Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Polyurea Tekne Kaplama

• *
Ynt: Polyurea Tekne Kaplama
#15: 11 Şubat 2018, 19:19:09
Bu malzemenin şehir içinde metal üst geçitler , sac tekneler , kamyonetlerin (pikap) arka kasaları , araçların alt kısımlarında kullanıldığını biliyorum ancak ahşap ta hiç duymadım.

Suya , hele ki tuzlu suya girmiş masif ahşapta ne kadar uygulanabilir ben de şüpheliyim.  ?0-?Benim tavsiyem tekne gövdesine su hattının 1 m. Yukarısına kadar iki - üç kat diyagonal çıta lamine edilip sonrasında o bölgeye bu işlemin yapılması.
Bu işlem sonunda belki tekne altındaki nal a bile ihtiyaç kalmayacak.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#16: 11 Şubat 2018, 19:23:12
Öcal reisim, sistem ahşap teknelere de uygulanıyor. Direkt olarak masif ahşaba değil, epoksi astar üzerine uygulanıyor. İki önemli konu var benim anlayabildiğim; ahşabın tamamen kuruması ve uygun yüzey hazırlığı.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#17: 11 Şubat 2018, 19:35:46
Öcal reisim, sistem ahşap teknelere de uygulanıyor. Direkt olarak masif ahşaba değil, epoksi astar üzerine uygulanıyor. İki önemli konu var benim anlayabildiğim; ahşabın tamamen kuruması ve uygun yüzey hazırlığı.

Ben de Çelenoğlu reis gibi armuz aralarının açacağını düşünüyorum.  :(
  • IP logged

• *
    • instagram
#18: 11 Şubat 2018, 19:37:49

Birkaç video var izlemenizi tavsiye ederim..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#19: 11 Şubat 2018, 19:39:08
Birkaç yıl önce Pendik Marintürk marinada teknelere poliürea uygulayan firma stand açmıştı..Belki oyıl Yengeç'te orada bağlıydı.Firma yetkilisi poliürea nın çeşitli yüzeylere uygulamasından bahsedip ahşap teknedeki armuzların önce kurutulup doldurulduğunu sonra yapılan uygulamanın esnek malzeme yapısı nedeniyle su almayı kesinlikle önlediğini ama işlemden sonra yüzeye çivi bile  çakılmamalı demişlerdi.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#20: 11 Şubat 2018, 20:04:57
Ercan abi , su altında poliüratan malzeme kullanılmaz dediydi.. Zaten epoksi varken neden böyle birşey kaplatıyorsun ki ..
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#21: 11 Şubat 2018, 21:21:27
Hakan Reis
Şöyle bir mantık yürütmek ne kadar doğrudur bilmiyorum ancak,
Ahşap teknelerin tamamına yakını Yengeç ile aynı problemi yaşamıştır yaşıyordur yada yaşayacaktır herhalde, piyasada böyle bir malzeme var iken neden yaygın değil
En azından senin etrafında 3-5 kişinin bu malzemeyi kullanmış olması gerekmezmiydi
Çok iş görüyor ama neden yaygın kullanımı yok yoksa varmı

• IP logged
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2018, 21:29:40 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#22: 11 Şubat 2018, 21:25:59
Haklı soru. Anladığım kadarıyla iki sebebi var. İlki henüz yaygın kullanılmaması. İkincisi ise 30 € civarındaki metrekare maliyeti. Uygulama yapan firmalar da çok yaygın olmayınca bir de üzerine yol maliyeti biniyor. İzmir, İstanbul ve Antalya dışında henüz uygulama yapan firmaya rastlamadım.

Zaten konuyu açma nedenim de bu tip sorularla zihin jimnastiği yapmak. Bodoslama dalmak gibi bir niyetim yok ama bir yandan da her yönüyle tartmaya, aklıma gelmeyecek soru ya da olguları da buradan yakalamaya çalışıyorum.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

T
  • *
#23: 11 Şubat 2018, 21:29:53
Antifouling Folyo uygulaması için çaba sarfeden bir firmayla konuşmuştum bir zaman.
Anlatılanlar ve verilen garantiler (5 yıl) etkileyici. Neden uygulamayı etrafta görmüyoruz demiştim.

Sahibide, "...öğrendik ki burası Türkiye, herkes bir başkasının yaptırmasını bekliyor" demişti.

Kaç yıl geçti. Halen de uygulama yapan varmı bilmiyorum.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#24: 11 Şubat 2018, 21:58:07
Zehirli boya uygulaması, maliyet ve verimlilik açısından dünyada kabul görmüş tek antifoul uygulamasıdır. Bir tekneyi sıfır aldığınızda direk içi sarma veya klasik basma ana yelken opsiyon olarak sunulur. Salma derin mi sığ mı olsun alternatifi sunulur. Şimdiye kadar zehirli boya mı yoksa folyo mu yoksa epoksi bakır karışımı boya mı diye soran üretici ben duymadım.
  • IP logged

• *
#25: 11 Şubat 2018, 22:28:40
Bir gün daha önce kimsenin bilmediği , uygulamadığı bir yenilik gelir ve dünya değişir...
Bu yöntem de öyle bir çare olabilir ; olmayabilir de ?

