Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Boza veya Boooooozaaaaaa

• *
  • Donatan Temsilcileri
Boza veya Boooooozaaaaaa
OP: 26 Aralık 2018, 21:14:15

İş icabı Çerkezköy ve Çorlu tarafına sık sık giderim. Eğer mevsim kışsa gerekirse yolumu uzatır yine de o kasabaya uğrarım. Burası Çerkezköy-Çorlu yolunda Çerkezköy’e 10 km kala Ergene ilçesine bağlı bir kasaba. 19. Yüzyılda Balkanlardaki etkinliğimiz azalıp Anadolu’ya geri göçler başlayınca bir grup göçmen gelip bu meşelik alana yerleşmiş. Onları himaye eden Veli Paşa’nın çiftliği ve meşe ağaçlarının birleşimi ile burası "Velimeşe" kasabası olmuş. Bölge halkı o zamandan beri ağırlıklı tahıl üretimi yapmış. Mezopotamya kökenli olan antik içecek bozayı Balkanlara götüren göçmenler buraya dönüşlerinde içeceklerini de taşımışlar.

Boza, Osmanlı’da çok yaygın bir içecek olmuş. Hemen her şehirde onlarca Bozahane varmış. Mayalanma sonucu az miktar alkol de içerdiğinden dolayı meşhur içki yasaklarında halkın daha çok ilgisini çektiği söylenir.

Bizim evde annem dışında boza seven olmadığı için pek boza alınmazdı. 2014 yılında Orhan Pamuk’un bir bozacının baş karakter olduğu “Kafamda bir tuhaflık var romanını” okurken gaza gelmiş ve bir akşam Kalamış’ta sokaktan geçen bir bozacıdan Ahmet’in deyimiyle saçma sapan bir fiyattan boza alıp kazıklanmıştım.  :) Lezzeti de pek keyif vermemişti.  Birkaç ay sonra tesadüfen bulduğum Velimeşe’nin bozaları hoşuma gitmişti. Kasabanın girişindeki bozacı heykelinin yanından başlamak üzere dağınık halde 5-6 bozacı dükkanı var. Ben denemeler sonucu en ücra köşedeki 1956 da kurulmuş olan ve 3. Nesil olan Mustafa Uzun’un sahibi olduğu Uzun Bozacısı’nda karar kıldım. Bugün de iş için Çerkezköy’e gidince üşenmedim gidip aldım.

Ece’nin ailesinin favori içeceklerinden birisi (Bir diğeri de tükenmez).  Annesi de çok güzel boza yapar. Sizin için ondan bir tarif alacağım. Tarçın ve kavrulmuş leblebiyle iyi gidiyor.

“Ensesinde boza pişmek” ve “Bozacının şahidi şıracı” gibi olumsuz deyimlere girse de tatlı ve ekşinin güzel bir buluşması olan boza ile ilgili başlık açmak istedim. Nedense Deniz ve boza bana çok uyumlu gelmedi ama kış akşamlarında denizcilikle ilgili bir şeyler okurken Boza yudumlamak zevkli.

Faydaları saymakla bitmezmiş. Bozacının duvarından...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2018, 21:18:16 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
Ynt: Boza veya Boooooozaaaaaa
#1: 26 Aralık 2018, 21:46:14
:) Mücahit reis boza benim de sevdiğim bir içecektir. tarifi sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada İst. Vefadaki bozacının da bozası nefistir. Denk gelirse denemenizi öneririm...
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 26 Aralık 2018, 22:22:59
:) Mücahit reis boza benim de sevdiğim bir içecektir. tarifi sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada İst. Vefadaki bozacının da bozası nefistir. Denk gelirse denemenizi öneririm...

Mehmet Reisim,

Boza genelde darı ve mısırdan yapılıyor. Bizim tarif sadece bulgurla yapılıyor. Ama çok lezzetli oluyor. 

Yarım kg bulgur,  bol su ile kaynatılıp karıştırılıyor. Suyu eksildikçe kaynar su ilavesi yapılıp iyice eriyene kadar işlem devam.

İyice eridikten sonra süzgeçten geçiriliyor. Kalan posa daha sonra daha ince bir tel bir süzgeçten de geçiriliyor.

Süzgeçte kalan posa yine kaynar suyla karıştırılıp süzülüyor. Mümkün olan en az posa kalacak şekilde bu işlem sürekli yapılıyor. 

Elde ettiğimiz bozayı büyük bir tencereye koyuyoruz 4-5 litrelik tencere.

Zevkimize göre şeker ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.

Sonra ılıyana kadar kendi halinde soğutuyoruz.

Ilıyan bozamıza maya olarak bir su bardağı boza ilave edip üstünü bir örtü ile kapatıp onun üstüne de tencerenin kapağını kapatıyoruz.

Bir kaç saatte bir 5-6 kere karıştırıyoruz.

Sonra tencereyi kapalı durumda kendi haline bırakıyoruz. 3-4 gün sonra bozamız içmeye hazır hale geliyor.

Afiyet olsun.  :)

Vefa bozacısının merkezine gidip içmek kısmet olmadı. Bu kış deneyeceğiz.
  • IP logged

• *
#3: 26 Aralık 2018, 22:40:00
Mısır ile darının farklı şeyler olduğunu, aha Mücahit'in hatasını buldum diye google'layınca öğrendim.

