Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Messina Boğazı

• *
Messina Boğazı
OP: 22 Haziran 2018, 19:58:47
Alıntı ybw.com :

"Gelenek,  kuzeye giden akıntının ay boğazın üstünden geçtikten 1s 15d sonra başladığını söyler. Güneye giden akıntıysa yaklaşık 7s30d sonra başlar."

Yukarıdaki söylemi doğru kabul ettiğimiz zaman güneyden kuzeye boğazı geçmek için yaklaşık 6s15 dakika süre olduğu söylenebilir.

Boğazı geçmiş denizcilerimizin konuyla ilgili bilgilerini sunmaları cömertlik olacaktır.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Messina Boğazı
#1: 22 Haziran 2018, 22:36:33
Çok ilginc
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#2: 22 Haziran 2018, 23:52:54
Çok ilginc

Geçen sene senin bahsettiğin bölgeden sorunsuz geçmemi sağlayan bilgi de yukarıdakine benziyordu. Sana akıntıyla dalganın ters olduğunu söylediğin,  Antalya'daki kaptana da çaresini söylediği için müteşekkirim.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 23 Haziran 2018, 21:10:11
Antalya'daki kaptan ne dediydi?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#4: 23 Haziran 2018, 21:24:15
Antalya'daki kaptan ne dediydi?

Dolunay zamanı geç demişti.

Benim tüm bunlardan çıkardığım balık avlarken diğer değişkenlere ek olarak nasıl ay durumunun da izlenmesi gerekiyorsa, seyirde geçişle ilgili ekipmanın elverişliliğine göre ay durumundan v.b. yararlanmak  gerekli.

Kanımca hiçbir sey bilinmiyor ve diğer kaynaklardan bilgi alınamıyorsa beklerken gözlem yapıp çıkarılacak sonuca göre en uygun zaman aralığında geçişi yapmak çözümü üretir.

Standart bir tekne çoğu durumda bunlara gereksinim duymaz.

• IP logged

• *
#5: 24 Haziran 2018, 00:00:05
Peki ay durumunu gösteren verileri nereden bulacağız?

www.timeanddate.com adresine gidelim,

Açılan sayfada imleci Sun&Moon sekmesinin üstüne getirelim,

Açılan menüden Moon Calculator seçeneğine tıklayalım,

Açılan sayfada imlecin yanıp söndüğü Place or Country kısmına "Messina" yazıp açılan menüden Messina Italy seçeneğini tıklayalım,

Sonuçları inceleyelim,

Bizim için uygun olan moon phase yani ay durumuyla (Yarımay, İlk Dördün, Son Dördün, Dolunay), uygun olan ay doğuş (Moon Rise) veya ay batış (Moon Set) saatinde veya sonrasındaki zamanla ilgili bilgileri edinip işimize gelen zamanda geçişi yapalım.

Tabii bu dediklerim diğer şartlar önemli değilse geçerli olabilir. Doğal olarak mevsim, güneş v.b. unsurlar etkileyebilir.

En doğrusunu yerel denizciler bilecektir.

• IP logged
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2018, 00:10:44 Gönderen: Enes Save »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#6: 24 Haziran 2018, 00:42:59

Açılan sayfada imlecin yanıp söndüğü Place or Country kısmına "Messina" yazıp açılan menüden Messina Italy seçeneğini tıklayalım,

Sonuçları inceleyelim,

Bizim için uygun olan moon phase yani ay durumuyla (Yarımay, İlk Dördün, Son Dördün, Dolunay), uygun olan ay doğuş (Moon Rise) veya ay batış (Moon Set) saatinde veya sonrasındaki zamanla ilgili bilgileri edinip işimize gelen zamanda geçişi yapalım.

Tabii bu dediklerim diğer şartlar önemli değilse geçerli olabilir. Doğal olarak mevsim, güneş v.b. unsurlar etkileyebilir.

Bu bilgi benim için iyi oldu, ayın durumuna bakacak düzgün bir yerim yoktu. Paylaşım için teşekkürler.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#7: 24 Haziran 2018, 02:15:45

Sonuçları inceleyelim,

Enes reis, seyir amaçlı olarak bölgesel ay takvimini ne amaçla ve nasıl kullanıyorsunuz?
  • IP logged

• *
#8: 24 Haziran 2018, 03:14:02

Sonuçları inceleyelim,

Enes reis, seyir amaçlı olarak bölgesel ay takvimini ne amaçla ve nasıl kullanıyorsunuz?

Oğuzhan reis,

Seyir amaçlı bölgesel ay takvimini, aşması zor yerleri daha az zor veya daha kolay şekilde aşmak için kullanmayı planlıyorum. Çünkü benim kanomun motoru (Olursa) sizinkine göre çok daha az güçte, örneğin akıntı hızı yüksek yerleri aşmak için yeterli olmayabilir. Konu başlığındaki ilk yazımdan hareket edecek olursak (Yukarıda yazılanların hepsinin doğru olduğunu varsayalım) :

Messina Boğazını güneyden kuzeye geçmek istiyorum diyelim. Bu Boğazda yüksek akıntı hızı var ve benim motorumun bunu yenmesi zor. Bu nedenle akıntının olmadığı veya lehime olduğu zaman var ise o zaman geçmem lazım. Yukarıdaki yazılarda da belirtildiği üzere kuzeye giden akıntı ay boğazın üstünden geçtikten 1s 15d sonra başlarmış. Güneye giden akıntıysa yaklaşık 7s30d sonra başlarmış.Ben kuzeye geçmek istediğim için bu iki akıntı arasındaki değişiklik süresi yaklaşık 6s15d. Yani ben bu süre içinde boğaz geçişimi tamamlamalıyım. Peki geçişe ne zaman başlayacağım? Ay boğazın üstünden geçtikten yani ay battıktan 1s15d sonra... Bunun için de ayın ne zaman battığını öğrenmem gerekiyor. Ayın o bölgede ne zaman battığını da timeanddate.com sitesinden öğreniyorum.

