-
Yelken&Kürek Farklı Seyir konusuna yeniden adım attığımıza göre işin felsefi çerçevesini olması gerektiği gibi geliştirmek gereğine inanıyorum.
Bu saptamadan sonra 2015 yılında kurulup faaliyete geçen KÜDENFOR tanınmalı ve tanıtılmalı.
Hakkımızda
4 Aralık 2015 tarihinde kurulan Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), disiplinler arası bir yaklaşımla, denizcilik gücü konusunda bilimsel yöntemlerle araştırmalar yapmaya ve öğretmeye odaklıdır. Forumun temel amacı, Türk Denizcilik Gücüne katkı sağlayan temel alanlarda durumsal tespit yaparak hedef, politika ve strateji belirlenmesine ve böylelikle halkın ve devletin denizcileşmesine katkı sağlamaktır. Bu çerçevede denizcilik gücünün diğer milli güç unsurları ile etkileşimini incelemek; Deniz Gücü (Sea Power), Denizcilik Gücü (Maritime Power), Denizcilik Stratejisi (Maritime Strategy) konularında araştırma yapmak ve bu konularda politika, strateji ve doktrin üretmek; Kültürel ve psikososyal alanda denizciliğin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için projeler geliştirmek forumun asli akademik faaliyetleri arasındadır. Bu kapsamda denizciliği ilgilendiren her alanda bölgesel, kıtasal ve küresel gelişmeleri takip ederek dış ilişkiler, savunma, güvenlik, ekonomi ve sosyo-kültürel politikalara yön verecek akademik tavsiyelerde bulunmak hedeflenmektedir. Forum uygulamaya yönelik olarak aşağıdaki alanlarda faaliyette bulunur:
* Denizcilik gücü konusunda Türkçe ve yabancı dillerde yayınlar yapmak, web sitesi işletmek ve bu tür çalışmalara katkıda bulunmak.
* Denizcilik gücü konusunda Türkiye ve yurtdışından araştırmacıların bir araya gelip bildiriler sunduğu yıllık seminer, sempozyum, çalıştay, konferans, kolokyum ve benzeri etkinlikleri düzenlemek ve bununla ilgili yayın faaliyetlerinde bulunmak, yurt dışında bu alanda yapılan akademik ve sektörel benzer faaliyetlere katılmak.
* Türkiye’deki kamu ve özel sektöre ait denizcilik kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenleri yukarıda belirlenmiş konular üzerinde bir araya getirecek toplantılar düzenlemek; toplantılarda kurum ve kuruluş temsilcilerinin mevcut sorunları ve gelişim fırsatlarını, akademisyenlerin de olası çözüm stratejileri ile katma değer odaklı araştırma konularını dile getirmesini ve bu kapsamda görüş alışverişini sağlamak.
* Denizcilik gücü konusunda yurt içi ve yurtdışı araştırma desteği ve bilimsel ağlara dahil olma olanaklarını araştırıp, akademisyen ve kurum ve kuruluş paydaşlarını haberdar ederek, proje geliştirmelerini teşvik etmek.
* Denizcilik Gücüne katkı sağlayan tüm alanlardaki sektörel lider ve yöneticilerin üniversite içinde konferans vermesini sağlayarak, özellikle öğrencileri denizcilik gücü konusunda bilinçlendirmek ve alana ilgilerini artırmak,
* Denizcilik gücü alanında modüller halinde ders içeriği, vak'a çalışması üretilmesi, eğitimde kullanılabilecek veri kümelerinin hazırlanmasına katkıda bulunmak,
* Denizcilik Gücü alanında araştırmalara zemin sağlayacak veri tabanları oluşturulmasına katkıda bulunmak,
* Denizcilik gücünü oluşturan alt disiplinlerde yüksek öğretim kurumlarında kürsü kurulmasını teşvik etmek,
* Faaliyet alanları ile ilgili gerekli görülen diğer her türlü etkinlik ve yayınları yapmak.
-
KOÇ ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FORUMU (KÜDENFOR)
KLASİK TEKNE PLATFORMU (KTP)
KURULUŞ BELGESİ
1- Amaç ve Kapsam
a. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Klasik Tekne Platformu (KTP) kuruluş nedeni geleneksel malzemelerle, klasik çizgilerle, benzersiz veya sınırlı sayıda üretilmiş var olan yelkenli ve motorlu tekneleri kayıt altına alarak sertifikalandırmak, korumak, döneminin hatları ve malzemeleriyle günümüzde yapımını teşvik etmek, halka ve özellikle gençlere sevdirmek bu sayede deniz kültürünün geliştirilmesine ve dolayısı ile ülkemizin denizcileşmesine katkıda bulunmaktır.
