Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Çok soruldu ama anlamadım desem?

• *
Ynt: Çok soruldu ama anlamadım desem?
#15: 22 Şubat 2018, 10:59:58
Sprayhood a güneş enerjisi panel ile ilgiliyim ,nasıl yapabiliriz?

Ali reis OC 41'de spreyhoodda anayelken gözetlemek için bir şeffaf pencere var.
2 panel oraya sığmayabilir. Ben eski OC 41'imde bimini üstüne 2X140 Solbian esnek panel
ve victron 100/50 mppt regülatörden memnundum.

[/url][/img]

not: fotoyu yollayamadım galiba
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2018, 11:02:29 Gönderen: Hakan Biçen »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#16: 22 Şubat 2018, 11:04:16
Sprayhood a güneş enerjisi panel ile ilgiliyim ,nasıl yapabiliriz?

Ali reis OC 41'de spreyhoodda anayelken gözetlemek için bir şeffaf pencere var.
2 panel oraya sığmayabilir. Ben eski OC 41'imde bimini üstüne 2X140 Solbian esnek panel
ve victron 100/50 mppt regülatörden memnundum.

[/url][/img]

not: fotoyu yollayamadım galiba

[/url][/img]
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#17: 22 Şubat 2018, 11:07:35

Eline sağlık Ahmet reisim  :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#18: 22 Şubat 2018, 11:44:44

Eline sağlık Ahmet reisim  :)

Ne demek, ben bir şey yapmadım aslında , linki iki kere kopyalamışsın üsttekini silince düzeldi. Bu vesileyle çok selam.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#19: 22 Şubat 2018, 15:40:09
Sprayhood seçeceğini özellikle yazmıştım. Daha önce böyle bir uygulama görmediğim için.

41 fotoğrafında görüldüğü gibi , gözetleme penceresinin ,iskele sancak 2 adet uygun ölçülü panel konulabilir gibi.

Gölgeleme vs ayrı mesele tabi. Bumba altına konulan panellerden daha az gölgelenmez bence.
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#20: 22 Şubat 2018, 15:58:21
Sprayhod'u katlayamazsınız ama artık.
Hep açık kalmalı
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#21: 22 Şubat 2018, 16:21:34
Bu malzeme hakkında ne dersiniz. Bimini üzerine montaj düşünüyorum. O nedenle yarı esnek

https://www.enerjimar.com/p-19990-Esnek-Gunes-Paneli-SUNPOWER-150-W-12V-Monokristal-(AMERIKAN-HUCRE).html

Benim Far Out'ta 2 adet 150 watt amerikan panel bimini üzerinde monte.
Bumbanın altında sancak ve isklede tekne baş,kıç hattı doğrultusunda.
Genellikle tamamen güneş alması öğle saatlerinde oluyor.
İlk taktıklarım Al.üzerinde idi ve önce çok iyi yaptık derken 2. sene çalışmaz oldu.
Şu an Amerikan malı diye aldım ve plastik üzerine ama doğru dürüst çalışmıyor.
Biminiye bimini ile aynı malzemeden dikili 5 cm eninde çepeçevre zarfa giriyor ve tam ortada 5 cm eninde bir kuşak var dı. Kuşağı kesip çıkardım biraz daha iyi çalışıyor ama yine de ilk taktıklarım gibi değil.Kenarlardaki ve en alt ve üstteki kuşaklar siyah kısımları çepe çevre biraz kapatıyor.Bu çok fazla negatif etkiliyor gibi.Havalar düzelince, rüzgarsız bir günde zarfların dışına çıkarıp deneyeceğim.Erol biladerimin teknesinde 135 watt lık bir adet en arkadaki parçaya monte aynı marka var ve memnun görünüyor.Onun montaj şekli ve yeri çok farklı.
Biminiye ve panele cırt diktirdi ve paneli biminiye cırtlar ile tutturuyor.
Tekne 44 feet ve en arka bimini parçası üzerinde yer alıyor ve bumba engellemiyor.Erol'un tekne de Teos'da D pontonda adı Gina. Buluştuğumuzda denk getirebilirsek Can hocaya da danışır,yerinde tartışırız.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2018, 16:23:35 Gönderen: O.Utku Uçkan »
DeDe

• *
  • Bilen bilir
#22: 22 Şubat 2018, 16:39:47
Sprayhood seçeceğini özellikle yazmıştım. Daha önce böyle bir uygulama görmediğim için.

41 fotoğrafında görüldüğü gibi , gözetleme penceresinin ,iskele sancak 2 adet uygun ölçülü panel konulabilir gibi.

Gölgeleme vs ayrı mesele tabi. Bumba altına konulan panellerden daha az gölgelenmez bence.

