Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli tekne yelken ile gider !

B

Burak Doneray

Ynt: Yelkenli tekne yelken ile gider !
#180: 30 Mayıs 2018, 16:27:45
......................

3 Oysa " modern " bir yelkenlidesiniz . Yani kocaman bir cenovanız var. ana yelkeniniz küçük.
......................

Ersin, burada da bir düzeltme gerekli.
" modern yelkenli"de kocaman cenova 1970lerde moderndi bugün değil.
Matay'a sor ; 10 metrelik Sarıyaz II'nin cenovası yeni 42 feet'lik teknesinin cenovasından daha büyüktü muhtemelen...
O tarihlerde sanırım geçerli IOR formülü nedeniyle % 150'lilik cenova dahi alışıldık bir şeydi, bugün değil.

Eskisi kadar büyük olmasada bugünde öyle Tam armada baş ıstıralyası direğin tepesine kadar olan teknelerde cenova ana yelkenden büyüktür.Kesirli armalarda anayelken cenovadan büyüktür, kesirli armada aslında flok kullanılır tam armada %130 çok görülen bir ölçü günümüzde  diye biliyorum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2018, 16:31:24 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Bilen bilir
#181: 30 Mayıs 2018, 18:30:01
Bana zor gelen daha çok koç boynuzuna bağlanmak ve ayrılırken çözmekti.

Manevrada gerektiğinde guletçi taktiği (ben minibüsçü diyorum) uyguluyorum: dümeni bas bir tarafa, kuvvetli ileri ver. Tekne kıçını atarken sert tornistan ile geri gel. Ama tornistanlar kısa kısa, sert olacak ki, pervane yürüme etkisi az olsun.

Dışarıdan insanlara farkl bir şey yaptığınız için garip geliyor ne usta adam diyorlar mecburiyetten yaptığınızı bilmiyorlar tabi.

Çok güldüm. ;D

Bir de beni gör. :'(
  • IP logged
DeDe

• *
#182: 31 Mayıs 2018, 00:41:37
......................

3 Oysa " modern " bir yelkenlidesiniz . Yani kocaman bir cenovanız var. ana yelkeniniz küçük.
......................

Ersin, burada da bir düzeltme gerekli.
" modern yelkenli"de kocaman cenova 1970lerde moderndi bugün değil.
Matay'a sor ; 10 metrelik Sarıyaz II'nin cenovası yeni 42 feet'lik teknesinin cenovasından daha büyüktü muhtemelen...
O tarihlerde sanırım geçerli IOR formülü nedeniyle % 150'lilik cenova dahi alışıldık bir şeydi, bugün değil.

Eskisi kadar büyük olmasada bugünde öyle Tam armada baş ıstıralyası direğin tepesine kadar olan teknelerde cenova ana yelkenden büyüktür.Kesirli armalarda anayelken cenovadan büyüktür, kesirli armada aslında flok kullanılır tam armada %130 çok görülen bir ölçü günümüzde  diye biliyorum.

Ikimizin söyledikleri arasında ben bir fark göremedim ?
  • IP logged

B

Burak Doneray

#183: 31 Mayıs 2018, 00:51:21
Ben yanlış anlamışım . Büyük cenovalar artık modern değil dediniz sanmışım.Kusura bakmayın. (Sarıyaz 2 ve 42 feet teknenin armasını hangi model ve yaşta olduğunu bilmediğimden m2 çıkarımı yapamam)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2018, 00:58:03 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

#184: 31 Mayıs 2018, 01:12:52
Aslında Ersinin  yazısında modern bir yelkenlidesiniz ana yelkeniniz küçük sözü doğru olmayabilir. Eski teknelerde ana yelkenler teknenin yarış ratingini yükselttiğinden küçültülmüş.Modern teknelerde İki yelken arasında uçurum yok m2 olarak eskisi gibi .Ana yelkenler normale döndü büyüdü cenovalar bir miktar küçüldü teknelerdeki yelkenler  daha dengeli hala geldi desem yanlış bir şey söylemiş olurmuyum. Sanırım sarma anayelkenler için çok doğru olmayacak bu söz ama nedersiniz?
  • IP logged

