlar dedi yaptığım işi bilmeden. Adama anlatınca dumur oldu. Ona kalırsa her akü aynı akü. Al tak kullan. 
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Sağlık açısından o aküleri tekneme koymam.
her işin bir usulü var.
Kurşun-asit klasik aküler teknede uygun havalandırmalı yere (veya aşağıdaki gibi kutuya) konulur veya hortum çıkışlı marin tiplerdeki havalandırma borusu dışarıya verilir.

Örnek Uygulama:

Mutlu akü de şöyle diyor;
"Tüm standart starter akülerimizde kullanılan kamina tip kapak tasarımına ve büyük tiplerde hortumlu kapak yapısına sahiptirler. Bu sayede merkezi gaz çıkışına sahip olup, oluşan gaz dış ortama tahliye edilerek kapalı alanlarda kullanıma uygundur."

Sen de hem sulu akünün bu huyunu biliyorsun hem de kapalı ofiste onunla birlikte oturuyorsun!
Akşam sporundan kaçmak için bilerek mi yapıyorsun nedir!? ;)

Alternatör konusunda da söylediklerin doğru ama sonuçları o kadar ölümcül değil.
Akü sağlığı tamamiyle kullanıcının ilgisine, dikkatine bağlı.
Teknolojik aletler sihirle korumuyor cihazları, tembel kullanıcıya kolaylık sağlıyor sadece.

Külyutmaz Hüseyin abi gelse de o meşhur renosunda motoruna anahtar değdirmeden 1,5 milyon kilometreyi nasıl yaptığını, akü sağlığını nasıl koruduğunu filan anlatsa ne güzel olurdu şimdi.. :D
  • IP logged
><(((º>

e

ersinboke@icrs.com.tr

Sorular sorular..

1 Alternatörün verebildiği elektrik amper cinsinden belli. Zaten bundan daha fazlasını veremez. Yine bildiğim alternatör zaten aküler dolu ise şarjı kesiyor. Benim teknemde Alternaör çalışırken , güneş panelinin regülatörü de şarj etmeyi kesiyor. 30 derece üstünü ise ben anlamadım. Halihazırda Kuşadasında hava 35 derece. 30 derece altında aküyü nasıl koruyacağız?

Seyir sırasında teknede buz dolabı yoksa da ırgat , otopilot ,telsiz, gps, çalışıyor. Aküleri sadece küçük bir panel diri tutuyor hepsi o.

Bundan önce 3 sene önce takılmış olan aküyü enayi gibi yenileri ile değiştirdim. Meğerse marş rölesi bozukmuş. 

Muhtemel akülerin bulunduğu sıcaklık an itibarı ile 30 derece üstündedir.
  • IP logged

• *
Sağlık açısından o aküleri tekneme koymam.
her işin bir usulü var.
Kurşun-asit klasik aküler teknede uygun havalandırmalı yere (veya aşağıdaki gibi kutuya) konulur veya hortum çıkışlı marin tiplerdeki havalandırma borusu dışarıya verilir.

Örnek Uygulama:

Mutlu akü de şöyle diyor;
"Tüm standart starter akülerimizde kullanılan kamina tip kapak tasarımına ve büyük tiplerde hortumlu kapak yapısına sahiptirler. Bu sayede merkezi gaz çıkışına sahip olup, oluşan gaz dış ortama tahliye edilerek kapalı alanlarda kullanıma uygundur."

Sen de hem sulu akünün bu huyunu biliyorsun hem de kapalı ofiste onunla birlikte oturuyorsun!
Akşam sporundan kaçmak için bilerek mi yapıyorsun nedir!? ;)

Alternatör konusunda da söylediklerin doğru ama sonuçları o kadar ölümcül değil.
Akü sağlığı tamamiyle kullanıcının ilgisine, dikkatine bağlı.
Teknolojik aletler sihirle korumuyor cihazları, tembel kullanıcıya kolaylık sağlıyor sadece.

Külyutmaz Hüseyin abi gelse de o meşhur renosunda motoruna anahtar değdirmeden 1,5 milyon kilometreyi nasıl yaptığını, akü sağlığını nasıl koruduğunu filan anlatsa ne güzel olurdu şimdi.. :D

