Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Çok soruldu ama anlamadım desem?

Z

Ziya Gunes

Çok soruldu ama anlamadım desem?
OP: 20 Şubat 2018, 21:11:59
Bu malzeme hakkında ne dersiniz. Bimini üzerine montaj düşünüyorum. O nedenle yarı esnek

https://www.enerjimar.com/p-19990-Esnek-Gunes-Paneli-SUNPOWER-150-W-12V-Monokristal-(AMERIKAN-HUCRE).html
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: Çok soruldu ama anlamadım desem?
#1: 20 Şubat 2018, 22:27:23
Ziya hocam
Ben birde SOLARA ya bakın derim.
Üstüne basılabilen olduğundan Bizim kayığımızda güverteye montajlı
Çok memnunuz,tavsiye ederim.Jenneau fabrika çıkışında sadece SOLARA takıyor.
Buradaki temsilcisinde aynı şekilde
Eltesan getiriyor Karar verirseniz haberim olsun.
Pazarlıkta faydam olur.
Selamlar

Buradan bakın bir fikriniz olur.Kendi linkini bulamadım an itibari ile

http://www.marinmalzeme.com/U167,38,solara-70wp-marin-gunes-paneli-esnek-gunes-panelleri-solara-s240m42-marine.htm

• IP logged
« Son Düzenleme: 20 Şubat 2018, 22:33:45 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#2: 20 Şubat 2018, 22:32:40
Yarı esnek panellerin en zayıf yönü delamine olmalarıdır. Hücrelerin üzerine yapışık olan plastik kaplama zamanla kabarıyor, hücreler ise birbirine genellikle bu laminasyon ile sıkıştırılmış metallerle bağlandığından iletim kesiliyor ve panel kullanılmaz hale geliyor.
  • IP logged

• *
#3: 20 Şubat 2018, 23:18:51
Esnek panelleri tek bir genelleme ile değerlendirmek mümkün değil.

Solara veya Solbian gibi firmaların fiyatları, Ziya Güneş'in bahsettiği firmadan kat be kat olmasının altında da muhtemelen bu yatıyor.

8 yıldır, bimini üzerinde yarı esnek diye adlandırılan panel kullanıyorum. Benimkler başlangıçta Solbian 80 Watt, plastik üzeri film kaplı tanesi 1,2 kg civarında %30 a kadar esneyen panellerdi. Ancak sert olanlara kıyasla çok ciddi pahalı diler. Solbian ve Solara hala daha aynı yüksek maliyette devam ediyorlar. Kapasite bu süre zarfında regülatörlerdeki değişikliklerden bağımsız %15-20 kadar artmış gözüküyor.

Sunpower maalesef piyasada kötü bilinen modellerden. Amerikan üretim hücreler olması fazla birşey değiştirmiyor, montaj çünkü Amerika'da değil. Sungold bir tık daha iyi bir model ancak fiyat olarak o da zaten muadilinden pahalı.

Özetlemek gerekirse "ne kaa köfte, o kaa ekmek" denilebilir belki.
Malumunuz piyasada ucuz olup da "dünyanın en iyi markası" iddiasında olan hiç bir üretim yok!
  • IP logged

• *
#4: 21 Şubat 2018, 01:18:15
Merem reisim,

Fiyat / performans olarak kasalı panellerde hangi markayı önerir siniz?
  • IP logged

• *
#5: 21 Şubat 2018, 10:56:04
Sert panel ben hiç kullanmadım. Kullanan tanıdıklarım ve montaj yapan dostlarımdan duyduklarım doğrultusunda aralarında çok da fark olmadığını biliyorum. Bana kalsa hangisi en ucuzsa onu alınız...
  • IP logged

• *
#6: 21 Şubat 2018, 15:34:02
Teşekkürler.
  • IP logged

• *
#7: 21 Şubat 2018, 23:09:59
Tekneye krom braket yapıp üzerine sabit paneller bağlayacağıma ya gaz yağıyla aydınlanır, LPGli buz dolabı kullanırım ya da tekneyi satar elektriği olan evimde otururum. Eğer gerçekten sprayhood veya bimini üzerine iliştirilecek esnek panellerle iyi deneyimleri olan bir dostumuz varsa marka/model önerisine çok sevineceğim   ::)
  • IP logged

• *
#8: 21 Şubat 2018, 23:21:43
Tekneye krom braket yapıp üzerine sabit paneller bağlayacağıma ya gaz yağıyla aydınlanır, LPGli buz dolabı kullanırım ya da tekneyi satar elektriği olan evimde otururum. Eğer gerçekten sprayhood veya bimini üzerine iliştirilecek esnek panellerle iyi deneyimleri olan bir dostumuz varsa marka/model önerisine çok sevineceğim   ::)

Nooluyo ya bu gece..? Kumpas filan mı var bana.? :)
  • IP logged

• *
#9: 22 Şubat 2018, 00:26:01

Nooluyo ya bu gece..? Kumpas filan mı var bana.? :)

