Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Servis akülerim bu yıl canavar gibi. 16.7 volt

• *
Güneş enerjisi,  servis aküleri 14.1 volta kadar şarj olduktan sonra, motor aküsünü şarj etmeye başlıyor. Motor aküsü ise ne kadar şarj edersek edelim 13 voltdan yukarı çıkmıyor bu sırada da, servis akülerine akım gidiyor sanırım ve dün bir baktım servis aküleri 16.7 volt, akülere baktım soğuk ?   Masa üstündeki Inverter vantilatörü canhıraş şekilde dönmeye başladı. 

G.E. Controllerın’dan motor aküsüne gidiş sigortasını söktüm, servisi şarj etsin yeter.  Bu arada bu haşlama benim servisleri canlandırdı gibi gece 13 altına düşmüyor.

Motor aküsünü değiştireceğim, bu yılı çıkarmaz gibi. 

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2018, 20:16:28 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Şarj regülatörünüzü kontrol edin. Hiç bir regülatör akü voltajını 16,7 V'a çıkarmamalı.
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

Sayın celenoglu haklı.bi yüksek voltaj akulerinizi zarar verir
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
En son bu voltajı gördüğümüz 3 adet 160Ah Victron AGM'yi çöpe atmak zorunda kalmıştık, evlat acısı gibi! :D

(Sebep: Arızalı ucuz çin malı PWM güneş paneli regülatörüydü)
  • IP logged
><(((º>

• *
Yanlız tekne karada iken 2 gün herşey normaldi, ne zaman suya attık pontona yanaşıncaya kadar bi yarım saat motor çalıştı ondan sonra baktığımda gördüm 16.7’yi.  Ertesi gün güneş enerjisi ile denediğimde onunda 16.7 lere yükselttiğini gördüm. Alternatörün regülatör sorunu bu tarafı etkilemiş olabilir mi diyerekten yarın aküler şarj olduğunda bi motoru çalıştırıp bakacağım.  Bu arada motor gidiş sigortasını söktüğümden beri panel ve sahil elektriği şarj işi normal. 

• IP logged

• *
Özgür Reis’im benimkiler Sunware Fox-350 E alman ama yaşlı.

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Özgür Reis’im benimkiler Sunware Fox-350 E alman ama yaşlı.
aaa!.. Alman'a yaşlı olsa da güvenirim.. :)

ama belki hazır eliniz değmişken yeni teknoloji MPPT regülatöre geçseniz panellerden aldığınız verim biraz daha artabilir.

• IP logged
><(((º>

K

Kağan Erdoğan

Güneşi bol akdeniz de aku bank ı  küçük olan teknelerde 
Mppti neden taktirirlar bir türlü anlamış değilim.moda oldu mersinde.😂 sarj edecek yeterli akusu  yok mppti var abi diyor.git 2 tane daha aku al sonra taktir diyorum.illede mppti işi bitirecek gibi saniyorlar
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

Dört oldu... Biri benim.

Solar şarj cihazını teknede hiç yük yokken bağlı bırakınca aşırı sarj durumu. En az dört kişinin başına geldi.

Aynı koşulları yaratmayı denediğimde bir sıkıntı olmadı. O yüzden kesin bir sonuç yazamıyorum. Ama belli ki bir sorun var.

Akilli roleyi taktiktan sonra sorun yaşamadım. Zira röle çekili iken 0.1 amper harcıyor.

Ama hiç yük yokken güneş panellerini bağlı birakmasak iyi olur gibi. Sadece gündüz çalışacak ufak bir ampul veya fan da çözüm olabilir.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Güneşi bol akdeniz de aku bank ı  küçük olan teknelerde 
Mppti neden taktirirlar bir türlü anlamış değilim.moda oldu mersinde.😂 sarj edecek yeterli akusu  yok mppti var abi diyor.git 2 tane daha aku al sonra taktir diyorum.illede mppti işi bitirecek gibi saniyorlar

MPPTI olmayan şarj regülatörünün tek sorunu akülere fazla akım yüklemesi mi?
Misal yazın buzdolabı sürekli açık olursa zaten şarj fazlası sorunu olmaz.

Ben geçen senelerde ali expres'ten almıştım. kataloğunu okuyayım bari. MPPTI olmadığını biliyorum ama "intelligent solar charge controller" gibi bir şeyler yazıyordu kağıdında..

Bir de şu solar panel-güneş enerjisi gibi sözcüklerle forumda biraz arama yapayım..

• IP logged

K

Kağan Erdoğan

Recep reis...önemli olan yeterince veya daha büyük havuza gerek var....solar panelden genel enerji havuZu yani akuyu doldurdu mu enerji kesilecek....yani dolduracak yer bulamicak....o yüzden önce havuzu buyutun...sonra ne istiyorsanız o nu takin
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Çok teşekür ederim..
"havuz"un büyütülmüşü akü adedi mi amper olarak mı?

• IP logged

K

Kağan Erdoğan

Amper. Teknedeki yerinize gore
  • IP logged

• *
Kağan Reisim, MPPT ile akü bankasının büyüklüğü arasında ilişki olmaması gerekir.  Regülatörün görevi  ayarlanmış voltaja ulaşıldığında şarj akımını kesmesi ve böylece aşırı şarjı önlemek değil midir?  Özellikle akü bankasının (havuzunun) devasa olmadığı durumlarda daha da gereklidir. Akü havuzu küçük, panel miktarı fazla olmasını kasdediyorsanız tamam ama MPPT’nin bu ölçülerle alakası olmaması gerekir diye düşünüyorum.

• IP logged

K

Kağan Erdoğan

Mppti de bir çeşit sarj regulatorudur.digerleri gibi.mppti sarj verimi daha yüksektir.mppti regulatore de akü doldumu sarji kesecektir.aku amperiniz ne kadar yüksek ise o kadar enerjimiz vardır.eger karadeniz de marmara da güneşi az olan yerde kullanıyorsanız hem devreyi seri hemde mppti kullanın derim.ancak kendi yaşadığım bölgede gunes bol .her iki regulatorde dolduruyor zaten.bormal regulatoorle mppti arasında fiyat farkı 200ah.aku parasından fazla iyi markalarda.teknede yeriniz varsa havuzu büyütmek daha ekonomik ve daha çok anında kullanılabilir enerji demek.ornek invertorler su işittim.mppti bu enerji farkını kac saatte dolduracak.
O yuzden havuzu geniş tutup istediğiniz regulatore takabilirsiniz.
  • IP logged

Yukarı git