Mücahit reis boza benim de sevdiğim bir içecektir. tarifi sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada İst. Vefadaki bozacının da bozası nefistir. Denk gelirse denemenizi öneririm...
Mehmet Reisim,
Boza genelde darı ve mısırdan yapılıyor. Bizim tarif sadece bulgurla yapılıyor. Ama çok lezzetli oluyor.
Yarım kg bulgur, bol su ile kaynatılıp karıştırılıyor. Suyu eksildikçe kaynar su ilavesi yapılıp iyice eriyene kadar işlem devam.
İyice eridikten sonra süzgeçten geçiriliyor. Kalan posa daha sonra daha ince bir tel bir süzgeçten de geçiriliyor.
Süzgeçte kalan posa yine kaynar suyla karıştırılıp süzülüyor. Mümkün olan en az posa kalacak şekilde bu işlem sürekli yapılıyor.
Elde ettiğimiz bozayı büyük bir tencereye koyuyoruz 4-5 litrelik tencere.
Zevkimize göre şeker ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.
Sonra ılıyana kadar kendi halinde soğutuyoruz.
Ilıyan bozamıza maya olarak bir su bardağı boza ilave edip üstünü bir örtü ile kapatıp onun üstüne de tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Bir kaç saatte bir 5-6 kere karıştırıyoruz.
Sonra tencereyi kapalı durumda kendi haline bırakıyoruz. 3-4 gün sonra bozamız içmeye hazır hale geliyor.
Afiyet olsun.
Vefa bozacısının merkezine gidip içmek kısmet olmadı. Bu kış deneyeceğiz.