Ali bey,
Tekne küçük ise biraz fazlalık gibi gözükebiliyor. :-\
Bence 40 feet teknede hiç macera aramayın ve kıç kısma yaptıracağınız rol bar üzerinde esnek olmayan Paneller  ile işi çözün(Can biladerim esnek panelleri sevmiyor.). :)
Yaptıracağınız rol bar tekne ile uyumlu ve estetik bir şekilde yapılır ise güzel bile duruyor.Gözler artık alıştı ve eksik ise yokluğunu bile arayacak duruma geldik.
Bot taşıyabilir ve motor takma mekanizması da olursa tadından yenmez.
Rüzgar enerjisi için alt yapıyı da unutma.ODTÜ lü bir mühendisin enerji ile işi çok olur. :)xx
Rahmetli bir arkadaşımın bir deyişi vardı.
Pantolon  yürütür, para konuşturur. ;)
  • IP logged
DeDe

Z

Ziya Gunes

#23: 22 Şubat 2018, 18:55:56
Teos'da rolbar'ı kime güvenip de yaptıracağız?
  • IP logged

N

Nedim Delen

#24: 22 Şubat 2018, 20:31:30
Teos'da rolbar'ı kime güvenip de yaptıracağız?

Rolbar, matafora hakindaki görüsler birbirine cok zit, ve mutlaka iki görüsünde hakli nedenleri var.

O meretten bendede var, tekneyi aldigimda vardi, bana göre iyi birsey teknin degerini benim gözümde düsürmedi aksine cikardi, o kocoman servis botunu teknenin önüne cikarinca teknede estetik bozulmuyormu?
Oram buram yamuluyordu servisbotunu tekneye alirken.

Yani bende halinden memnun olanlardanim, Rolbar üzerinde 4x140w panel var, servisbotu + mororu yukaridayken girip cikmami engellemiyor tekneye, antenler kameralar havuzluk lambalari vesaire takili, bence cok basarili yapilmis Turgutreisten birileri yapmis ihtiyac olursa adres verebilirim.

resimleride www.himelay.com da vardir bakmak isterseniz.

Ali reisin dedigi gibi estetik bozuluyor tabiki, ama öyle kamyona benzemiyor bence,  :)
estetik benim icinde önemli ama rahatlikta önemli.
Cok mum isinda oturmak zorunda kalan birisiyim ve o günleri mumlan aramiyorum acikcasi.

Kayikta her türlü elektrikli aleti calistiriyorum evdeki gibi, 2 buzdolabi 24 saat acik kahve makinam su isiticim vs.
 elektrik ihtiyacimi paneller sorunsuz karsiliyor, panellerin gölge sorunuda yok aksine biminin devami gibi gölge yapiyorlar havuzluk icin, bunlar benim tecrübelerim ve düsüncelerim.

Tabi her kaptanin secimine kararina saygimiz sonsuz, hic bir zaman tek bir dogru yoktur.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2018, 20:33:30 Gönderen: Nedim Delen »

T
  • *
#25: 22 Şubat 2018, 20:56:14
Nedim reisim

Sitenize baktım, elinize sağlık..
Roll bar gayet güzel duruyor. Ayrıca sitede, özellikle Relax, çok hoş bir dokunuş olmuş.

Hazır görmüşken arada sorayım;
Folyo kaplatmışsınız tekneyi, memnun musunuz ?
Dezavantajları var mı ?
  • IP logged

N

Nedim Delen

#26: 22 Şubat 2018, 21:01:05
Nedim reisim

Roll bar gayet güzel duruyor. Ayrıca sitede, özellikle Relax, çok hoş bir dokunuş olmuş.

Dezavantajları var mı ?

Daha canli görmedimki  ;)   yaza insallah, simdilik bende sizin gibi resimlerine bakiyorum  ;D
  • IP logged

T
  • *
#27: 22 Şubat 2018, 21:03:58
Nedim reisim

Dezavantajları var mı ?

Daha canli görmedimki  ;)   yaza insallah, simdilik bende sizin gibi resimlerine bakiyorum  ;D

İyi günlerde kullanın o zaman  :)
Rengi ayrıca güzel seçmişsiniz. Işık oyunları yapması gayet hoş.
  • IP logged

• *
#28: 23 Şubat 2018, 10:06:08

Ali reis spreyhood üstündeki pencerenin iskele sancak tarafına ancak 50 veya 80 wattlık paneller sığar, ölçü itibariyla.
Tabi yine de siz bilirsiniz.
  • IP logged

• *
#29: 23 Şubat 2018, 17:00:56
Yarı esnek panellerin en zayıf yönü delamine olmalarıdır. Hücrelerin üzerine yapışık olan plastik kaplama zamanla kabarıyor, hücreler ise birbirine genellikle bu laminasyon ile sıkıştırılmış metallerle bağlandığından iletim kesiliyor ve panel kullanılmaz hale geliyor.
Bu çok doğru bir tespit. İlk kullandığım panel esnek idi, Çin malı. Bir sene içinde hücre bağlantıları koptu. İthalatçısı bimini üzerindeki panele bastığımı ! söyledi. Zaten bimini üzerinde bumba gölgesi ile de başedemeyip tente arkasına Solara’ya geçtim.

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

Yukarı git