Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Salma bir yere çarpmadan koparmı?

B

Burak Doneray

Salma bir yere çarpmadan koparmı?
OP: 14 Mart 2018, 14:37:12
Herkese merhaba 10 mart 2018 tarihinde Marmaris yat marinde arkadaşım David ile Kate’in teknelerine merhaba demek için gittim David elinde bir tablet salmasının su altında çekilmiş resmine bakıp bira içiyordu canı çok sıkkındı yeni yelkenler almış seyre çıkacakmış çıkmadan önce marinadaki dalgıca teknesinin altını temizlemesini rica etmiş sonuç salmanın yarısı yok .

Tekne 2 ay önce karadan denize inmiş 13 yaşında bilindik bir marka 45 feet boyunda bu süre zarfında marinada denizde durmuş seyre çıkmamış.

Pazar günü direk söküldü tekne karaya alındı salmanın kopan parçası marinada teknenin  bağlı olduğu yerde suda. Bu nasıl olabilir hiç bir çarpma darbe yok .Tekne özel kullanılan charter yapmamış sıfır alındığından beri tek sahibi tarafından kullanılmış bir tekne.

Not :Resim karaya alındıktan sonra başka biri tarafından çekilip paylaşılmış ben çekmedim.

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Mart 2018, 14:45:40 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Salma bir yere çarpmadan koparmı?
#1: 14 Mart 2018, 14:51:53
inanılmaz bir görüntü! :O

Döküm imalat hatası dışında bir sebep gelmiyor aklıma.
  • IP logged
><(((º>

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#2: 14 Mart 2018, 14:52:28
Fotoğraftaki izler salmanın daha önce çatladığına işaret ediyor. Salmanın resimde sol tarafı sağına göre paslı duruyor, yani bu salma daha önce bir darbe almış ve çatlamış, daha sonra durduğu yerde kendini taşıyamamış ve düşmüş. Düşen parçanın tekneye bağlı kısmındaki açıklıklar (beyaz) sanki salmanın bir süre sallandığını gösteriyor. Pik döküm salmalarda üretim sonucu çatlak oluşma olasılığı yok denecek kadr düşüktür ve farkına varıldığında zaten tekrar eritilerek dökülür.

Tekne içinden salma saplamalarını ve karinanın salmanın kıçına gelen yerlerini kontrol etmelerini öneririm. Büyük olasılıkla çarpmaya yönelik bulgular olacaktır.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#3: 14 Mart 2018, 14:56:26
Hiç bir çarpma yok .Saplamaları kontrol ettim hiçbir ibare yok fiberde.Torpil kısmı bıçakla kesilmiş gibi .
  • IP logged

• *
#4: 14 Mart 2018, 14:59:53
Karaya bakım için alırken, lift yere biraz sert bırakmış olabilir mi?? Öyle olmuşsa orada da çatlamış olma ihtimali var mıdır?
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#5: 14 Mart 2018, 15:08:49
Pas lekesi önceden bir çarpma olduğunu gösteriyor. salma bağlantısının kopan kısmının üstündeki salma bağlantısı da oynamaya işaret ediyor. Daha ağır olan ve torpilin bir kısmı duran taraf daha ağır olmasına rağmen açılmamış, incecik ve ağırlığı oldukça az olan kısmın oynaması ise darbe sonucu olduğunu gösteriyor.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#6: 14 Mart 2018, 15:11:58
Aynı soruyu bende sordum cevap hayır teknenin  başındaymış karaya alınırken ve denize indirilirken.Tekne güvenliğin yanında duruyormuş kameralar varmış .Bana kesin hayır dedi karada bir çarpmada söz konusu değil.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#7: 14 Mart 2018, 15:13:12
Pas lekesi önceden bir çarpma olduğunu gösteriyor. salma bağlantısının kopan kısmının üstündeki salma bağlantısı da oynamaya işaret ediyor. Daha ağır olan ve torpilin bir kısmı duran taraf daha ağır olmasına rağmen açılmamış, incecik ve ağırlığı oldukça az olan kısmın oynaması ise darbe sonucu olduğunu gösteriyor.

