Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Merak Sorusu: Alternatör alternatifi

• *
Merak Sorusu: Alternatör alternatifi
OP: 02 Mayıs 2018, 11:39:25
Geçenlerde aklıma takıldı.
Teknemizde elektriği ya doğal yollardan (güneş, rüzgar) ya da motor gücü ile çalışan alternatörden sağlıyoruz. Bir diğer seçenek de 220 V üreten jeneratör.

Ben şunu merak ediyorum: 60 - 100 W bir alternatörü çalıştırmak için minik bir motor olmaz mı? Yani sadece 12 V 100 W üreten bir jeneratörcük?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

B

Burak Doneray

Ynt: Merak Sorusu: Alternatör alternatifi
#1: 02 Mayıs 2018, 11:45:01
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2018, 11:46:57 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#2: 02 Mayıs 2018, 11:51:46
Aynen.
Esasında alışkanlıkla direk buraya soracağıma google’lasam alternatfileri görecek mişim.
Merak eden için 12v generator yazın, çıkıyor bir şeyler.
Şimdi biraz fayda maliyet çalışayım diyeceğim; ama yazarken bile gereksiz olduğu düşüncesi geldi. Çalıştır motoru, alternatör üretsin. Çok mu ses, ya da mazot? Yatırım maliyeti ile kıyaslandığında değmez.
Teşekkürler Burak Reis
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#3: 02 Mayıs 2018, 11:57:07
Piyasada bulunan, motorlu ağaç testeresi, çim biçme makinesi gibi cihazalrın motorları kullanılabilir. Alternatörü, doğrudan veya gerekirse kayış kasnakla bağlarsınız. Alternatörün azami üretebileceği güce uygun bir motor bulunur. Birkaç beygirlik bir deniz motoru da iş görür. Aslında deniz motoru su soğutmalı olduğundan tekneye sabit bağlanacak bir jeneratör bile yapılabilir. Zaten marin olduğundan teknede sorun da çıkarmaz.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#4: 02 Mayıs 2018, 11:59:42
Böyle bir şey marin olmayanından bende var. 2 zamanlı. 220 V 650 watt gibi veriyor (yani 4-5 ampule yetecek enerji). Akü kutup başına bağlama kabloları da var. Ama 12 V ile kaç wattır bilmiyorum.

1- Çok gürültücü.
2- Teknede koyacak yer sorun.
3- Ben benzinli şeylerden korkuyorum. (ağır tiryakilik ve yaşlılık hali)
  • IP logged

• *
#5: 02 Mayıs 2018, 12:00:51
Düşününce doğru Ahmet Ağabey.
Ama değmez.
En ucuzundan 1000 TL’ye mal olur.
Onun yerine motoru çalışıtırır elektrik üretiriz.
Ne o kadar mazot masrafı olur, ne de aşınma.
Bence rantabl değil.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#6: 02 Mayıs 2018, 12:15:32

Dıştan takma deniz motorundan jeneratör
Bu gerçekten iyi fikir
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#7: 02 Mayıs 2018, 13:16:32
Şaft tahrikli bir jeneratör kurmak çok zor değil.

Duruma göre seyirde sürekli çalışabilir veya bir mekanizma ile dururken de kullanılabilecek (tabi şafttan değil, öndeki kasnaklardan) bir sistem kurulabilir. Çalıştır motoru, çek kolu, 220V hazır!.. jeneratör için ayrı yer, delik vb. gerekmez.

İster 12V üret, ister 220V üret, ister 220V çıkışını direk su yapıcına bağla, tekne motorla hareket ettikçe su üretsin.
Yapılabilecekler hayal gücü ile sınırlı..

Elbette, Can hocamın 20 yıl önce yaptığı ama çok ucuz ve basit olduğu için ilgi görmeyip markalı binlerce yurolukların arasında unutulup giden bir çözümü vardır! :D
Ellerinizden öperiz hocam.. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
#8: 02 Mayıs 2018, 13:44:09
Bu tekneye değilde,bunu satıp alacağım teknenin motoruna motordan tahrikli 220 volt Jeneratör bağlama planlarımın arasında var,bu Jeneratör ne işe yarayacak,motoru çalıştırdığımda isteye bağlı istediğimde Jeneratörü devreye sokma veya  çıkartmayı planlıyorum,220 volt elektrik olacak motoru çalıştırdığımda teknede ,yüksek debili 220 volt buzdolabı kompresörünü çalıştırıp şoklama yapmak istiyorum buz dolabımda.
Neden böyle bişiy düşündün derseniz 220 volt her zaman lazım oluyor teknede.
Mesela google de yaptığım araştırmalarda adamın biri klima kompresörünü motora bağlamış bana göre olmuş :)

• IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#9: 02 Mayıs 2018, 14:25:40
Mesela, Göcek - Budget Sailing'in Comet 1050 model teknelerinde buzdolabı kompresörü direk motordan tahriklidir.
  • IP logged
><(((º>

• *
#10: 02 Mayıs 2018, 14:28:09
Motordan 220V elde etmek biraz sorunlu olabilir. 220v alternatif akımdır ve 50Hz frekansı vardır bu frekansı tutturabilmek için motorun sabit devirde dönmesi gerekir. Diğer taraftan buzdolabı kompresörlerinin böyle bir sorunu yoktur. Hala var mı bilmiyorum ama motora bağlı bir kompresör normal ekovatı da olan bir buzdolabının içinde bir soğutma plakasını soğuturdu. Bu plaka çok uzun süre soğuk kalabildiğinden ekovat çalışmadan buzdolabı soğuk tutmaya devam ederdi. Eğer Bu sırada motor çalışmazsa ekovat devreye girerdi.   
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#11: 02 Mayıs 2018, 14:40:37
Motordan 220V elde etmek biraz sorunlu olabilir. 220v alternatif akımdır ve 50Hz frekansı vardır bu frekansı tutturabilmek için motorun sabit devirde dönmesi gerekir. 
Bence bulunur bir çaresi.
Tüm jeneratör setleri (genset) yüke göre motor devrini değiştirip hem frekansı hem verebileceği gücü ayarlar, benzer bir mekanizma (kasnak, dişli vb.) tekne için de yapılabilir belki. yada değişken olmasa da normal şartlarda seyir hızını sağlayan hız/devir için doğru frekansı veren bir sistem kurulabilir.

veya şaft tahrik değil kasnak tahrikli bir sistem kurulursa şaft dönmez iken motor gerekli devirde çalıştırılır, yüke göre düşme olursa devir arttırılıp azaltılır vb.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2018, 14:42:14 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
#12: 02 Mayıs 2018, 14:49:04
Motorda beygir kaybına neden olur mu bu düzenekler?
  • IP logged

• *
#13: 02 Mayıs 2018, 15:39:01
Motorun beygir gücünün bir kısmının elektrik üretimine gideceği kaçınılmazdır. 1Hp=745.699872 watt'dır. Üreteceğiniz her kw için 1,34HP harcarsınız, buna, yapacağınız düzenekteki dişli, kasnak, sürtünme, verim kaybı gibi ekleri de koymak gerekir. İşin güzel tarafı, kapasitge bu konuda önemsizdir. Kayıplar hariç, elektrik yükünüz yoksa, üretim olmadığından motor gücü de kaybedilmemiş olur.
  • IP logged

• *
#14: 02 Mayıs 2018, 16:15:04
Motorda beygir kaybına neden olur mu bu düzenekler?
İllaki kayıp olacaktır,örneğin teknemde 18 hp motora bu sistemi uygularsam 2.2 kw ,3hp gücünde Jeneratör takarım 3 hp güç çektiğimde geriye 15 hp güç bana kalır bana yeter mi yeter :) Seyir esnasında,baktım güç yetmiyor jeneratörü devre dışı alırım,demirli iken veya bağlı iken güc sorunu yok zaten,bu iş hadi ben yaptım oldu bir iş değildir,önce jeneratör işi yapan arkadaşlarımın fikirlerini alırım,ikinci olarak soğutma işi yapan arkadaşlarımdan nasıl bir ekovat kompresör takacağım konusunda fikirlerini alırım,soğutma ünitesinde kesinlikle plakalı eski tip evaporatör kullanmam,no frost evaporatör sistemi kullanırım,montaj devir hesapları vs vs bunlar sorun değil.

Yukarıda yazdıklarım kaba hesaplardır iş o aşamaya geldiğinde ince detaylı hesaplar yapılması lazım.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2018, 16:20:04 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

Yukarı git