2014 Yılında ticari olarak bu işleri yapan bir arkadaşın tavsiyesi ile Göcek'te bir tekneyi görmeye gittik. Bir broker ilgileniyor. Sahibi yabancı. Tekne karada. Fransız markası, model yeni 3 yaşında ama hor kullanılmış. Çokta sıkıntı değil ama derli toplu olmasına rağmen rahatsız eden bir durum var. Hoparlör koruması kırık, gösterge kapağı eksik, sağda solda çizikler felan. Elimizden de geldiği için sorun değil. 3-5 masrafa hallolur. Çoluk çocuk varsa birde adam ilgisiz ise zaten bu kadar hasar normal diyorum. Fiyat piyasa ile uyumlu, pazarlık yapar çözeriz düşüncesindeyim.
Baya bi kurcaladık, farşları kaldırıp bakıyorum. Tekneni altında bir bölüm taban boyasından farklı bir tonda. Saplamalar temiz. Sordum, tekne sahibi titiz birisi, boyatmıştır. Şöyle böyle. Genel görünüm ile konuşulanlar örtüşmüyor. Ama tekne çok genç, diri. Kafalar karıştı. Arada da kaçırmayın diyen bir arkadaş var. O arada kız ikna edemeyeceğini görünce sörvey raporu var, ofiste, ileteyim isterseniz dedi. Tamam dedik, biz yemek yemeye kızda raporu bulmak için ofise gitti.
On dakika sonra bir e-posta geldi. Rapor ektemiş. Tabi yemeği bırakıp hızlıca okumaya başladık. Çok özenli ve titiz, 21 sayfalık bir rapor. Her nota ilişkin fotoğraf, ölçüm vs var. Bomba raporda gizli. Salma için acil onarım gerektiği ve kaza nedeniyle gövde de kırılmalar olduğu belirtilmiş. Devamına bakmadan kızı aradım. Hiç bir şeyden haberi yok, raporu göndermeden önce okumamış bile... Birilerini arayıp döneceğim dedi. Kısa sürede de döndüler. Ofise davet edildik.
Arada tanıdıklar da var. Bir panik havası karşıda. Özürler, hata oldular, bir taraftan da bunlar olağan şeyler, iyi tamirat yapan kişiler var bildiğimiz demeler. Yine de haklısınız, çok titizsiniz, bu tekne size gösterilmemeliydi vs vs.
Olay şu, tekne kayaya vuruyor, salmayı düşürüyor ve yedekleniyor. Sahibi gelişi güzel tamirat yaptırıp satışa koyuyor. Şirket aracı oluyor. Satışı da hiçbirşeyden haberi olmayan yeni elemana veriyorlar. Kızda durumu bilmeden görmememiz gereken raporu bize iletiyor
Netice de üzerine onlarca kez arandık ve 2 yaşında başka ve tertemiz bir tekneyi ciddi bir indirimle almamıza aracı oldular. Ondan sonra da arada birilerinin olduğu, sahibini bilmediğim hiç bir tekneye bakmadım