Öğrenmenin yaşı yok !
  • IP logged

• *
#4: 27 Aralık 2018, 18:29:41
Teşekkürler Mücahit reisim ilk fırsatta deniyeceğim. Ancak bazı muğlak noktalar var gibi: Sürekli su ilavesiyle gayet akışkan bir mayi olur bu; kıvamını artırmak için nasıl bir işlem yapılıyor ki.
Bu arada sokakta satılan bozaları nohuttan yaptıklarını duymuştum. Darıdan yapılanın tadı daha bir başka oluyor tabii.
Vefa merkeze mutlaka gitmelisiniz. Ata'nın hatıralarının gölgesinde daha bir lezzeti artıyor sanki... :)
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#5: 27 Aralık 2018, 18:35:14
Bende çok sevdiğim benden bir kuşak büyük kuzenimin bana anlattığını paylaşayım. Hakikaten çok yakışıklıolan bu ağabeyim, Vefa bozacısında oturup arkadaşları ile kim pas verecek, kim vermeyecek, bozasına iddiaya girip hep kazanırmış. Genelde kazanırmış

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#6: 27 Aralık 2018, 23:12:18
Teşekkürler Mücahit reisim ilk fırsatta deniyeceğim. Ancak bazı muğlak noktalar var gibi: Sürekli su ilavesiyle gayet akışkan bir mayi olur bu; kıvamını artırmak için nasıl bir işlem yapılıyor ki.
Bu arada sokakta satılan bozaları nohuttan yaptıklarını duymuştum. Darıdan yapılanın tadı daha bir başka oluyor tabii.
Vefa merkeze mutlaka gitmelisiniz. Ata'nın hatıralarının gölgesinde daha bir lezzeti artıyor sanki... :)

Mehmet Reisim

Hic hazır pudinglerden yaptınız mı bilmiyorum. Bizim evde benim en sevmediğim işlerden birisi Hanımın kaşığı elime tutusturup şunu karıştırır mısın? demesidir. :) İşlem aslında basittir. Soğuk süte hazır pudingi toz olarak atıp. Kaynayıp plazma olana kadar sürekli karıştırmaktır. Ama bana hep angarya bir iş gelir. :)

Boza yaparken de plazma kıvamını yakalayana kadar karıştırmamız gerekiyor. Bulgur içine suyu aldıkça hacimce genişleyip  şişecek, önce lapa olacak sonra yavaş yavaş eriyecek. Yani biz su kattıkça su aslında  buharlaşmayacak bulgurla bütünleşecek. Karışım katılaştikça biz sıcak su ilave edeceğiz. Sonunda bulgur tamamen eriyip plazma olduğunda elimizde plazma kıvamında ve hacmi epey genişlemis bir malzeme olacak. Onu da defalarca süzgecten geçirererek seyrelteceğiz zaten.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2018, 23:15:43 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 27 Aralık 2018, 23:29:30
Bende çok sevdiğim benden bir kuşak büyük kuzenimin bana anlattığını paylaşayım. Hakikaten çok yakışıklıolan bu ağabeyim, Vefa bozacısında oturup arkadaşları ile kim pas verecek, kim vermeyecek, bozasına iddiaya girip hep kazanırmış. Genelde kazanırmış

Kemal Abi ,

Hadi ben forumda markaj altındayım yazarken dikkatli olmam lazım. Sizin eşiniz de mi burayı okuyor? Bozacıdaki delikanlı siz miydiniz yoksa? ☺

Şaka bir yana eskiden İstanbul'da masum flörtlerden evliliklere giden yol genelde muhallebicilerde başlardı. Muhallebi ve eski muhallebicilerle ilgili de başlık açmak lazım. ( kim cesaret edebilir muamma :D) Şimdiki gençler o zamanları kaçırdıkları için şanssızlar bence...
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#8: 28 Aralık 2018, 06:31:14

Kemal Abi ,

Hadi ben forumda markaj altındayım yazarken dikkatli olmam lazım. Sizin eşiniz de mi burayı okuyor? Bozacıdaki delikanlı siz miydiniz yoksa?

Şaka bir yana eskiden İstanbul'da masum flörtlerden evliliklere giden yol genelde muhallebicilerde başlardı. Muhallebi ve eski muhallebicilerle ilgili de başlık açmak lazım. ( kim cesaret edebilir muamma :D) Şimdiki gençler o zamanları kaçırdıkları için şanssızlar bence...

Nerde kardeşim, ben değildim o gerçekten.

• IP logged

• *
#9: 28 Aralık 2018, 08:44:16
Anladım teşekkür ederim. Son olarak ilk yapışta maya için boza yerine başka ne konulabilir? Malum sokaktan "boooozaaa" diye ses gelmeyen bir memleketteyim... :)
  • IP logged

• *
#10: 28 Aralık 2018, 09:54:21
Mehmet Reisim Groseri Market :)

https://www.groseri.com.tr/urunler/vefa-boza-1-lt

Mersin’i özledik :)
  • IP logged

• *
#11: 28 Aralık 2018, 13:54:16
Mücahit keşke önce yazsaydın . Pazartesi günü Çerkezköydeydim.
  • IP logged

• *
#12: 28 Aralık 2018, 19:20:15
Mehmet Reisim Groseri Market :)

https://www.groseri.com.tr/urunler/vefa-boza-1-lt

Mersin’i özledik :)

Teşekkürler.
Bense memlekette o kadar sakin ve yerleşilecek yöre varken buraya tıkılıp kaldığıma hayıflanıyorum... :(
  • IP logged

Yukarı git