• *
#185: 31 Mayıs 2018, 01:15:36
Sarıyaz II benim adını ezberlemeyi bir türlü beceremediğim ünlü bir Fransız tasarımcının projesiydi ve sanırım 80lerin başında yarışmak içın yapılmış bir tekneydi ( eski adı Saliha II )  , üzerindeki masthead arma da esaslıydı. Diğer örnek ise henüz bir kaç yaşında olan bir Bavaria . Aralarında rahat bir 30 seneden fazla fark var.
  • IP logged

• *
#186: 31 Mayıs 2018, 01:24:02
Aslında Ersinin  yazısında modern bir yelkenlidesiniz ana yelkeniniz küçük sözü doğru olmayabilir. Eski teknelerde ana yelkenler teknenin yarış ratingini yükselttiğinden küçültülmüş.Modern teknelerde İki yelken arasında uçurum yok m2 olarak eskisi gibi .Ana yelkenler normale döndü büyüdü cenovalar bir miktar küçüldü teknelerdeki yelkenler  daha dengeli hala geldi desem yanlış bir şey söylemiş olurmuyum. Sanırım sarma anayelkenler için çok doğru olmayacak bu söz ama nedersiniz?

Herhalde doğru...
70lerde, belki 80lerde IOR yarış formülündeki açığı fark eden tasarımcılar ön saha yelkenini büyütmüşler. Böylelikle de yelken alanı büyük ama büyük ön yelkenler cezalandırılmadığından ratingi düşük tekneler ortaya çıkmış.
Tuhaf olan ise tabii yarışma niyeti olmayan reislere yarışma potansiyeli de olmayan gezi tekneleri imal eden kimi üreticilerin bu tarzı bir müddet benimsemeleri...

Belki de doğruydu ama, 1600 dizel motorlu bir orta halli  arabam olsaydı da görünüşü süper spor arabalara benzeseydi belki pek de şikayet etmezdim sanırım ?  ;)

Her şey pazarlamada biter.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2018, 01:25:35 Gönderen: Âli San »

B

Burak Doneray

#187: 31 Mayıs 2018, 06:56:14

Herhalde doğru...
70lerde, belki 80lerde IOR yarış formülündeki açığı fark eden tasarımcılar ön saha yelkenini büyütmüşler. Böylelikle de yelken alanı büyük ama büyük ön yelkenler cezalandırılmadığından ratingi düşük tekneler ortaya çıkmış.
Tuhaf olan ise tabii yarışma niyeti olmayan reislere yarışma potansiyeli de olmayan gezi tekneleri imal eden kimi üreticilerin bu tarzı bir müddet benimsemeleri...

Belki de doğruydu ama, 1600 dizel motorlu bir orta halli  arabam olsaydı da görünüşü süper spor arabalara benzeseydi belki pek de şikayet etmezdim sanırım ?  ;)

Her şey pazarlamada biter.

Çok doğru yazmışsınız önümüze ne konursa yiyoruz.Ya yemek yapmayı öğreneceğiz yada yemek seçmeyi.Heyamola belki yemek yapmayı öğretemez şimdilik ama sanırım aykırı yazanlar araştıranlar sizler gibi bildiğini paylaşanlar ile yemek seçmeyi öğreneceğiz gibi gözüküyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2018, 07:04:53 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • Classicboats Turkiye
#188: 31 Mayıs 2018, 14:22:22

Çok doğru yazmışsınız önümüze ne konursa yiyoruz.Ya yemek yapmayı öğreneceğiz yada yemek seçmeyi.Heyamola belki yemek yapmayı öğretemez şimdilik ama sanırım aykırı yazanlar araştıranlar sizler gibi bildiğini paylaşanlar ile yemek seçmeyi öğreneceğiz gibi gözüküyor.

