Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ve İmalata Başlanılmıştır (Yelkenli Kanoyla Dünya Turu)

• *
Enes’cim.  Tüm detayı düşünmüşsündür.  Hayırlı olsun. 

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

Enes reis hayırlı olsun..
Merakla takip ediyorum...
  • IP logged

• *
Ali San reis,

Çeviri için memnun olurum.

Su konusuna  stoklama ve damıtma şeklinde yaklaşıyorum.  Stok belki 300  litre olmaz ama illa olur.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Teşekkürler Ahmetciğim.
  • IP logged

• *
Teşekkürler Hasan ağabey. Herşeyi düşünmek pek olası değil. Ama hazırlıklar hep daha derine doğru devam ediyor. Herşeyi bilemeyeceğim için bu konuları açıyorum. Birimizin bir bildiği yaşam kurtarabilir.
  • IP logged

• *
Teşekkürler Niyazi reis.
  • IP logged

S

Servet

Hatırladıgım kadar,konusu geçmişti..
Güneş,serpinti,rüzgara karşı demonte,saglam bir yöntem geliştirmek lazım gibi..
Zorlu bir seyahat olacak,herşey gönlünüzce olsun.
  • IP logged

• *
İyi akşamlar,

Kanonun ana gövdesinin kabası bitti ve aşağıdaki bağlantıda izlenebileceği üzere içine basınçlı hava verilip su sızdırmazlık testi yapıldı.

• IP logged

• *
Ablaya kızkardeş geldi.

Artık iki kardeş birleşmek için gün sayıyorlar.

• IP logged

• *
Bugün kanonun bağlantıları yapıldı ve dayanıklılığıyla ilgili küçük bir test uygulandı. 

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Körüğü bağlantı arasında kalan yere mi yapacaksın. Yaşam Mahalli orası olacak o zaman.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Ali San reis,

Çeviri için memnun olurum.

Su konusuna  stoklama ve damıtma şeklinde yaklaşıyorum.  Stok belki 300  litre olmaz ama illa olur.

Enes Reis,
sizin planladığınız lojistiğe pek bir katkısı olmayacak ama yine de tüm reislerimiz için bir genel bilgi olarak Hannes Lindemann'in Allein über den Ozean ( Okyanusu tek başına aşmak...diye çevirebiliriz belki ) kitabından içecek ve sıvı gereksinimi konusunda yazdığı, tamamlayıcı  ayrı bir bölümün çevirisi aşağıda. ( Okuyuculara not :  Tıp doktoru olan Lindemann susuz ve gıdasız kalan kazazedelerin uzun süreler denizde hayatta nasıl kalabilecekleri konusunda düşünmüş, bu konuda Fransız Bombard gibi yazar ve benzeri denemeler yapmış kişilerin savlarını incelemiş , biri bir ahşap oyma kayıkla diğeri de harcıalem bir katlanır bez kanoyla iki defa Atlantiği geçerek kendi üzerinde kazaya uğrayan denizcilere faydası olacağını düşündüğü deneyler yapmış ) .

Sıvı Problemleri

Ruhi problemlerin hemen ardından tatlı su ( içme suyu ) teminindeki aksaklıklar bir deniz kazazedesinin ana problemidir. Güneş yükseldikçe ve rüzgarın hızı düştükçe daha da öne çıkar. Yolculuklarımın beşte dördü tropik bölgelerde geçti.Yola çıkmadan dakikalar önce içebildiğim kadar çok su içerek olası bir mevcut susuz kalmışlığı ( vücudun kurumasını ) normalleştirmeye çalıştım. Içme suyuna deniz suyu katma deneylerimde 200 ila 500 cc deniz suyunu 500 ila 750 cc tatlı suya karıştırarak içmeyi ilk seyahatimde, oyma kütük teknemde denedim. Sonuç : Daha 24 saat içinde ayaklarım su toplamaya başladı, bunu takip eden 36 saat içinde ise ödem dizlerime kadar yayıldı. Deniz suyu içmediğimde ödem de oluşmadı.

