Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir başka güneş enerji sorusu

Z

Ziya Gunes

Ynt: Bir başka güneş enerji sorusu
#30: 02 Nisan 2018, 16:33:06
Sormadım varsayın bu soruyu
Herkesten özür dilerim
Bence bu topiği burada keselim
  • IP logged

• *
#31: 02 Nisan 2018, 17:41:46

Ve bunlar Sanayici , İşadamı ,Mütahit vs.

Mantığa bak...
Onlar için ne olcek bi kablo çekiliverecek......

Selamlar Hocam

Oktay abi, bak şimdi de ben alındım, üzdün beni,  ;D ;D ;D ;D ;D

Sanayici, işadamı, müteahhit  diyince ben komple bu skoba, tanıma girdim. Ve bunlar oldum, teşekkürler.

:'( :'( :'(

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#32: 03 Nisan 2018, 23:01:36
Sormadım varsayın bu soruyu
Herkesten özür dilerim
Bence bu topiği burada keselim

Sahi ya, Ziya bir soru sordu, sorduğuna pişman oldu.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#33: 04 Nisan 2018, 01:32:32
Ben bu konuyu yeni okuyabildim.. Lütfen büyük harf ile yazmayalım yanlış anlaşılıyor.

Ziya Hocam eminim siz de görmüşsünüzdür. Bauhaus gibi marketlerde bahçe aydınlatması için kullanılan çok uygun bedelli bahçe lambaları var. Bunların üzerinde küçücük paneller var ve ben yaklaşık 10 yıldır 70 m2 bir alanı bu küçük ltoprağa saplanabilen lambalar ile aydınlatıyorum.

Yani bana göre teknelerde kullanılana benzer bir sistem  bahçede de cayır cayır çalışır. en azından aydınlatmaya yardımcı olur.

Maliyetler konusuna gelince , Midilli de her güneş gören yerde küçük panal tarlaları var. Bu arkadaşlar koyuyorlarsa vardır bir bildikleri. Yok kesin bilgi isterseniz çok sevdiğim bir arkadaşım, Ciddi bir ekonnomist (gerçekten) güneş paneli yapım makinaları ithalatını ve kurulumunu ve fizibilitelerini yapar. İsterseniz ve okurken sıkılmaz iseniz kendisinden rica edeyim her bir kuruşunu hesaplar.

Sevgili reisler ,lütfen yazarken yazdıklarımızı tekrar okuyalım derim. Eğer konunun sonunda konu başlığını açan bezip, bu konu başlığını kapatalım diyorsa  yazılanlarda bir yanlışlık var demektir.

Hep yazdığım gibi bilmesek de aptal değiliz. Konuyu bilenlerin görüşlerine önem veriyoruz. Keyifle okuyoruz. Bilenler de benzer hassasiyeti göstererek yazarlarsa bence çok daha faydalı olur.

Oktay reisim, sizin de bileceğiniz üzere her meslekte çok kötüler de var çok iyiler de . Elektirik gerçekten benim de zor anladığım bir konu. ama izlenimine katılmamak elde değil. :)

Teknik detaylar elbette çok önemli ancak bana yaşanmışlıklar daha kıymetli geliyor. sonucu çok etkilemeyecek bir teknik ayrıntı için tartışıp, kırmak ya da kırılmak çok anlamsız.. Dediğim gibi bence biraz üsluplara dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum..

• IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 01:35:19 Gönderen: Ersin Böke »

B

Burak Doneray

#34: 04 Nisan 2018, 01:56:05
Ben gerçekten anlamadım tamam konu kapansında bu üsluplara dikkat edelim uyarısı niye ve kime yapıldı ?Konuyu okuyorum ben bir üslupsuzluk göremiyorum bende sorun var herhalde.

Ziya reis niye konu kapansın dedi  Ersin reis yine niye üslubunuza dikkat edin dedi ben gerçekten anlamadım.Benim yazdığım mesaj ise açıkça söyleyin hatamı bileyim.Teşekkürler.
  • IP logged

• *
#35: 04 Nisan 2018, 07:26:13
Uyarı yapmak kimsenin haddine değil . Bu gibi konula için zaten koca reis var. Gerek görseydi o uyarı yapardı. Ben fikrimi yazdım. Yanlış anlaşılmasın diye de " bana göre " , "bence " demekten yazının bütünlüğünü bozdum.

Dediğim gibi konu başlığını sonradan okuyabildim. anlatmak istediğim konunun bütününe bakıldığında elektrik tartışmalarındaki tuhaf üslup göze çarpıyor. Yoksa kimsenin özel olarak yazdığı bir şey yok aslında.

Genelde bu elektrik işlerinde işin oluru değil de olmazı konuşuluyor. Bir şeyin nasıl olacağı değil de nasıl olmayacağını konuşmak hele benim gibibu işlerden pek anlamayanlar için sıkıcı geliyor. Fazla anlamadığım için de bir şey yazmak ya içimden gelmiyor ya da yazamıyorum.