Uzatmayın isterseniz çarpma yok.Sahibinin ifadesi bu salmada en ufak bir eziklik veya çarpma ibareside yok.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Mart 2018, 15:15:15 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#8: 14 Mart 2018, 15:23:00

Uzatmayın isterseniz çarpma yok.Sahibinin ifadesi bu salmada en ufak bir eziklik veya çarpma ibareside yok.

Anlı şanlı firmalar pekala döküm hatası yapabiliyorlar. Meşhur İngiliz JCB firmasından ithal ettiğimiz aksların bir tanesinin kovanı gözümün önünde araçta hiç yük yokken Pof sesini takiben ayrılıverdi. Analizle sonucu çıkar ama kime rücu edecekler bu yaşındaki bir teknenin arızasını. Mecburen yeniden salöa dökülmesi gerekecek. Belki teknenin sigortasında bu gibi duruma karşı bir sorumluluk vardır.
Geçmiş olsun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#9: 14 Mart 2018, 15:23:26
Anlayamadığım şey bu torpil safranın salmaya, daha doğrusu karinaya nasıl tutturulmuş olduğu...
Safranın boylu boyunca dikine saplamalarla gövdeye bağlı olacağını var sayıyorum. Böyle olunca da
safra çatlayarak kırılmış dahi olsa bir kaç saplama ile yerinde asılı kalmalıydı. Saplamaları da mı kesmiş ? ( bu da pek olası değil, saplamaların o yükü taşıması lazım )
  • IP logged

B

Burak Doneray

#10: 14 Mart 2018, 15:26:56
Sigorta problemi yok zaten karşılanır buradaki konu yüzbinlerce Euro verdiğimiz bir teknede bu olay denizde olsa sonuçları ne olurdu. Dalgıç çağırmasa denize çıksaydı başına neler gelirdi düşünmek bile istemiyorum.
  • IP logged

• *
#11: 14 Mart 2018, 15:27:15
Döküm hatası olabilir.Potada yeteri kadar döküm malzemesi olmadan döküm yapıldığında yeni pota hazırlanana kadar diğer parça bir miktar soğuyor.her iki parça aynı sıcaklıkta olmayınca bu sorunlar olabiliyor. Bu durumda iki parça arası yavaş yavaş ayrılıyor.(Diş hekimliği Protez döküm Bilgilerinden.)
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

B

Burak Doneray

#12: 14 Mart 2018, 15:28:43
Anlayamadığım şey bu torpil safranın salmaya, daha doğrusu karinaya nasıl tutturulmuş olduğu...
Safranın boylu boyunca dikine saplamalarla gövdeye bağlı olacağını var sayıyorum. Böyle olunca da
safra çatlayarak kırılmış dahi olsa bir kaç saplama ile yerinde asılı kalmalıydı. Saplamaları da mı kesmiş ? ( bu da pek olası değil, saplamaların o yükü taşıması lazım )

Saplamalar sapasağlam duruyor sanırım salma tek parça dökülmüş torpil kısmı saplama ile bağlı değil.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#13: 14 Mart 2018, 15:33:38
Bizim yaşadığımız olay askeri ve kritik bir araçta idi. Korkudan teslim ettiğimiz araçların hepsinin aks kovanlarındaki et kalınlıklarının radyoaktif kontrolunu yaptırdık. Sonuç facia, İngilizler pardon deyip hiç birşey olmamış gibi bila bedel yolladılar. Bir askeri operasyonda olaydı bu, şirketi kapattırırlardı bize

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

B

Burak Doneray

#14: 14 Mart 2018, 15:37:36
Döküm hatası olduğunu düşünüyorum bende ama neden 13 yıl sonra ortaya çıktı.Çok korkutucu bir durum. Yan komşuları kopma sesini duyduklarını ifade etmişler tam Kemal reisin söylediği gibi pof sesi duyulmuş.
  • IP logged

Yukarı git