Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kıç Istralyayı Nasıl Bölmeliyim?

• *
    • instagram
Kıç Istralyayı Nasıl Bölmeliyim?
OP: 12 Şubat 2018, 23:23:10
Değerli reisler,
Malumunuz Kıbrıs seyrinde yeke dümenin ne kadar zaruri olduğunun ortaya çıkması ve sağolsun Ersin reisin Kri-Kri'ye yeke hazırlıyor olmasından ötürü; kıç ıstralyayı ditek tepesinden değil ama belirli bir mesafeden iskele-sancak kıç omuzluklara gelecek şekilde ikiye bölmeye karar verdim..
Uygulamada kimi teknelerde makara düzeneği kimi teknelerde ise üçgen muska (lama) uygulandığını görüyorum..Direğimin bekası, doğru arma ayarları vs. için sizce Kri-Kri için en doğru uygulama nasıl olmalıdır?
Değerli görüşlerinizi bekliyorum..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: Kıç Istralyayı Nasıl Bölmeliyim?
#1: 12 Şubat 2018, 23:29:08
Yengeçte makara düzeneği yok. Yarı y0kseklikte ıstralyayı bölen bir lama var. Küpeşte bağlantısındaki liftinler ayar için yeterli oluyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • instagram
#2: 12 Şubat 2018, 23:35:26
Yengeçte makara düzeneği yok. Yarı y0kseklikte ıstralyayı bölen bir lama var. Küpeşte bağlantısındaki liftinler ayar için yeterli oluyor.

Abi lama 3'lü değil mi? Pasarellayı indirip kaldırmak için...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#3: 12 Şubat 2018, 23:49:41
Pasarellayı hesaba katmamışlar. Pasarella mandarı bir kilit ile direkt ıstralya üzerine bağlanıyor.

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#4: 13 Şubat 2018, 07:56:10
Direk tepesine yakın bolme, özellikle kıça yakın kısımlarda bimini vs gibi yüksek yapılar varsa, çelik halatlar biraz uzaklaşacağından işe yarar. Eğer açılar kurtarıyorsa  aşağılardan bölme yapılabilir. Yüksekten böldüğünüzde  daha fazla paslanmaz çelik halat gerekecektir. Makara ise özellilkle sürekli ayar gerektiren, kesirli arma yapılarda tek taraftan ayar sağladığı için faydalı olabilir ama 1 x 19 yerine 7 x 19 tani yumuşak çelik halat kullanımına ihtiyaç duyar ama tek liftin yeterlidir. Üçgern bağlantı parçası ile böldüğünüzde 1 x 19 halat kullanırsınız ama iki adet fazladan sıvama terminal veya norseman gerekir. Ayrıca bir adet daha liftin kullanacaksınız.

Kesirli olmayan sizinki gibi bir armada ben olsam direk tpesine yakın bir yerden hatta direk tepesinden iki ayrı kıç istralya indirirdim. Ayarları bir kere yapacaksınız ve uzun süre değiştirmeyeceksiniz.  İşin için makara girince hareket giriyor ve aşınma kaçınılmaz oluyor. Yumuşak paslanmaz çelik teller çok uzun süre dayansa da makara gibi küçük çaplarda kolaylıkla lifleri kopabiliyor. 
  • IP logged

• *
#5: 13 Şubat 2018, 10:02:28
Cemre'de direk cundası başlığından 2 adet 8lik ıstralya yanlara doğru açılarak kıç omuzluklardaki gövdeye postalara kontra olarak yapılan yine masif paraçollarla destekli konstrüksiyonun civatalarla paslanmaz lamalara bağlanarak yapılan bağlantı yerine mafsallı liftinle tutturulması şeklindeydi.Epey karışık anlattım ama zor değil.Dıştaki  ıstralyanın bağlanacağı paslanmaz lama teknenin içinden çok sağlamlaştırılmış olarak takılmalı.işin özeti bu.
Özellikle söylemek istediğim bir durum daha var.Lamaların bağlanacağı postaların arasında tam kemere olmalı.Öksüz kemere olan postaya koyulmamalı.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#6: 13 Şubat 2018, 10:26:15

• IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • instagram
#7: 13 Şubat 2018, 15:02:19
Değerli görüşleriniz için çok sağolunuz anladığım kadarıyla imkan dahilinde ya direk tepesinden 2 tel indireceğim ya da tek inen teli olabildiğince aşağıdan bir lama ile ikiye ayıracağım. Bu aşamada anladığım kadarıyla benimki için makara düzenine ihtiyaç yok.
Mustafa reisim kıç omuzluk bağlantı noktalarıyla ilgili uyarınız için ayrıca sağolun kesinlikle dediğiniz gibi bu kuvvetli noktalardan birleşim yapacağım..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#8: 13 Şubat 2018, 15:19:57

ya da tek inen teli olabildiğince aşağıdan bir lama ile ikiye ayıracağım.

Olabildiğince aşağıdan değil ; Kaptan köşkünü ve havuzluğu rahatsız etmeyecek şekilde  ıstralya boyunun % 50 mesafesi iyidir lama koymak için..
  • IP logged

• *
#9: 13 Şubat 2018, 15:23:03

Kesirli olmayan sizinki gibi bir armada ben olsam direk tpesine yakın bir yerden hatta direk tepesinden iki ayrı kıç istralya indirirdim. Ayarları bir kere yapacaksınız ve uzun süre değiştirmeyeceksiniz. 

Direği indirmesi ve direk başı şapkada tadilat yapması gerecek , uzun iş Çelenoğlu reisim.
  • IP logged

• *
#10: 13 Şubat 2018, 15:27:49
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#11: 13 Şubat 2018, 15:31:59

Civadra bağlantılarıyla ilgili fikir vermesi amacıyla gönderdim.
Kolay gelsin Erman Reis
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2018, 15:46:26 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • instagram
#12: 13 Şubat 2018, 15:38:37
Öcal reisim sağolun,

Yukarıdan -  aşağıdan ölçüsü telin mukavemeti açısından nasıl bir fark oluştur?

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#13: 13 Şubat 2018, 15:40:05

Kesirli olmayan sizinki gibi bir armada ben olsam direk tpesine yakın bir yerden hatta direk tepesinden iki ayrı kıç istralya indirirdim. Ayarları bir kere yapacaksınız ve uzun süre değiştirmeyeceksiniz. 

Direği indirmesi ve direk başı şapkada tadilat yapması gerecek , uzun iş Çelenoğlu reisim.

Üçgen parçayı direğe doğrudan bağlarsınız (kıç istralyanın bağlandığı yere) diğer uçlardan da istralyaları indirirsiniz. Çok zor görünmüyor.
  • IP logged

• *
#14: 13 Şubat 2018, 15:43:32
Öcal reisim sağolun,

Yukarıdan -  aşağıdan ölçüsü telin mukavemeti açısından nasıl bir fark oluştur?

Açılar dikkate alındığında bölünmüş parça üzerine düşen yük kısa parçaçarda daha fazla olacaktır. Benim önerim nereden bölerseniz bölün mevcut istralyanız çapında tel kullanmannızdır.
  • IP logged

Yukarı git