Dediğim gibi Bauhaus ta satılan 10 ya da bilemedin 15 TL ye satılan toprağa saplanabilen aydınlatmalar var. Biraz daha pahalıları daha da çok ışık veriyor.

Buradan bilmeyen adam matığı ile hareket edersek, tüm lambaların bağlandığı tek bir sistem bana ekonomik olabilir gibi geliyor. Keza benzer basit ama çoklu aydınlatmaları İKEA da da görmüştüm. Yine Perşembe pazarından 15 TL ye aldığım güneş enerjili feneri tüm yaz demir feneri olarak kullandım.

Hem sonra neden 220 volt kullanılsın ki 12 volt zararsız. Nitekim bildiğim tüm havuz aydınlatmaları 12 volt.  Çatır çatır aydınlatıyorlar koca havuzları.

Bu yıl 250 TL ye satılan güneş enerjili şarj üntelerinden alacağım seyir öncesi bence çok faydalı.

Bunu demek istemiştim.  :P

• IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 07:41:04 Gönderen: Ersin Böke »

Z

Ziya Gunes

#36: 04 Nisan 2018, 08:44:33
Bizim meslekte "aşırı tanı" (overdiagnosis) diye bir tanım var.
Hastaya bir faydası olmayacağı halde bir tanı koymak (yanlış tanı değil) ve onu tedavi etmek-etmeye çalışmak.
Bir zamanların Homosistein'i ve hCRP'si gibi.
Bu topiği açtım çünkü eğer 60 amperlik bir akü ve 60 wattlık bir panel yetiyorsa daha fazlasını almayayım ya da yetmiyorsa da yeteni alayım diye.
Bahsedilen kendinden panelli çözümleri biliyorum. Ama hazır sistemimi kullanmak istiyorum.
Bütün gece boyunca bahçem aydınlansın istiyorum. Kışın da bir rüzgar türbini düşünüyorum mesela sisteme.
Maliyet o kadar önemli değil, çünkü elektrik şirketine 10TL vermektense bu şekilde 1000TL harcamak daha keyif veriyor bana.
Çıkabildiğim her yerde sistem dışına çıkmak ve otorite ile yüzgöz olmamak istiyorum.
Topiğin kapalı kalmasını istedim çünkü sorum çok basitti, olağan koşullar altında tartışmaya yol açmamalıydı ama gereğinden fazla tartışmaya yol açtı.
Kırgınlıklar oluşmasın istedim. Yoksa bireysel olarak bir sorunum yok ve olamaz da.
  • IP logged

• *
#37: 04 Nisan 2018, 08:49:42
Aşırı tanı.. bu iyiymiş.. No need gibi birşey yani.. :)

Bu tür tartışmalara aslında en güzel örnek, Şu Sail Drive ile ilgili olandı. Can hoca üşenmemiş makale kıvamında neyin nasıl olması gerektiğini çizimler ile anlatmıştı. Sail Dirive 'm olmadığı halde merakla okumuştum. Keza şu jeneratör ile ilgili konularda Niyazi reisin açıklamaları da çok doyurucuydu.

Böyle yazılınca çok daha keyifle ve dikkatle okunuyor kalıcı oluyor..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 08:53:43 Gönderen: Ersin Böke »

• *
  • Bilen bilir
#38: 04 Nisan 2018, 09:56:45

Bahsedilen kendinden panelli çözümleri biliyorum. Ama hazır sistemimi kullanmak istiyorum.
Bütün gece boyunca bahçem aydınlansın istiyorum. Kışın da bir rüzgar türbini düşünüyorum mesela sisteme.
Maliyet o kadar önemli değil, çünkü elektrik şirketine 10TL vermektense bu şekilde 1000TL harcamak daha keyif veriyor bana.
Çıkabildiğim her yerde sistem dışına çıkmak ve otorite ile yüzgöz olmamak istiyorum.

Son cümleye  :)xx :)xx :)xx
Evimin karşısındaki Renklerin Dünyası anaokulunun sahiplerinden beye güneş enerjisi panelim arızalındı firmaya gidiyorum konuşmaya dediğimde ''ben de çiftliğe güneş enerjisi düşünüyorum''deyince birlikte gittik.Elektrik hattı olan yerlerde güneş enerjisinin ekonomik olmayacağını söylediler.Arkadaşmın da çıkış noktası Dikili'deki bu çiftliğine sizin gibi sistemden bağımsız olarak enerji sağlamak idi. :)
Ben de bu bilgilerim ile yazınızın başlarında yazayım demiştim,sonradan iyi ki yazmamışım diye düşünmüştüm.Yazı hangi mecralara gitti. :'(
Son zamanlarda yazmama nedenim de bu gibi aşırı hassasiyetler nedeni ile yanlış anlaşılma korkusu. ???
Büyük harf ile yazma konusunu da daha önceleri hafif yollu bir fırça ile bu tür oluşumlara ilk girdiğim zamanlarda öğrenmiştim. ;D
Yüzümü göremeyenlerin  hislerimi anlayabilmeleri için de aşırı emoloji kullanmaya başladım. ;)
Sevgilerimle. :)
  • IP logged
DeDe

O

Oktay Eryılmaz

#39: 04 Nisan 2018, 11:29:22
Bazı konular var bu konular her mecrada tartışma yaratıyor.....

