Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Baş Istralya Teli Burkulması / Kopması

• *
Baş Istralya Teli Burkulması / Kopması
OP: 30 Mayıs 2018, 16:52:44
Fotoğrafta görüldüğü gibi teknemde bulunan baş ıstralya telinin iki damarı direk tepesine bağlandığı noktaya yakın bir yerinden kopmuş.
-Sizce muhtemel nedeni / nedenleri ne olabilir ?
-Bu tel nasıl tamir edilebilir veya tamir edilemezse komple nereden temin edebilirim ?

• IP logged

• *
Tamir edilmiyor, yekpare değişiyor.
Cenovayı sararken, mandar halatı ıstralyaya muhtemelen vinçle zorlanarak dolanmış.

Bu şekli ile cenovayı açmayın, kullanmayın bence. İçinde bulunan diğer tellerin de sıyırmış olma ihtimali olabilir. Direk kırılması yaşamayın. Yelkeni açmasanız bile çok dalgalı denizde sıkıntı yaratabilir.

Hatta yerinizde olsam, balon mandarım varsa önde koçboynuzuna bağlar vinçle gererim. Yoksa canovayı rüzgarsız bir gün indirir aynı işi cenova mandarı ile yapar emniyete alırım.

Değişimin ehil ellerde yapılması gerekir (bence). Furling altındaki krom parçaları da kontrol edin, onlar da bükülmüş olabilir.

• IP logged
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2018, 17:13:06 Gönderen: Murat Ayduk »

• *
Geçmiş olsun Mehmet reis. Değiştirmeniz gerekiyor. Ben geçen sene değiştirmiştim. İstanbul'da iseniz Şenol makina tuzla'da yapıyor. İnternetten iletişim bilgilerine erişebilirsiniz.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Öncelikle geçmiş olsun. Görebildiğim kadarıyla sorununuz mandarın dolanması. Telinizin değişmesi lazım ama daha önemlisi tekrarlamaması için bir yönlendirme makarası koymanızda fayda var. Mandar ıstralya ile aynı açıyla geldiği sürece bu risk var.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
burada Hakan reisin bahsettiği yönlendirici hakkında bilgi bulabilirsiniz.

http://heyamolahey.com/genel/**zor-anlar**da-!!-teoride-ne-yapilmali-sen-pratikte-ne-yapardin/msg12018/#msg12018
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Fotoğrafta görüldüğü gibi teknemde bulunan baş ıstralya telinin iki damarı direk tepesine bağlandığı noktaya yakın bir yerinden kopmuş.
-Sizce muhtemel nedeni / nedenleri ne olabilir ?
-Bu tel nasıl tamir edilebilir veya tamir edilemezse komple nereden temin edebilirim ?

Mehmet biladerim,
Cenoa mandarının baş ıstıralyaya yaptığı açının az olması ve bir de biraz gevşek olması nedenleri ile furling  üst parçası ve mandar ıstıralyaya  birlikte sarılıyor ve zorlanınca da burulmuş, krom telin sıvama dibinden kopmuş veya sıyrılmış.Genelde kuvvetli havada veya cenoda yük fazla iken cenoanın toplanması nedeni ile oluşuyor.Elektrikli vinç ile zorlanınca ya mandar ya ıstralya durumu bile oluşabilir.
Teli ve tabii ki sıvamayı da değiştiriyorsun bu durumda.
Tel sağlam ise  bu dolanmanın engellenmesi için mandarın direğe gidiş açısı direğe ulaştığı yer aşağı çekilerek sağlanıyor.Bunun içinde direğe mandarın girdiği yerden daha aşağıda açıyı artıracak şekilde bir makara monte ediliyor ve mandar rollerdan bu makaraya oradan direkteki yuvasına girerek geriliyor.
Olay halyardrapping diye adlandırılıyor ama doğru yazılışını bilemediğim için nette bulamadım.
Eski ıstıralya telini atma ileride başka yerde daha kısa tel ihtiyacın için yeni sıvama yaptırıp kullanırsın.Sana ''abi bu artık yaramaz'' diyecekler büyük olasılıkla.
Geçmiş olsun.
  • IP logged
DeDe

• *
İlginiz, desteğiniz ve verdiğiniz bilgiler için hepinize çok teşekkür ediyorum.
  • IP logged

• *
Çok geçmiş olsun Mehmet kaptan. Benim de en korktuğum şeylerden bir tanesi.

Araya girmek istemedim, şimdi sorabilirim. Furling bir cenovayı mandarı boşlayıp indirmek için yelkenin tam açık olması mı gerkiyor? Cahilliğimi mazur görün, sistemi kullanıyorum ama detayını hiç bilmiyorum. Mandarı yelken sarılı iken kasıp salmanın bir zararı var mıdır?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

e

erdal duran

Evet, tam açık olması lazım. Mandarı yelken sarılı iken kasmanın zararı olabilir, sonuçta daha fazla gitmeyecek bir sistemi zorlamış oluyorsunuz, ama boşlamanın bir zararı olmaz, tabii boşlanmış halde yelken açıp seyir yapmamak kaydıyla :).
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2018, 18:53:20 Gönderen: Erdal Duran »

• *
Evet, tam açık olması lazım.

Teşekkürler.
Bir rayın içerisinde mi gidiyor yukarı hiç şeması filan var mı sistemin bildiğiniz?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

e

erdal duran

Evet, bir rayın içinde gider. Baş ıstralyanın dışına geçmiş yivli bir lamanın içindeki yivde hareket eder. Lama da yelkenin sarılmasını sağlar. Rüzgarsız bir havada yelkeni açın, mandarı boşlayın, yelkeni indirin, teknenizi keşfedin. Zor bir iş değildir. Şimdiden öğrenirseniz seyir sırasında karşılaşacağınız durumlarla rahatça baş edersiniz.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2018, 19:33:39 Gönderen: Erdal Duran »

• *
Geçmiş olsun Mehmet bey,
gerekli cevaplar verilmiş. Biz de bir kere sabırsız bir dostumuzun tüm ikazlara rağmen cenova sarma halatını vince almasıyla baş istralya kopardık.
Neden furlerin üst yatak bilyalarınin bozulmuş olması diye tespit edildiydi, bilyalar değişti 10 seneyi aşkın zamandır sıkıntımız yok.

En kötüsü ertesi gün baş istralyayi değıstirmeye gelen armador kardeşimizin : " Dün hava 10 - 12 knot anca esiyordu, baş ıstralyayı koparmayı nasıl becerdiniz ? " diye fırçayı basmasıydı   ;)
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Videoda sistem kurumu ve feeder anlaşılır bir durumda aktarılmış

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Direk başında ki feeder de şöyle bir şey

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
Ön yelkenlerin direğe basıldıkları noktalar ve direk açılarına iyi bir örnek.
Resmi sağ tıklayıp yeni sekmede açarsanız detaylar daha belirgin hale geliyor

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

Yukarı git