Sizin tekneniz için bu bilgiler gerekli olmayabilir. Çünkü motorunuz akıntıyı yenecek kadar güçlü olabilir. Sizin açınızdan önemli olabilecek konu akıntıyı kendi lehinize kullanırsanız daha az yakıt sarfiyatında bulunacak olmanız olabilir.

Bir diğer açıdan bakacak olursak motorunuz güçlü ama bozuldu. Yelkenle geçiş yapmanız şart oldu ve o bölgede yelkenle seyir yasağı olmadığını düşünelim. Uygun zamanı kollayıp yelkenle geçişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

• IP logged

• *
  • Bilen bilir
#9: 24 Haziran 2018, 08:38:27
Çok iyi imiş. ;)

Yaşlı kızı olanlara çok yararlı.  :)
  • IP logged
DeDe

• *
#10: 24 Haziran 2018, 15:00:46

Sonuçları inceleyelim,

Oğuzhan reis,

Seyir amaçlı bölgesel ay takvimini, aşması zor yerleri daha az zor veya daha kolay şekilde aşmak için kullanmayı planlıyorum. Çünkü benim kanomun motoru (Olursa) sizinkine göre çok daha az güçte, örneğin akıntı hızı yüksek yerleri aşmak için yeterli olmayabilir. Konu başlığındaki ilk yazımdan hareket edecek olursak (Yukarıda yazılanların hepsinin doğru olduğunu varsayalım) :

Messina Boğazını güneyden kuzeye geçmek istiyorum diyelim. Bu Boğazda yüksek akıntı hızı var ve benim motorumun bunu yenmesi zor. Bu nedenle akıntının olmadığı veya lehime olduğu zaman var ise o zaman geçmem lazım. Yukarıdaki yazılarda da belirtildiği üzere kuzeye giden akıntı ay boğazın üstünden geçtikten 1s 15d sonra başlarmış. Güneye giden akıntıysa yaklaşık 7s30d sonra başlarmış.Ben kuzeye geçmek istediğim için bu iki akıntı arasındaki değişiklik süresi yaklaşık 6s15d. Yani ben bu süre içinde boğaz geçişimi tamamlamalıyım. Peki geçişe ne zaman başlayacağım? Ay boğazın üstünden geçtikten yani ay battıktan 1s15d sonra... Bunun için de ayın ne zaman battığını öğrenmem gerekiyor. Ayın o bölgede ne zaman battığını da timeanddate.com sitesinden öğreniyorum.

Sizin tekneniz için bu bilgiler gerekli olmayabilir. Çünkü motorunuz akıntıyı yenecek kadar güçlü olabilir. Sizin açınızdan önemli olabilecek konu akıntıyı kendi lehinize kullanırsanız daha az yakıt sarfiyatında bulunacak olmanız olabilir.

Bir diğer açıdan bakacak olursak motorunuz güçlü ama bozuldu. Yelkenle geçiş yapmanız şart oldu ve o bölgede yelkenle seyir yasağı olmadığını düşünelim. Uygun zamanı kollayıp yelkenle geçişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bilmediğim bir bilgiydi teşekkür ederim. İyi hazırlanıyorsun Enes reis . Yine takipte olacağım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#11: 26 Haziran 2018, 01:43:31
Enes kaptanım öncelikle herşey kolayınıza olsun.

Analitik düşünce ve yapılanmanız , inşallah sizi amacınıza ulaştıracaktır.

Biz Mesina boğazını 27 mayısta , kuzeyden güneye geçtik.

Boğaz girişi 2 deniz çarpışıyor.

Biz geçerken akşam üstü 18 civarı, kuzeyden dalga ve rüzgar aynı yönde, rüzgar 140 derecede , 20 knot civarıydı. Karşı akıntı , dalga zayıftı.

Boğaza girdiğimizde , akıntı 2,5 mil civarı, güneye doğru, bizimle beraberdi.

Rüzgar la beraber, motor seyriyle 12 knot civarı rüzgarda , seyrimizin maksimum hızı 12 knot a ulaştık. Ana yelken ve cenova 2. Camadan. ( Tedbiren motor seyrinde kaldık).

Boğazı çıkar çıkmaz hava durdu.

Siz tersine geçeceksiniz, mevsim ve gün durumu ne olur bilmiyorum.

Acemi paylaşımı bu kadar. Selametle, yolunuz açık olsun.

• IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#12: 29 Ağustos 2018, 15:45:41
Boğaz kaç millik bir mesafe?
  • IP logged

• *
#13: 29 Ağustos 2018, 21:33:29
Benim ölçümüme göre yaklaşık 17 deniz mili
  • IP logged

• *
    • instagram
#14: 29 Ağustos 2018, 22:21:40
Enes Abi,
Sizin için olduğu kadar bizim için de çok değerli bilgiler. Paylaştığınız ve sorduğunuz için sağolun.
Boğazdaki akıntı hızı ile ilgili ortamala/yaklaşık veriler var mı acaba?

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git