b. Neredeyse tamamı şahıslara ait olan, sipariş üzerine tasarlanan, seri halde üretilmeyen, sahiplerinin öz verileriyle korunan ve yaşatılan teknelerin ülkemizdeki mirası oldukça fakirdir.
c. Ancak gerek dünyanın en büyük klasik teknesi olması, gerekse Büyük Atatürk’ün anılarını taşıyan 88 yaşındaki SAVARONA yatının ulusumuza ait olması nedeniyle, bir dünya kültürel ve ulusal varlığının mirasçıları olarak eşsiz bir zenginliğin sahipleri olduğumuzun ve onu yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma görev ve tarihi sorumluluğumuzun bilincindeyiz.
d. Platformun amaçları aşağıdaki gibidir:
(1) Hiç bir kuruluş tarafından klasik tekne statüsünde kayıt altına alınmayan, herhangi bir münhasır organizasyon içerisinde bulunmayan deniz kültür varlığı özelliklerine sahip klasik tekneleri tespit etmek ve kayıt altına almak.
(2) Pek çoğu yaşlanmış söz konusu teknelerin sahipliği, miras yolu ile el değiştirdiğinde, gelecek kuşakların onları elden çıkarmalarından ziyade, idame etmelerini teşvik edecek tedbirlerin alınmasına rehberlik etmek.
(3) İhtiyaçlarını bir çatı altında duyurmak ve platform tarafından tescil edilerek sertifikalandırılmış teknelerin deniz kültürüne destek kapsamında marinalarda uygun şartlarda barınmalarını; tersanelerde uygun bedellerle bakım ve onarımlarını sağlamak için önlem almak.
(4) Kültür mirası kapsamında değerlendirilmesi gereken bu teknelerin kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununda belirtilen karadaki unsurlar statüsüne alınması için kanun değişikliği çalışmalarına destek vermek.
(5) Benzer şekilde teknelere uygulanan vergi/harçlardan muafiyetleri ile devlet koruması altına alınmalarını sağlamak.
(6) Platformun paydaşları olan üyeleri arasında yeni dostlukların kurulmasını, ortak etkinliklerin düzenlenmesini ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlamak.
(7) Platformun aşağıda belirtilen faaliyetler üzerinden deniz kültürüne destek sağlamasını temin etmek.
(aa) Öncelikle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı veya 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi günler başta olmak üzere filonun İstanbul Boğazı’nda ya da bulunduğu bölgede (Bodrum, Marmaris, Göcek vb.) topluca yakın kıyı seyri yapmasını ve halka tanıtımını sağlamak.
(bb) Her yıl bir marinada Klasik Tekneler Buluşması kapsamında mevcut tekneleri halkın ziyaretine açmak.
(cc) Buluşmalar kapsamında Yılın Klasiğinin seçilerek tekneye şilt ve sertifika vererek üyeleri teşvik etmek.
(dd) Her sene değişik zamanlarda KÜDENFOR bünyesinde klasik teknelerin tarihçesi ve Türkiye’de ahşap tekne yapımı ve sanatı hakkında konferans, çalıştay ve paneller düzenlemek.
2- Üyelik
Üyelik Platform Yönetim Kurulu Onayına tabidir. Aşağıdaki kişiler platform üyeliğine müracaat edebilirler.
a- Klasik tekne sahipleri.
b- Klasik tekne sevenler veya etkinliklerde yer alanlar.
c- Klasik tekne ekipleri.
d- Klasik tekne hizmet ve mal tedarikçileri.
e. Marina yöneticileri
f. Üyelik İstek Formu doldurarak başvuranlar
3- Üyelik ve Tekne Sertifikalandırması
a. Klasik Tekne Uygunluk Sertifikası alabilme koşulları:
1. Teknenin klasik dizayna sahip ve bu kapsamda tasarımının 1970 yılı ve öncesine ait olması.
2. Gövdenin ahşap veya çelik malzemeden yapılması.
b. Sertifika İstek Formu doldurulduktan sonra başvuruya yönetim onayı ile karar verilir.
c. Yukarıdaki koşulların karşılanması sertifikalandırma ve devamı için gerekli koşuldur. Yönetim kurulu sertifikalandırma, denetleme ve sertifika iptalinde yetkilidir. Sertifika iptali üyelere ve marinalara e posta mesajı ile duyurulur
4. Yönetim
a. Platform Yönetimi aşağıdaki unsurlardan oluşur.
Platform Yönetim Kurulu : 5 üye.
Teknik Komite: 3 Üye
Hukuk Komitesi: 3 Üye
Lojistik Komite: 3 Üye
b. Yönetim Kurulu ve Komite Üyeleri KÜDENFOR Yönetim Kurulu tarafından her 3 yılda bir seçilir.
c. KTP Yönetim Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır.