Yıllardır ve yıllardır hep bunu anlatmaya çalıştım. "Önümüze ne konursa yiyoruz"
Neden ? Niçin? Nasıl? sorusunu sormaktan kaçınıyoruz. Belki de sürünün güvenli ortamından atılmaktan korkuyoruz.

Kalfanın yaptığı inşaatta daireyi, evi,
Ustayım diyenin yaptığı şirazesi kayık tekneyi,
PR ile pazarlanan pahalı tekneleri,
Tereyağ olmayan tereyağlarını,
İçinde et olmayan hamburgerleri,
Kanser yayan tavukları,
meçhul kimyasal karışımlı zehirlileri,
hepsi aynı olan sadece markaları değişik cep telefonlarını ve bağlantılı hizmetlerini

Daha çook uzatabiliriz listeyi.

"Vasatların dayanışması"  içinde boğuluyoruz.

Sanıyorum yemek seçmeyi de yapmayı da öğrenmeden bu kısır döngüden çıkış yok.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

e

ersinboke@icrs.com.tr

#189: 17 Ağustos 2018, 21:42:10
Tayo Mar , ne yazık ki haziran ayı başından beri süren transferinin son etabına geldi. Gökova'nın Bodrum girişinde Pabuç koyunda alargayım. Ören marinaya 20 mil kaldı. Bugün Pabuç koyu İstanbul otobanı gibi idi.
Ne guletler, uskunalar, keç armalı koca koca tekneler geldi , geçti ya da demirledi.

Bugün Gökova girişinde mükemmel rüzgar vardı. Özellikle Karaada Bodrum arasında ki kanal muhteşemdi. 20 knot rüzgar ve sıfır dalga.

Tayo Mar, sadece flok ve bocurumu ile 4.5 knot hız ile adeta gösteri yaptı. Birçok fotoğrafı çekildi yine.

Çünkü benden başka yelken yapan kimse yoktu neredeyse..
  • IP logged

B

Burak Doneray

#190: 24 Kasım 2019, 16:36:19
Nostalji olsun.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#191: 24 Mart 2021, 22:19:13
Bu başlıkta Ersin ile  Tayomarın yelken videosu olmazsa olmazdı   İyi seyirler.

https://gopro.com/v/m0O1923Wom1QO

• IP logged

• *
#192: 25 Mart 2021, 14:37:02
Vay canına.. görmemişim bunu. Sağol Burak. Ören Marina günleri. Nasıl da güzel bir hava. Ama an itibarı ile önemli farklar var. Artık o göbek ve kıç yok:)

Ayrıca Tayo Mar 'ın havuzluğu o kadar bakımsız değil. Ama bu video ile ilgili esas anlatmak istediğim şey başka. Hani Burak soruyor ya o gelen ses ne? diye.

Benim umursamadığım güneş panelinden gelen o sesin anlamını Gemiler adasında motor çalışmadığında öğrendim.

O ses ile zavallı güneş paneli akülerini şarj edemiyorum. Akülerin gidiyor diyormuş meğerse.  Benim akülerimin birisi 90 diğeri 120 amper ve ben bunları both şalterde "both" ta ttuğumdan 90 lık  120 lik aküyü yemiş. Bu sesi önemsememem bana son derece kaliteli İtalyan malı 120 amper aküyü kaybetmeme neden oldu. Şimdilerde artık asla ve asla both şalteri both ta tutmuyorum. Ya 1 ya 2 konumunda duruyorlar.

Güneş paneli da artık ötmüyor Burak:)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#193: 26 Mart 2021, 21:25:46
Bu başlıkta Ersin ile  Tayomarın yelken videosu olmazsa olmazdı   İyi seyirler.

https://gopro.com/v/m0O1923Wom1QO

Keyifle izledim.. çok güzel bir çekim olmuş.. eline sağlık
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#194: 26 Mart 2021, 22:33:06
 :) :)
Oooof of !!!!
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

Yukarı git