Ama seviyeli ve saygılı olduktan sonra ne zararı var....

Biraz dokundurmalı ,iğneli, nükteli ,esprili hatta  dalga geçer gibi olanlar keyifli bile oluyor. Bu ortam sadece bilenlerin bilmeyenlere ders verdikleri, her söylenenin mutlak doğru olduğu herkesin birbirine aşırı kibar davrandığı, hata yapılmaktan korkulduğu bir ortam olsa ne kadar sıkıcı olur. WİKİPEDİA gibi ....
Zaman zaman tartışmada çıkacak elbette, Çıkmasa sorun var zaten herkes doğal davranmıyor anlamı çıkar ancak tartışmaların dozunu ayarlamak herkesin kendi tasarufunda .....
Her zaman örneğini yaşıyorum Herkesin hız sınırına uyduğu Otobanda Hız sınırını aşan herkesi geçmek zorunda kalır burada herkes hızını iyi ayarlamak durumunda....

Bu topiği (topik nedir bu arada özendim yazıyorum) baştan sona tekrar okudum , rahatsız olacak bir tartışma görmedim açıkçası , Burak yazdıklarını iki defa okudum hiç bir sıkıntı göremedim belki ben anlayamadım.

Bu konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm kendim ile ilgili not ekleyerek bitiriyorum :
Ben sahsımla dalga geçilmesini hiçbir mecrada (ne forumda ne gerçek hayatta) asla problem etmeyen cinstenim. (Ama herkesin böyle olmasınıda baklemiyorum.)
Zaten akşamdan sabaha kendime gülüyor kendimle dalga geçiyorum.
Mesela Ersinin,Bülentin,Can Hoca'nın benim ile ilgili yazdıklarına çok gülüyorum.
Birde yüzyüze iken Necip'in söylediklerine  :) :) :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 11:36:07 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#40: 04 Nisan 2018, 11:53:58
Ziya Reisin sorusunun ortadan kaybolması, "soru"nun bağlamından-istemeden- kopması sorun. Yoksa kişile birbirine bi şey demedi bence de.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

#41: 04 Nisan 2018, 12:05:32
Ziya Reisin sorusunun ortadan kaybolması, "soru"nun bağlamından-istemeden- kopması sorun. Yoksa kişile birbirine bi şey demedi bence de.

Hala kaç amperlik akü ve kaç wattlık panel sorusunun yanıtını bilmiyorum mesela
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#42: 04 Nisan 2018, 12:11:08
Başından okuyun topiği (bu topik nedir cidden ikame edilecek başka kelime yokmu)
Mevzunun yavaş yavaş kayması çok komik.....
Şerit değiştiren araba gibi ..... :) :) :)
Sonunda yoldan çıkmış tarlada ilerlemeye başlamış.....

Buda keyifli  :) :) :) :)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#43: 04 Nisan 2018, 12:16:04
Topic=Konu=Topik  8)
  • IP logged

B

Burak Doneray

#44: 04 Nisan 2018, 13:21:25
MEVCUT AMPÜLLER DİREK 220 V LED İSE VE DEĞİŞTİRMEK İSTEMEZZSENİZ MECBUR İNVERTÖR KULLANMAK ZORUNDASINIZ.VE MEVCUT TESİSATI KULLANACASINIZ.

800 W TEORİK KULLANIM 66.6 AH. SAATTE . 150 AH. BİR AKÜ GEREKİR  500 TL
200 W GÜNEŞ PANELİ + REGULATÖR+ KABLO+ SARF    ( LED VEYA DİJİTAL REGULATOR)    1200 TL
İNVERTÖR                                                                                             800 TL
TOPLAM                                                                                                2500 TL

AYLIK SADECE BAHÇE AYDINLATMA GİDERİ NI     GELEN FATURADAN HESAPLAYIP ONA GÖRE YAPINIZ.

YUKARDAKI HESAP +- %10 DEĞİŞKEN OLABİLİR.

Yazılmıştı burada sistem için gereksinimler. Bu sistemi kurarsanız 19 yılda kendisini amorti eder. Her 5 yılda bir akü daha almanız gerekir bu maliyetide eklrseniz panelin ömrü yetmez 20 yıllık elektrik paranızı peşin ödemiş olursunuz.kolay gelsin.
  • IP logged

Yukarı git