Katlanır kanomda sadece iki aluminyum şişede 3 litre tatlı su taşıdım. Bunun dışında 72 kutu 340 cc'lik bira ve 96 kutu 410 cc'lik tatlandırılmamış kondense süt yanıma aldım. Alkalik sıvılar olan bira ve sütle aç kalan insan metabolizmasındaki asidik reaksiyonlara karşı fayda elde etmeye çalıştım. Açlıkla birlikte insan kanı asidik hale gelir ve bu da kişide mesela seker hastalarından bildiğimiz deliryum benzeri durumlar yaratabilir. Buna karşı sütün ve daha az olarak da biranın bazik iyonları faydalıdır ayrıca her iki içeceğin de kalori miktarları olumlu değerlendirilir.

Yolculuğun süresi 70 gün olarak tahmin edilmişti. Böylelikle gün başına bir bira ve bir kutu süt, böylelikle 750cc sıvı veya 604 cc su düşüyordu. Ayrıca yiyeceklerimden günde 150 cc kadar su alabilecektim. Yolculuğun başindan itibaren yağmur suyu toplamaya mecburdum. Destek yelkenini ve bir plastik tenteyi kullanarak su toplayıp bir kauçuk emme topuyla emerek aluminyum şişelerime dolduruyordum. Denizde sürüklenen 3 şişe daha bulup toplayınca daha fazla su biriktirebildim. Katlanır kanoyla yaptığım seferde ilk iki haftada vücudumda kuruma belirtileri başgösterdi. Atlantiğin Afrika yakasında Büyük Sahranın etkisiyle yağmur Atlantik ortasına göre daha az düşer. Yolculuğun ikinci yarısında yağmur o kadar bollaştı ki , susuzluk çekmedim. Yagan çiğden su elde etmek ise mümkün olmadı, botun yüzeyi bunun için çok küçüktü.

Kon-Tiki ekibi ve Bombard gövdesine açılan V- şeklinde yarıklarla veya etini bir peçete, mendil veya plastik torba içinde sıkarak veya ciğneyerek yakalanan balıklardan su elde edebildiklerini nakletmişlerdir. Ben bu yöntemleri denediysem de balıklardan su elde edemedim.
Su stoğu az bir kazazede için tropik iklimde terlemek de büyük bir problemdir. Sadece palpa liman havalarda kendimi güneşten korudum. Mizana yelkenin ıslatıp güneşe karşı tente olarak kullandım, ıslak bir havluyla başımı ve ensemi sırtımı korumaya çalıştım, su kaybını önlemek için de ara sıra denize atladım.

Sıvı Kazanımı

Kazazedeler için tatlı su yaşamın anahtarıdır, benim tecrübelerime göre asla deniz suyu içmemelidir. Acı su ( ingilizce brackish water ) en az %50 tatlı suyla karıştırılıp içilebilir. Balıkların gözünden, kanından ve spinal sıvılarından ( Ingilizce Spinal fluid ) vücut su ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Bunun dışında denizden temin edilecek her türlü gıda vücudunuzdan su kaybettirecektir.

Tüm deniz bölgelerinin ortalama aldığı yağış miktarlarını gösteren haritalar mevcuttur, bunlardan faydalanılarak pek çok yerde ; - tropik denizlerin üçte ikisinde- ; yeterli yağış alacak şekilde bir rota çizilebilir.  Yaşayabilmek için uygun su toplama malzemelerin elde bulunması kaydıyla. Tropik yağmurlar bir kanoda bile 20 litrelik depolama bidonları gerektirir. Bidonlar teknede emniyetli biçimde bağlanarak sabitlenmiş olmalıdır .

Süt ve biranın içme suyuna göre avantajları fazladır. Özellikle daima yağışın olduğu Kuzey Atlantik gibi bölgelerde kurtarma botlarına su yerine konsantre süt konması daha uygundur,yaşamı idame ettirecek içecek su zaten toplanabilir.
Güneş ısısıyla çalışan tatlı su yapıcıları ve ve tuz giderici tabletler çok kıymetli yardımcılardır.
Aşırı terlemeyle tropik iklimde kıyafetler ıslatılarak mücadele edilebilir, eğer açık denizde suya girilmekten korkulmuyorsa deniz banyosu da su kaybını azaltır.

• IP logged

S

Servet

Almanlar biraya sıvı ekmek de derler.
  • IP logged

• *
Körüğü bağlantı arasında kalan yere mi yapacaksın. Yaşam Mahalli orası olacak o zaman.

Evet Ahmetciğim  Ferah oldu.
  • IP logged

• *
Ali San reis,

Tercüme için teşekkürler.  İçinden bilmediğim birkaç yararlı bilgi edindim.
  • IP logged

Yukarı git