Patron spor vallahi patates bu sıcaklarda. Bizde sorun şu şarj olunan stand ile havanın tahliye edileceği mesafe çok. Abi gösterdiğin sistem güzel şık falanda kaç tane teknede gördün. Benim gördüğüm 1 elin parmaklarını geçmez. Onun dışında kaliteli AGM ya da Jel kullanmak ve kapasite arttırmak varken hala neden sulu akü angaryası ile uğraşiim. Sen hala evinde tüplü tv mu kullanıyorsun. Tüplü bilgisayar ekranı mı kullanıosun. Evdeki tv bozulduğu için mi plazmaya lcd ye led e geçtin. Hayır daha kaliteli oldukları için geçtin. Aküde de aynı şekilde akü monitöründe de aynı şekilde. Simarine diye bi gösterge var hala millet bende victron var gerek yok dio. Aralarında dünya kadar fark var hem özellik hem de kalite olarak. Biraz önce stingray teknesi olan bir müşterimle konuşuoduk. Simarine, giderken sıcaklık diye bağrınmaya başlamış bu da sensör akünün üstünden yerinden çıktı motora deyiyodur diye bakmamış 2 dakika sonra motor kırılmış deniz ortasında kalmış. Şimdi bana bunu motor hararetini gösteren tank seviyelerini gösteren modüllerini takalım 2. akünün voltajı dışında Amperinide görmek istiyorum diyo. Akü de de aynı şey abi yüzde 50 kapasite kullanabilmek varken neden yüzde 30 ile kendimi kısıtliim. Arabada ucuz kalitesiz lastik nasıl kullanmıyorsan teknedede seni hayata bağlayan şey akü. Akü gitti mi geçmiş olsun. Lithium akü fiyatı makul olsa bide teknolojisine güvenebilsem onu kullanırım. 2 tane 100A kuş gibi akü al tak bitene kadarda sana yüksek voltaj versin şarja koy hiçbirşey olmamış gibi yeniden toparlasın. Daha ne isterim.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
Sorular sorular..

1 Alternatörün verebildiği elektrik amper cinsinden belli. Zaten bundan daha fazlasını veremez. Yine bildiğim alternatör zaten aküler dolu ise şarjı kesiyor. Benim teknemde Alternaör çalışırken , güneş panelinin regülatörü de şarj etmeyi kesiyor. 30 derece üstünü ise ben anlamadım. Halihazırda Kuşadasında hava 35 derece. 30 derece altında aküyü nasıl koruyacağız?

Seyir sırasında teknede buz dolabı yoksa da ırgat , otopilot ,telsiz, gps, çalışıyor. Aküleri sadece küçük bir panel diri tutuyor hepsi o.

Bundan önce 3 sene önce takılmış olan aküyü enayi gibi yenileri ile değiştirdim. Meğerse marş rölesi bozukmuş. 

Muhtemel akülerin bulunduğu sıcaklık an itibarı ile 30 derece üstündedir.

Alternatörün kapasitesi belli ancak maksimum motor devrinde verebildiği değerdir o. Yani ralanti devrinde size o A değerini veremez. Yelkenlilerde de genelde kimse gövde hızını maks rpm de almaz. Dediğim ünite sayesinde atıyorum normalde x devirde 10 amper üretebiliyorsa o ünite sayesinde atıyorum 20A alıyorsunuz. hem de aküleri düzgün şarj ediyorsunuz. Hem alternatör hem de akü sıcaklık sensörü var iki tarafıda kontrol ediyor. 2 çıkışı var biri makine start diğeri servis. Makine start kademeli şarj yapmıyor sadece akü voltajını 13.5 civarına getirip bırakıyor takip ediyor. 2. çıkışına 0 kayıplı izolatör koy baş pervane akün dahil düzgün şarj olsun. 60 A alternatörden tabii ki 61A almıyor. Sıcak havalarda evet aküler şarj olurken voltajın düşmesi gerekir. Sadece akü voltajdan dolayı değil ortam sıcaklığından dolayıda ısınır ve ömrü kısalır. E hava sıcak sen bi de redresörle regülatörle aküye 14.4 ü dayarsan akü daha da ısınıp ömrü kısalacak. Arabalarda da aküleri o nedenle artık arkaya bagaja koyuyorlar sadece ağırlık dağılımını düzeltmek için değil. 20kg lık akü 1.4tonluk arabada ağırlım dağılımını çok etkilemez. Aküyü motorkaputu içindeki sıcaklıktan korumak için yapıyorlar.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
Arkadaş,

Ben bir regülatör yapacağım, karadan geleni de, güneşten geleni de, motordan geleni de regüle edecek.

Şaka bir yana, mesela niye motordan gelen elektriği solar panel regülatöründen geçirmiyoruz.?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Teknolojiyi ben de severim, yeni teknolojinin verimi arttırdığını bilirim, desteklerim.
ama eski aküler de "öcü" değil diyorum, doğru bilinçli bir tüketicinin çoğu ihtiyaçlarını daha ekonomik olarak çözebilir diyorum.

tüketici bilinçli değilse sen ona uzay mekiğinin şarj sistemini de kursan 1-2 seneye son teknoloji aküleri çöp olur diyorum.

püf noktası aküde, şarj cihazında değil kullanan kişide diyorum.

Spor filan insan bünyesine ters zaten.. hiç zorlama kendini.. gel güneye, yat sektörü süper, hep birlikte yatalım! :D
  • IP logged
><(((º>

• *
baba yat yat nereye kadar. :D
Hacı inan yatacak vaktim olsa affetmem.
Öcü babacım kapalı sulu açık sulu bakımlı aküler. Gecenin karanlığında deliklerinden çıkıp uykuna karabasan gibi çöküyorlar boğazına sarılıyorlar. Koynuna yılan gibin giriyorlar. Cüzdanından  para gıdıklayanını dahi gördüm. Az kaldı lithium bazlı aküler yayılsın fiyatları düşsün bunların hepsinden kurtulacağız. Bu konuları okuyup gülücez arkadaş nelerle uğraşıyormuşuz nelere kafa yoruyormuşuz diye.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

Yukarı git