Bu belge aşağıdaki imza sahipleri tarafından 21 Eylül 2019 tarihinde hazırlanmış ve imzalanmıştır.
Kurucu Kurucu
Amiral Cem Gürdeniz Kaptan Adil Tuğcu
-
21 Eylül 2019 Klasik Tekneler Buluşmasına İştirak eden Tekneler
Tekne Adı Sahibi
1 S/Y Birdie Ruşen Ünsal
Nazım Ünsal
2 Kuzey Yıldızı İstanbul Yelken Kulübü
3 Baltacı Erol Erensoy
4 Su Kuşu Cihangir Tetik
5 Münevver Bahaddin Reşid
6 Melmoth II Özgür Tezcan
7 Mavi Vatan Deniz Harp Okulu
8 Kancabaş Rıfat Edin
9 Chaika of Vah Alper Ispartalıgil
10 Damla Serdar Köse
11 Nesime Ahmet İzzet Furgaç
12 Bora Artun Ulubey
13 Leylim Gökhan Kaptan (Kaptanı)
14 Neptün Selahattin Tozkoparan
15 Levent Levent Özgen
16 Dingo
17 1954 model Camper Nicholson dragon İhsan Kendirli
18 Koç Üniversitesi Filikası Cem Gürdeniz
19 Koç Üniversitesi Dragon Emre Ablay
20 Dinghy Rıfat Edin
21 Kancabaş Rıfat Edin
22 Plaisir Rıfat Edin
23 STS Bodrum Yücel Köyağasıoğlu
24
-
Güncel Tekne Kayıt ve Üye Listesi ilişiktedir. Tekne kaydı ve üyelik tekne sahibi/ilgilisinin veya yakın dostu üyemizin onayı ile yapılmaktadır. Bilinen ve kayıt edilen tekne sayısı 47 adettir. Bilindiği halde sahibinin isteğiyle kayıt olmayan tekneler olduğu gibi güneyde özellikle tirhandil olmak üzere çok sayıda ticari ve özel klasik tekne bulunmaktadır. Ayrıca Rahmi M.Koç Müzesi'nde sergilenmekte olan tekneler henüz dahil edilmemiştir.
Üyelerin klasik tekne bildirimlerinin platformun tek bilgi kaynağı olduğunu belirtmek isterim.
Üyeler tarafından bildirildiği halde sahibi/ilgilisine ulaşılamayan veya onayı alınmadığı için kaydı yapılamayan klasik teknelerin isimleri ilişik listenin sonunda yer almaktadır. Parantez içerisinde yer alan isimler tekneleri platforma bildiren üyelerimizdir. Kendilerinden veya bildirmiş oldukları tekne sahiplerinden bilgiler ve kayıt onayı alındığında listeye dahil edilecektir. Bu hususta ilgilerinin devamı platformun ihtiyacıdır.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımla
Adil Tuğcu
KÜDENFOR - KLASİK TEKNE PLATFORMU
TEKNE KAYIT VE ÜYE LİSTESİ
19 Kasım 2019
Tekne Adı Sahibi/İlgilisi Telefon Email
1 SAVARONA Türk Ulusu
2 AURORA İhsan Kendirli 0532 305 14 96 ihsan.kendirli@sistema-tr.com
3 BALTACI Erol Erensoy 0532 233 27 02 erol.erensoy@erensoy.com
4 BIRDIE Ruşen Ünsal 0533 254 91 17 rusenunsal@yahoo.com
Nazım Ünsal 0532 201 54 02 nazimunsal@yahoo.com
5 BODRUM Yücel Köyağasıoğlu 0532 594 67 37 y.koyagasi@superonline.com
6 BORA Artun Ulubey 0533 246 73 01 artunulubey@hotmail.com
7 BRAVE JENNY Mahmut Berkman 0532 321 56 25 mberkman49@yahoo.com
8 CHAIKA OF VAH Alper Ispartalıgil 0532 311 14 40 alper@alpkim.com
9 DAMLA Serdar Köse 0532 236 12 88 skose@platinambalaj.com
10 DEVRAN Işık Aylan 0532 572 72 73 isikaylan@marina.com.tr
11 DINGHY Rıfat Edin 0532 466 92 52 rifatedin@hotmail.com
12 4 MEVSİM Rıfat Edin
13 EFESİ Tunç Kurtluoğlu 0532 492 44 39 cpt.tunc@gmail.com
14 GISELA Rıfat Edin
