Ersin reisim 15 knot rüzgar benim küçük kayığımın üst sınırı. Bu rüzgarda ancak extrem spor kıvamında yelken yapabiliyorum. Camadan vurup cenovayı küçültsem de keyiften ziyade yorucu, kısmen ıslatıcı ve hırpalayıcı bir spor. Adaların kuytularının açığına çıkmazsam sorun yaşamıyorum.. 5 mil de aşağı yukarı yetiyor.. Benim için keyifli yelken 10 knot rüzgar.
Büyük tekneye demeyeyim de 3 ton üstü tekneye gelince, onu deneyenler, yaşayanlar anlatsın.. Ama 15 knot rüzgar Babakale Burnu'nda kuzeye çıkarken belki hırpalayıcı olur. Ama diğer yerlerde keyifli yelken için uygundur diye düşünüyorum. Yani öyle sanıyorum. Deneyim sahibi değilim..
Ama bu teknenin yelken seyri tadı bence 15 knot sonrası çıkar. 5.5 ton yüküyle birlikte herhalde 6.5 tonu bulur.. Arkadaşlar da yazmışlar "uzun yol teknesi" diye. O bakımdan her gün yelken aç-yelken topla derdi olmaz.
O "Danimarka usulü" seyir türünün yaygınlığını gözlüyorum. Herhalde cenovanın furlingle kolay açılıp toplanması ile alakalı. Giderek ana yelken de sarma sisteme dönüşüyor ve bu tek başına abramayı kolaylaştırıyor. Ana yelken furling olmasa bile 5-6 tonluk tekne küçük kayıklar gibi hemen dönmez, lazy jack varsa tek başınıza ana yelkeni indirebilirsiniz. Açmak kısmen daha kolay..
Bu teknenin iç masrafı sorun, iki kamara olmaması talihsizliği.. Yoksa 10.5 metre tekne.. Her havada her yere gider.. Ama sabah çıkayım. Öğleyin sivriada'da mola vereyim. Akşama limana döneyim eve geleyim derseniz yelkenle uğraşmaktan bitap düşersiniz..
Öcal reisim benim için temel sorun tek kişinin baş edip edemeyeceği.. (2+1 olmamasını saymıyorum) 
Recep reisim bu tekne Ersin reis kusura bakmasın ama sıradan bir tekne değil.
Eskilerin tabir,i ile kupon bir tekne, klasik meraklısı herkesin tanıdığı Dünyaca bilinen bir model.. (Moody lere örnek olmuştur.) ,
Zaten öyle olmasa Tiryaki reisin gözüne çarpıp buraya koymazdı sanırım.
Uzun ya da kısa yol farketmez ,hava bozduğunda altındaki tekne güvenli olmalı.
25 Knot ta camadan istemez bu tekne ve istediğin heryere gider benim bildiğim..
Boyu tek kişinin abrayabileceği sınırlarda. Motoru da iyi bir marka . Eğer bir tarafında başka ciddi bir sıkıntısı yok ise ( Ozmos vs.) vernik büyük iş değil.
Kendi teknem olmasa ve bütçem yetse ben alırdım bu tekneyi.
Sanırım % 10 civarında bir pazarlık da yapılabilir.
Bayrak konusu başka mevzu tabii ,ama bu tekneyi bakımını yaptıktan sonra sıradan bir barınağa koymazdım .
Selametle,