Şimdi efendim, yorumları yeni gördüğümden..
Sorun firengi deliğinde değil, nitekim , Tayo Mar'ın çok bayılacağı durumlarda usturmaça kılıfından yaptığım, içini de eskimiş üstübü ile doldurduğum bir yastığım var. BUnunla tıkıyorum bu büyük firengi deliğini.
Havuzluktaki giderler iskele ve sancakta iki adet. Bunların giderleri çapraz. Yani İskele giderinin çıkış deliği sancakta , sancak giderinin çıkışı, tahliyesi yani iskele tarafında. Böyle olması da çok doğru . Çünkü teknenin düz durduğu durumlarda, havuzluk tabanı deniz seviyesinin 20-25 cm. kadar üstünde. Giderler çalışıyor yani. Ancak seyir sırasında örnek, tekne sancak tarafına bayıldığında , sancak gideri su seviyesinin altına düştüğünden ya da neredeyse aynı seviyede olduğundan , bu çaprazlama tekniği sayesinde denizden havuzluğa su girmiyor.
Güzel ama, bu durumda havuzluk sancak gideri çalışmıyor. Çünkü firarı iskelede olduğundan ve tekne bayıldığından firar, giderin kot olarak üstünde kalıyor.
İşte bu sırada , Gerek serpintilerden, gerekse küpeşteye kadar Tayo Mar yattığından dışarıdan havuzluğa su geliyor ve bu su doğal olarak teknenin yattığı tarafta birikiyor. Ancak o sırada teknenin yattığı taraftaki gider işlevsiz olduğundan , su tahliye olamıyor.
(Gerçi şimdi yazarken düşünüyorum, bu çapraz hortumların orada bir elektrikli sintine pompası daha var. Acaba bu amaç için mi konuldu. ? Bak merak ettim şimdi. gidince bir bakayım..)
Normalde , kontra değiştirirken , yani tekne diğer tarafa yatacak iken birikmiş su da bu sırada tahliye oluyor. Ancak uzun süre kontra değişmeyen seyirlerde , bu su öyle durup duruyor. BU durumda, Tayo Mar'ın seyyar üçüncü manuel pompası devreye giriyor ve ben bu suyu bu el pompası ile bir iki dakikada boşaltıveriyorum. Bu arada Tayo Mar da bir elektrikli su pompası, bir manuel sabit sintine pompası mevcut. Manuel olan sancak portuçunun içinde.
Şİmdi efendim , bu sistemi her kim yaptı ise çok akıllıca yapmış. Giderlerin içinde ayrıca plastik toplar var. Bu toplar , tekne marinada bağlı iken, çer,çöpün, giderleri tıkamasını önlüyor. Ancak su geldiğinde , giderin içinde yüzüyor, yükseliyor yani (o kadar pay var ) ve gider çalışmaya başlıyor.
Şİmdi bu giderlerden iskele gideri sorunsuz çalışmakta. sancak gideri , dediğim gibi , açık olduğu halde çalışmıyor. Nereden biliyorsun derseniz, bu giderlerin tıkanmaması için bende şu tesisatçılardaki boru açma tellerinden var. Hani ucu burgulu olanlardan. BUnu soktuğumda diğer taraftan ucunu rahatlıkla görüyorum. Üstelik karaya aldığımda su döktüğümde bu sancak gideri de aynı iskele gideri gibi çalışmakta.
Neden çalışmıyor anlamıyorum. Yanlış monte edilmiş bir çekvalf mi var diye baktım o da yok.. Öyle bir sır olarak durmakta.
Pompa ise , tam bu giderlerin üzerinde , fotoğrafta yapılandan daha kısa ,ve tam köşelere, yani suyun en çok biriktiği yere konacak. portatif olarak duracak ve seyir sırasında bu durum ile karşılaşıldığında iş görecek.
Çapariz verecek bir yerde olmayacak yani.. Havuzluğuma gelince, evet kamarada ayakta durulmuyor.. ki bu da çok doğru değil aslında. Ancak Tayo Mar 'ın havuzluğu çoğu tekneninkinden geniştir .Havuzluğuma laf söyletmem..