Ilk fiberglas tekneler 1940larda yapılmıştı ve insanlar 1990'larda hala Amerikan Sahil Güvenlik teşkilatının dünyada ilk olduğu öne sürülen teknelerinin dağılıp dağılmayacağına bakıyorlar, fiberin
ömrünün ne kadar olduğunu anlamaya çalışıyorlardı ( şimdilerde artık emin oldular mı, bilmiyorum ).

Yani malum bizim denizcilik camiası da ( ille siyasi görüş olarak olmasa da ) genelinde tutuculuğuyla maruftur. Bir şeyden yüzde onbinbeşyüz emin olamadan bir yeniliği benimsemez.

Bu yöntem etkileyici görünüyor gerçekten videolarda...Ama benim olsa bu malzemeyi Yengeç kadar sevilen ve güzel bir teknede denemeye cesaret eder miydim, bilemiyorum. Enayi bir sandalım, ahşap bir iskelem vs olsa denerdim, olmadı gönül rahatlığı ile o nesneyi emekli ederdim.

Elimdeki bir kaç kitaba bakacağım, benim daha önce yazmış diğer reislerin aksine, aklımda kalmış olan bir tekne kabuğunun bu tarz ( ama bu malzeme, ama elyaf, neyse ne...) bir malzemeyle takviye edilmesi halinde, bunun tek taraflı , yani sadece dıştan yapılması gerektiği idi ; ki ahşap hiç olmazsa içerden nefes alıp verebilsin...Iç ve dıştan kabuk "mumyalanırsa" bu ahşaba öl demektir diye biliyorum. Ahşap tekneleri kurtarmak için fiberglas kaplama ilk uygulanmaya başladığında dağılıp elden giden eski tekneler nedeniyle Almanlar ahşaba fiber kaplamaya " kefenlemek" adını takmışlardı. Sonra doğru usül ve yöntemleri bulundu, iyi de bir koruma yöntemi oldu.

Bu tarz bir malzemede benim ilk aklıma gelecek soru şu   ;

Malzeme ahşaba iyice tutunacak mı ? Tutundu diyelim, sonradan bırakır mı ? Bırakmaması için esneme, çekme , uzama özelliklerinin ahşaba çok yakın ve uygun olması lazım. Ahşap ileride herhangi bilemediğim bir nedenle polyurea'dan ayrılırsa sonuçta iç içe geçmiş iki ayrı gövde olacak demektir, bir tanesi ( malzeme kalınlığı, mukavemetini vs bilemediğimiz ) Polyurea Dış Yengeç, diğeri muhtemelen çalışmış, kurumuş, armuz yapmış ahşap Iç Yengeç. Bu durumda hangisinin ne kadar dayanacağını ve emniyetli olduğunu tanrılar bilir...

Diğer taraftan yapısı gereği Yengeç sağlam ve sık postalı, sağlam omurgalı, kalın kaplamalı bir tekne olmalı. Yani öyle sağını solunu kolay oynatacak bir kayık olmamalı...Yengeçte   herhalde bir kaç kaplama tahtasının zaman içinde çürümesi, açması, armuz ve dolayısıyla su yapması dışında ciddi bir yapısal kusur oluşması beklenmemeli. Gövde kendi içinde gayet sağlamdır diye düşünüyorum. Bu durumda diştan uygulanacak salt yalıtım amaçlı bir malzemenin de zararı olmayacaktır demek de olası.

Benim fikrim yine de bu malzemenin denizdeki uygulamaları ( hem de bir kaç senelik bir takip sonunda) hakkında sağlıklı bilgi ve fikir sahibi olmadan, hepimizin pek sevdiği YENGEÇ üzerinde denenmesinin pek de doğru olmayacağı.

Ha, en sonuna da benim de biraz tutucu, biraz da korkak bir tabiatım olduğunu ekleyeyim   ;)

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#26: 11 Şubat 2018, 23:39:21
Âli'nin Yengeç'in stürüktürel ön kabullerinin tamamına katılıyorum.
15 metre 18 tonluk bir teknede maceraya girmeye gerek olmadığını düşünüyorum.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

e

erdal duran

#27: 12 Şubat 2018, 00:39:17
Acaba eski bir sandal bulunup, uygulama yapılıp, uzun süre gözlem yapılabilir mi?
  • IP logged

#28: 12 Şubat 2018, 00:54:46
Tekneci olarak değil ahşapla çok haşır neşir olan biri olarak Aali abiye katılıyorum. İç dış böyle bir dokuyla ahşabı kaplamak o ahşabı gözden çıkarmaktır. Ahşap canlıdır.
Bu malzemenin bir çözücüsü varmı ve ısı ile ilişkisi nasıl acaba?

• IP logged

• *
#29: 12 Şubat 2018, 03:14:57

Birkaç video var izlemenizi tavsiye ederim..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Peki...
  • IP logged

Yukarı git