Senden gizli kurmuş olduğumuz Yeni-Özheyamolahey gurubunda " Böke'yi dolduralım da bize gerçek tekneciliğin K. Kolomb döneminde, Santa Maria sefinesi standartlarında yapılanı olduğunu açıklasın..." diye geyik döndü. Haberin yok tabii...
  • IP logged

• *
#10: 22 Şubat 2018, 01:23:09
Sprayhood a güneş enerjisi panel ile ilgiliyim ,nasıl yapabiliriz?
  • IP logged

• *
#11: 22 Şubat 2018, 01:44:21

Birinci problemimiz bumbanın güneş panellerine gölge etmesi olacak...
Bunun verimi ne kadar düşüreceği hakkında fikir sahibi olmamız lazım.
Ama ben hiç yoktan iyidir deyip; yine de sistemi kurmak istiyorum.
  • IP logged

• *
#12: 22 Şubat 2018, 09:11:03
Ben 4 sene oluyor sanırım  tekneye roll bar denen krom zımbırtıyı yaptırıp üzerine 2 adet 135 w  sabit kasalı panel koydum. Markasını filan hatırlamıyorum Türkiyede yapılanlardan sanırım. Hiç bir sorun çıkarmadan çalışıyorlar ve oldukça verimliler, büyük kolaylık. Esnek panel dalgasına hiç aklım yatmadı yok bimininin üzerine tak çıkar yok direkt arkası bir yer bul ,üstüne bastın basmadın sorunsalı , aşırı yüksek verimli olsalar neyse ufak bir alanda kullan . Netice birim alana düşen ışık belli.  Rollbar konusunda arkadaşlarımdan çok eleştiri aldım, "eh artık kamyonum yok deme ", " fazla adam doldurma Hindistandaki kamyonlara benzersin " , "oğlum kuğu gibi tekneyi  (nasıl koca kıçlı kuğu oluyorsa ) mahvettin", "teknenin dengesi formu  bozuldu hız yapamazsın artık ( bilenler bilir hergün yarıştayım da ) " , "satarsan değeri düşer bunun" filan... netice çok memnunum pek kamyon gibi de görünmüyor , botumu taşıyabiliyorum ,mataforam var , pasarellam için efendi gibi düzeneğim var. Yaş kemale erdi oramız buramız ağrıyo yük taşırken, rollbar büyük kolaylık. seneye  panelleri diklemesine yerleştirip 4 adede çıkaracağım, fazla elektriği satarım artık...Belki gerek kalmaz iki buzdolabı var elektrik canavarı bir sürü şeyi olan arkadaş aile gurubu var uzun yola çıkarım otopilota lazım olur, .... Teknenin içinden bakıyorum dışarıya bana göre hava hoş rollbar sabit panel filan görmüyorum onlar dışarıdan bakanların sorunu. Hani Fransız entel elemana sormuşlar Parisde en çok nereyi beğenirsin nereye gitmek istersin diye, o da Eyfel kulesi demiş, Hadi yaa neden ki dediklerinde cevap;  "bu mereti bir tek oraya çıkarsan göremiyorsun".. Benimki de o hesap işte...
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#13: 22 Şubat 2018, 09:13:29

Serpinti körüğü üzerinde sıkıntı yaratmaz mı? Ben serpinti körüğünü indiriyorum baze, görüşümü engelliyor diye

Planımı; Bimini üzerine 2x150 watt yarı esnek panel (ucuzundan- arada 5-6 kata kadar fark olduğundan, gerekirse 2 yıl sonra tekrar alırım diye düşündüm) ve hibrit bir regülatör olarak yaptım. Tahminim 3bin TL civarına mal olacak sistem.
Derdim elektrik parası vermekten kaçınmak değil, herhangi bir koyda buzdolapsız kalmamak :-)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2018, 09:24:55 Gönderen: Ziya Güneş »

• *
#14: 22 Şubat 2018, 10:22:11
Tekne arkasında roll barım ve üzerinde 2x120 W.  Sert güneş panelim var.

Alp hocamı teyit etmek için yazıyorum , Roll bar ın bana hiç bir zararı olmadığı gibi , her şeyden önce üzerinde ki katlanır matafora olmasa botun 30 kg. Ağırlığındaki 4 zamanlı motorunu ve yerine göre botu tek başıma nasıl indirir kaldırırdım bilemiyorum.
Dahası üzerinde 100 m. lik koltuk halatının makarası , nal can simidi , bir takım antenler ve
kısa koltuk halatları , ıvır zıvır bir sürü şeyi ortalığa çapariz vermeden taşımamı da sağlıyor.

Havuzluğu rahatlatmak için bumba palangasını söktüğümde , bumbanın ucunu da ince bir iple ona bağlayıp sağa sola sallanmasını engelliyorum.

Yarış teknesi olmadığı için , o olmasa tekneyi çıplak gibi hissederdim diye bir his var şahsen bende.  ::)
Niçin bu kadar karşı çıkılıyor , kime ne zararı var anlamadım .?

Ben kendimi rahat hissedeyim , teknem bana işlevsel olsun da , dışarıdan bakan seyirciler beğensin beğenmesin istediğini düşünsün , çok önemli değil . ;)

• IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2018, 10:49:25 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

Yukarı git