Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tek bir makaradan rüzgar dümeni nasıl yapılır.. ?

• *
Tek bir makaradan rüzgar dümeni yapılır.. ama bunun için bir mizana direğiniz , Bocurum yelkeniniz , bumkin ve yeke dümeniniz varsa bir makara ile rüzgar dümeni yapabilirsiniz.

Şimdi efendim. Önce rüzgar dümeni öyle sadece Okyanuslarda olur, Ege ve Akdeniz de olmaz diye bir görüş var bilirsiniz.

Bocurum yelkeni ilk açtığınızda , zaten sizi rüzgar üstüne döndürüyor. Önemil bir itici güç sağlayan bu yelkeni sanki bir rüzgar dümeni gibi kullanmak mümkün.

Açıkçası pupa seyrinde henüz denemedim. Ancak bocurum bumbası zaten mizana çarmıhlarına dayandığından , yani tam da pupa durumuna geçemiyor aslında.

Bugün, fırışka havada apaz, ve dar apaz ve orsa seyrinde denedim. Çok güzel sonuç verdi. Üstelik son derece de kullanışlı. Şöyle efendim.. Bir kaç resim koyalım ki daha rahat anlatabilelim.

Görüleceği üzere , sancak kontra giderken yani rüzgar sancaktan gelirken ve bocurum bumbası iskeledeyken bocurum ıskotasını sancak kıç omuzluktaki bir makaradan geçirip , Yeke üzerindeki makaradan geçirip sıkıştırmaktan ibaret.

Malum , iyi tasarlanmış bir yelkenlinin rüzgar üstüne doğru dönmesi istenir. Rüzgar arttığında ve apaz seyrinde gidiyor isek, bocuruma basan rüzgar , yelkenin daha iyi çalışmasını ve teknenin rüzgar üstüne doğru daha hızlı dönmesi için tekneyi zorlayacak.

İşte o an , ıskota yekeye bağlı olduğundan yeke de gelen kuvvet kadar , tekneyi aksi istikamette döndürmeye çalışacak.

Bunu kotra armada tirinket ile yapan bir İngiliz'in videosunda izlemiştim. Garibin bocurum ve mizanası olmadığından trinketi kullanıyordu mecbur. :)

Şİmdi bunu bir de sert havada denemek gerek. Malum hava sertleyince otopilot st2000 tekneyi toparlayamıyor. Ancak bu basit sistemin böyle dertleri yok. Rüzgar ne kadar sertlerse yekeye o kadar asılıyor. etki tepki meselesi.

İkincisi, bu durum , ani müdahalelere engel değil. Normal dümeni kontrol etmek istediğinizde bir miktar bocurumun tirimi bozuluyor hepsi o.

Tekne zaten omurga salma olduğundan, yeke ve bocurum bumbası karşılıklı oynaşıyorlar işte.

Bunun en büyük avantajı , hiç elektrik tüketmiyor olması. Bir de açısal bir sapma oluyor mu onu kontrol etmek gerek. Bugün hava çok hafifti ancak ciddi akıntı da vardı. O yüzden anlayamadım pek.. Kullandıkça bu konu başlığı altında paylaşacağım..

Buradayız bekleriz efendim..

• IP logged

• *
Vooden boat forum da benim rüzgar dümeninin videosunu koydum. Biliyorum size lazım değil .. De belki bir gün birilerine lazım olur..Buyrun , mükemmel anlatım eşliğinde.. :)

• IP logged

• *
Bunu cenova ile de yapabiliyorsunuz, teknede canı sıkılan frışka rüzgar varken bir denesin isterse.

Ne? Sizde dolap dümen mi var..  :)  O zaman sizin tekne " modern " miş.. Sizin tekneye rüzgar dümeni almanız lazım. Biraz para bayılıp, tekneniİn arkasına o tuhaf zımbırtıyı takabilirsiniz. Hem güneş panelleriniz ve çok uyumlu olacaktır..  ;)

Hele bir de Bülent gibi krom matafora yaptırdınızmı bu iş bitmiştir. Ohhh artık botu indir kaldır derdi de biter.. Siz de bimininizin altında buz dolabınızda bedevadan soğuttuğunuz biranızı içersiniz.. Motorunuzun sesi ninni gibi gelir, ağırlık çöker..  Kafadan gelen rüzgar yüzünden ( bu şerefsiz rüzgar da nereye gidersen git hep kafadan gelir  ;) ) yapraklayan  gürültü çıkaran cenovanızı  da kapattınız mı tamamdır. Martılar, dalga ve rüzgarın sesini dinlersiniz arada motor sesinden fırsat buldukça.. Ne keyif ama..

• IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Keç ve yawl arma teknelerde dümeni ortada kilitleyip yelken trimlerini iyi yaparsanız, bocurum trimi ile tekneyi rüzgara göre düz bir rotada tutabilirsiniz. Hatta sadece bocurum iskotası ile tekneyi istediğiniz yöne döndürebilirsiniz. Yani dümen bir bağlantı gerekmeyebilir.

Burada önemli terim "rüzgara göre düz rota"dır. Marmarada ve Ege'de rüzgar hiç bir zaman tek yönden esmez, sürekli değişir. Adalar ve burunlar rüzgar yönünde inanılmaz değişikliğe neden olur. Örneğin, Kınalıdan çıktınız, orsa seyri ile Kaşık adasına geldiniz tramola attınız, orsa seyri sizi Kınalı'nın önüne atar ama Kınalı'yı geçer geçmez Kalamış'a doğru aynı kontrada dönersiniz.

Sisam adasının batısından geçerseniz ve kıyıya yakın seyrederseniz, rüzgar adanın güneyine yaklaştığınızda güneye döner ve sizi adanın güney batısındaki geniş koyun içine götürür.

Kısa süreli ve dümen başında olmak kaydıyla rüzgar ile dümen tutmak oldukça eğlenceli olur ama bunu Ege ve Marmara'da özellikle kıyıya yakın sularda seyir amaçlı denememenizi öneririm.
  • IP logged

• *
Merhaba arkadaşlar,Hazır konu açılmışken elimde monitor marka rüzgar dümeni var satılık.
Heyamola indirimi 1000 tl
Krom olduğu için almıştım duvara asacaktım sonra vazgeçtim satışa koydum.
Geliri hayırlı bir işe gidecektir..

https://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-deniz-araci-ekipmanlari-dumen-kumanda-monitor-marka-ruzgar-dumeni-gayet-iyi-bir-durumda-448894256/detay/
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Ali kardeşim buna ayrı konu açsana burada da.. olmaz mı  :)
  • IP logged

• *
Ali kardeşim buna ayrı konu açsana burada da.. olmaz mı  :)
Haklısın Dilek rüzgar dümeni ile ilgili başlık göremedim hazır açılmış var diye araya reklam girdim:)
Hayırlı bir iş amacıyla reklam olduğu için kızmazlar diye düşündüm:)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2017, 10:41:50 Gönderen: Ali Ünalan »

• *
Birileri yakında uzak yol yapacak Ali.. O na hediye etsen de hayırlı bi iş olur kanımca :)
  • IP logged

• *
Ersin,Birilerinden kasıt Dilekse Dileğin tekneye olmadı elimdeki rüzgar dümeni..
  • IP logged

• *
Ersin,Birilerinden kasıt Dilekse Dileğin tekneye olmadı elimdeki rüzgar dümeni..

Eğer benim resmini gördüğüm İzmir deki dümense ;
Biraz daha büyük bir tekneye göre o sanırım Ali.
  • IP logged

• *

Eğer benim resmini gördüğüm İzmir deki dümense ;
Biraz daha büyük bir tekneye göre o sanırım Ali.
Öcal ağbi evet İzmirdeki fotoğrafınızı gördüğünüz dümen..
  • IP logged

• *
Ne bileyim..bir an Dilek ister gibi düşündüm. Ancak daha önceden senin düşünmüş olman hoş olmuş..

Bu gidişle seni de nazik ve kibar yelkenciler kulübüne üye yapacağız anlaşılan..  ;)
  • IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
Cenova ile aynı düzen nasıl yapılıyor Ersin Reis?
  • IP logged

• *
Aziz reisim , sanırım aynı mantıkla yapılıyor.. Büyük usta Sadun Boro nun Kısmet te kullandığını okumuştum.. Fırsat bulunca deneyeyim sizin için..
  • IP logged

B

Burak Doneray

Söylediğiniz yöntem güzelde önce bocurum olacak hadi olmadı omurga salma yada en az yarım omurga salma olmazsa bu yöntem fin ve torpil salmalarda işe yaramaz denemesi bedava.
  • IP logged

Yukarı git