Çok başlık ile alakalı olmasa da, yeni bir başlıktansa sanki burası daha uygun geldi. Aksi fikirde olursanız, taşırız.
Şu pervane temizliği ya da sorunları için önerilen 1lt'lik dalış tüpleri var. Bunların kullanımı ne derece amatör yani eğitimsiz olabilir. Gerçekten herkesin kullanması uygun ve kolay mı?
Efenim bu konuyu daha önce de tartışmıştık ve ben eğitimsiz olarak scuba dalışı hiç bir koşulda önermemiştim. Öncelikle hukuki olarak bakarsak; SCUBA ünitesini alıp suya giriyorsanız;
1. Asgari başlangıç seviyesi sertifikanız olmalı,
2. Bir dalış eşiniz olmalı.
Özellikle ikinci maddenin bu tür işlerde uygulanmadığını bende biliyorum ama doğrusunu yazmakla mükellefim.
Olası riskler açısından bakarsak eğer her şeyden önce elinizde 2 lt bile olsa içerisinde 200 atm basınça altında sıkıştırılmış hava olan küçük bir bomba var. Daha doğrusu, doğru kullanıldığında size suyun altında yaşatan ama yanlış bir durumda teknenizden bile olmanıza neden olabilecek denli tehlikeli.
Ola ki çalıştığınız aleti düşürünüz. Mesela Kaş SETUR Marina'da derinlik pontonların çoğunda 30 metreye yakın. Bırakın 30 metreyi 5 metre bile eğitimsiz bir dalıcı için son derece tehlikeli olabilir.
Basitçe bilmeniz gerekenler;
1. Ciğer genleşme yaralanmaları ilk bilmeniz gereken risk. Derinden ciğerlerinizdeki havayı tutarak yüzeye çıkmanız durumunda gerçekleşir. Yüzeye yaklaştıkça basınç azalır, hacim artar. Ciğerlerdeki hava genleşmeye başlar. Ciğerlerdeki hava tutulmaya devam ederse ölümcül olabilecek ciğer genleşme yaralanmaları gerçekleşir. Derinlik özellikle belirtmedim, çünkü bilim adamları arasında çok ilginç rakamlar telaffuz ediliyor. Ama bilin ki 5 metre yeteri kadar riskli bir derinlik.
2. 2 litrelik bir Pony tüple pek fazla iş yapamayacağınızı bilmelisiniz. Sualtında hava tüketimi derinliğe, sarfedilen efora, su sıcaklığına, strese bağlı olarak çok ama çok artabilir. Sadece kısa süreli müdahaleler için işinize yarayabilir. Fikir vermesi adına, Yengeç'in altını temizlemek için genelde iki tüp (12 lt) kullanıyorum ve yaklaşık ikibuçuk saat sürüyor. Normal koşullarda bir keyif dalışında bir tüple saatlerce gezebilecek kadar az hava tüketiyorum oysa ki...
3. Tükenme, hipervantilasyon, hipotermia dalış ortamına, yapılan aktivite ve harcanan efora bağlı olarak yine olası riskler.
Çok daha uzatabilirim aslında
Uzun lafın kısası, CMAS* ya da PADI Scuba Diver ya da Open Water Scuba Diver eğitimi size bu tip basit işler ve müdahaleler için asgaride gerekli sertifikasyon ve bilgiyi sağlar.
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be... Whom the sea has taken Never shall be free."