Bir konuya açıklık getireyim. Kısa süre öncesine kadar balıkçı teknelerine hurda faturası olması kaydıyla çıkma kamyon motoru bile takılabiliyordu. ama artık takılamıyor. Yeni yönetmelikte onlarda bu konuda sıkıntı içindeler. Bildiğim bir kaç bilgiyi paylaşayım.
Yeşil Ruhsatlı Balıkçı Teknesi :
Plakalı tekne olarak ta bilinen ticari balıkçı teknesidir. 34 D ...., yada 34 TG ..... gibi plakaları vardır ve bu plakaları yönetmelikte belirlenen bordalardaki yerlere yazılmak zorundadır. Tekneden bağımsız olarak ta alınıp satılabilmektedir. (Devletin dönem dönem 10 metreden büyük kayıkları ciddi bir bedel ödeyerek geri alıp imha ettiği doğrudur. Zaten yeni plaka yok, mevcut plakalar karaborsa olarak satılıyor, barınaklarda keyifçi kayıklarını balıkçı kayığıymış gibi cüzi rakamlarla barındırmak isteyenler tarafında alınıyor ve gerçekten ihtiyacı olan gariban balıkçı plaka falan alamıyor. Bunu sürdürebilir balıkçılık falan hikayesi adı altında yapıyorlar)
Bu tekne sadece gemici kağıdı yada balıkçı gemisi kaptanı diye tabir edilen bir kağıtla kullanılabilir. Ayrıca Liman geçişi yapamaz bunun için kağıt yaptırması gerekir. Bir yıl kara bir yıl deniz sörveyi de yaptırmak zorundadır.
Sarı Balıkçı Tezkeresi:
Ticari balıkçlık yapanlarda bulunması gerekir, tarım bakanlığından alınır, bu belge ile balıkçı teknesinde de çalışabilirsiniz ve bu belge olmadan plakalı tekneyle denize çıkamazsınız.
Yeşil Balıkçı Tezkeresi:
Amatör olarak, karadan veya özel tekne ile yapılan amatör balıkçılık için gereken evraktır. Yine tarım bakanlığı tarafından verilir.