Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Salma bir yere çarpmadan koparmı?

• *
Ynt: Salma bir yere çarpmadan koparmı?
#15: 14 Mart 2018, 15:52:11

Saplamalar sapasağlam duruyor sanırım salma tek parça dökülmüş torpil kısmı saplama ile bağlı değil.

Bunu tahmin etmiştim...Yani salma gövdesi zarf veya çorap gibi metal safrayı sarıyor ve salma karinaya üstten tutturulmuş, safranın yükü salma gövdesine yüklenmiş.

Bunun yanlış , sorumsuzca filan olduğu söylenemez. Zaten üretici firmayla görüşülse bu konstrüksiyonun yeterli ve gereken emniyete fazlasıyla sahip olduğunu gösteren hesap kitabı da ortaya koyacaklardır. Bu hesap mutlaka yapılmıştır ve doğrudur.

Ama salma fiber gövdesi yapılırken orada bir zafiyet oluşmuşsa veya döküm kırıldıysa salma gövdesi safrayı taşıyamamış demek ki.

Saplamalar 1,80m cıvarı bir boyda olup aşağıda metal safra yukarıda gövde ile bağlı olsaydı çok muhtemeldir ki böyle çok tatsız bir olay başa gelmezdi.
Yerine konur, çok da mesele değil : ancak yelken seyrinde meydana gelseydi büyük sonuçları olabilirdi. Tekne sahiplerine çok geçmiş olsun.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#16: 14 Mart 2018, 16:14:34
Pik döküm salmalar, boylu boyunca delinerek saplama ile takılmıyorlar, saplamalar sadece üst rafına açılan deliklere diş çekilerek vidalanıyor, bu nedenle, kırık bölgelerde saplama görünmez.
  • IP logged

• *
#17: 14 Mart 2018, 16:23:44
Evet, ama niye kopup giden safra gövdesiyle kırılmış fiberglas gövde arasında görünen üçgene benzer boşlukta niye diş gibi aşağiya inen, boşta kalmış saplamalar görünmüyor ?  ?0-?
  • IP logged

B

Burak Doneray

#18: 14 Mart 2018, 16:26:33
Tekne üreticileri bildiğim kadarı ile salmaları kendileri üretmiyor bağlantı yerlerinde ve fiberde en ufak bir hasarda söz konusu değil .Fransız bu markanın en beğendiğim bana göre en sağlam modellerinden birinin başına bu olayın gelmesi aklıma şu soruyu getirdi. Bu salma üreticisi herhalde bir çok markaya üretim yapıyordur bizim teknelerde salmada problem olup olmadığını anlamanın bir yolu varmıdır ? Yoksa bahtımıza ne çıkarsa gibi bir şeymi söz konusu ?
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#19: 14 Mart 2018, 16:39:37
Karada iken belki röntgen cihazı ile kontrol yaptırılabilir. Tabi bu kalınlığı kontrol edebilecek kapasitede cihaz bakılmalı. Maliyeti çok yüksek olmayabilir

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#20: 14 Mart 2018, 16:59:09
Tutunma için gereken diş sayısı bir kaç taneyi geçmez. Bir somun genişliğinde diş saplamayı taşıdığına göre pike delinen delik de 10 - 12 cm'i geçmez. Saplamalar bu kadar aşağı inmediği için görünmez.
  • IP logged

• *
#21: 14 Mart 2018, 17:02:49
Birçok metal üreticisi döküm ve kaynak hatalarını görebilmek için röntgen kontrolu yapar, salma dökümcüsünün de bu tür bir kontrol yapıp yapmadığını bilmiyorum ama büyük olasılkla kontrol ediyorlardır.  Benim kişisel fikrim resimdeki torpil kırığının paslanmasına bakarak salmanın daha önce bir şekilde zarar gördüğü yönündedir.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#22: 14 Mart 2018, 17:10:56
Salmanın kopmadan önceki görüntüsü aynı model başka bir teknenin salmasının resmi.

• IP logged

• *
#23: 14 Mart 2018, 17:36:06
Jeanneau S.O. 45 salması bu sanırım..
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#24: 14 Mart 2018, 18:11:55
Sanıyorum Tekne Jeanneau 1999-2000 model 45.2
17 senedir denizde üretim hatasından kopsa şimdiye 10 kere kopardı.
Mazisinde  bir çarpma falan olabilir mi acaba ?

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#25: 14 Mart 2018, 19:42:55
Sanıyorum Tekne Jeanneau 1999-2000 model 45.2
17 senedir denizde üretim hatasından kopsa şimdiye 10 kere kopardı.
Mazisinde  bir çarpma falan olabilir mi acaba ?

Dayanmış dayanmış kopmuş da olabilir.

Sanırım komik bir şey söyleyeceğim; gerçi fotoğrafta yok ama var olduğunu varsaysak tutya iş görmeyip.... elektroliz filan... ? Sonra bir noktaya kadar direnip, hadi bana eyvallah demiş olabilir mi?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

B

Burak Doneray

#26: 14 Mart 2018, 19:43:43
Biraz önce görüştüm survey raporunu yazmış %99 üretim hatası.Sonuçta tekne üreticilerinin verdiği garanti sanırım 10 sene Bakalım firma nasıl davranacak.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#27: 14 Mart 2018, 19:46:04
Biraz önce görüştüm survey raporunu yazmış %99 üretim hatası.Sonuçta tekne üreticilerinin verdiği garanti sanırım 10 sene Bakalım firma nasıl davranacak.

Gizli ayıp. Yırtabilir.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#28: 14 Mart 2018, 19:49:34
Galvanik korozyon metalin açık yüzeyini etkiler. Yani bir çatlak yaratması pek olası değildir. Salmalar genellikle epoksi vewya benzeri koruyucu boya ile korunurlar, boyanın olmadığı yerlerde korozyon olabilir ama şekli aynı taktığımız tutyaların aşınmış hali gibi olur.  Salma galvanik korozyona uğrasa bile yüzey çok geniş olduğundan korozyon etkisi az görülür.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#29: 14 Mart 2018, 19:52:04
Salma Türkiyede yok parasını alsa bile nakliyesini ona ödetip ödetmeyeceklerini merak ediyorum.Birde adam zaten çarpmadım diyor neden çarpmıştır diye ısrar ediliyor anlamış değilim.
  • IP logged

Yukarı git