Sevgili Özgür, yakın bir zamanda Fasbok'ta bir aforizma vardı. Çok beğenmiştim. " Bir şeye para vermiyorsan muhtemelen satılan sensin" zeitgeist böyle çağımızda.
Hocam, Türkiye'de internet yokken, BBS'ler üzerinden dünya iletişim ağlarına bağlanıp bu iletişim imkanlarını Türkiyede ücretsiz olarak insanlarla paylaşmış az kişiden biriyim. (Bknz:
https://eksisozluk.com/posta-arabasi-bbs--227286?nr=true&rf=posta%20arabasi%20bbs |
https://www.beyaztarih.com/makale/internetin-turkiyede-22-yillik-seruveni |
https://www.wikiwand.com/tr/HiTNeT)
Bu lafı o zamanlar biz (BBS'ciler) söylemiştik. Muhtemelen biz uydurmadık, yurtdışından duyup çevirmişizdir.
Taa o günlerdeki en büyük derdimiz ücretsiz, halka açık BBS işletmenin çok zor olduğu, maliyetinin altından kişisel olarak kalkmanın mümkün olmadığı, bunu yapmak için ya bir şirketin sponsorluğunu almak, ya reklam yayınlamak, ya üyelik sistemine geçmek ya da son çare BBS üstünden korsan işler (yazılım korsanlığı) yapmaktı. Çoğu kişi bu yollardan bir veya birkaçını kullanarak BBS'lerini işletiyordu. Ben yapmadım. Tamamiyle cebimden, hiçbir reklam, üyelik veya sponsorluk olmadan ve korsanlığa bulaşmadan yaptım. Gücüm yettiği yere kadar yaptım.. bittiğim yerde şansıma internet yetişti de tüm BBS'ler kapandı!
Elbet bu benimki bir istisna. (ama o dönem söylesem kimse inanmazdı..)
Internet var olduğundan beri neredeyse hiçbir bilgi "karşılıksız" sunulmadı demek yalan olmaz..
Teknolojinin tamamında bu var zaten. Batı kaynaklı "gelişmenin" temeli bu kar sistemi üzerine kurulu.
Bu teknolojiyi kullanacaksan senden aldıklarını peşinen kabul edeceksin.
Bundan kaçacak olursak dağ başında kendimiz ekip biçip robinson olarak yaşamamız gerekir.
Diğer türlü bakarsak da, google bilgilerimizi çalıyor, facebook karakterimizi modelliyor, changeorg bizi kategorize ediyor, twitter bizi fişliyor, laptop kamerası bizi izliyor, cep telefonu dinliyor, uçaklar havayı zehirliyor diye sonsuz bir paranoya paradoksuna gireriz..
Dolayısı ile teknolojiye olumsuz değil olumlu yönden bakmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Özet ile;
changeorg imza toplamanın dijital yöntemidir, sokakta bir standta verilen imzadan (telefon ve bilgisayar kullanan bir birey için) farklı bir zararı yoktur.