15 İPAR Rıfat Edin
16 KANAT Rıfat Edin
17 KANCABAŞ Rıfat Edin
18 KLE Koral Deren 053 2212 48 98 koralderlen@yahoo.com
19 KOÇ ÜNİVERSİTESİ Cem Gürdeniz 0538 949 80 42 gurdenizcem@gmail.com
FİLİKA
20 KOÇ ÜNİVERSİTESİ Emre Ablay 0532 216 05 13 emre.ablay@gmail.com
DRAGON (TUR 46)
21 KUĞU Ahmet Kurdoğlu 0533 513 90 22 kurtogluahmet@hotmail.com
22 KUZEY YILDIZI Yalçın Gürkan (İYK) 0532 232 56 82 yalcin@gurkan.me
23 LEVENT Levent Özgen 542 314 95 85 lozgen@mynet.com
24 LEYLİM Gökhan Çayıroğlu 0537 611 20 22 g.cayiroglu@hotmail.com
25 MAŞALLAH Hakan Zorlu 0532 257 36 57 hakan@zorlu.org
26 MAVİ VATAN FİLİKA Kadir Vardar 0533 551 17 18 kanivardar@gmail.com
27 MEFTARE Erkan Özhun 0532 483 01 44 erkanozhun@hotmail.com
28 MELMOTH II Özgür Tezcan 0532 605 24 28. otezcan@kuh.ku.edu.tr
29 MORAY FIRTH Cem Yenigül. 0532 291 59 09 cem@bodrumyachtgroup.com
30 MUNEVVER Bahaddin Reşid 0532 733 70 44 baha_resid@hotmail.com
31 NEPTUN S.Tozkoparan 0532 271 77 46 selahattintozkoparan@gmail.com
32 NESİME A. İzzet Furgaç 0530 558 16 09 i.furgac@t-online.de
A. Nazlı Başak 0532 284 66 76 nbasak@ku.edu.tr
33 NUTKU FİLİKA Aydın Eken 0530 411 19 50 aydineken64@gmail.com
34 ÖGİMEL Özcan Togay 0536 499 35 15 ozcan@webatolyesi.com
35 PLAISIR Rıfat Edin
36 SANELA Ali San 0532 362 10 44 malisan58@gmail.com
37 SEDDÜLBAHİR Edhem Dirvana 0533 815 91 29 edhemdirvana@gmail.com
38 SU KUŞU Cihangir Tetik 0542 414 96 42 tetikc@gmail.com
39 VORİ Cemil Erte 0532 257 10 05 ertesanat@yahoo.com
40 TAYO MAR Ersin Böke 0532 642 41 20 ersinboke@icrs.com.tr
41 WENDY Levent Yenigül 0532 743 84 89 leventyenigul@gmail.com
42 WINDU Batu Göker 0533 713 74 30 batugoker@gmail.com
43 ARSLAN Rıfat Edin
44 KEYFİM Murat Menilik 0532 337 08 14 mmmenilik@gmail.com
45 GÜNEŞ Enes Edis 0532 264 8912 eedis@detekoffshore.com
46 JAZZ 3 Mehmet Karabeyoğlu 0532 314 75 75 mehmetkarabeyoğlu@gmail.com
47 İYONYA Cem Gür 0532 235 49 90 info@classicboats-turkiye.com
48 Adil Tuğcu 0532 211 24 07 adiltugcu@hotmail.com
49 Arif Bodur 0532 520 03 97 arifbodur@gmail.com
50 Can Cantimur 0533 246 54 20 can.cantimur@hotmail.com
51 Derya Ş. Yarkın 0532 564 42 26 deryaizci@yahoo.com
52 Sait Keresteci 0532 700 06 16 skeresteci@gmail.com
53 Tanju Kalaycıoğlu 0532 275 18 53 tanjutaka@yahoo.com
54 Oğuz Binaroğlu. 0530 290 39 11 oguz.binaroglu@gmail.com
55 Atıf Ulcay 0532 523 01 13 atif@duba.com.tr
56 Ercan Sergici 0532 553 93 73 sergicican@gmail.com
57 Rıfat Akülger 0536 356 19 92 akulgerrifat@hotmail.com
58 Hamdi Kitapçı 0530 942 27 29 hamdikitapci1@gmail.com
59 Oğuz Bilbaşar 0532 292 42 20 oguzbilbasar@gmail.com
60 Kerim Acar 0532 397 3970 kerim@kerimacar.com
BİLİNEN ANCAK TEKNE KAYDI VE ÜYE OLMAYAN KİŞİLER
BERİL Cem O. Yücel 0530 696 01 97
ORSA II (Mahmut Berkman)
ORION Tekin Kuzey 0542 449 90 80 satılık olduğu için üye olmak istemedi. Whatsapp da var.
RAME Hüsamettin Özkan (Edhem Dirvana)
HATUN (İhsan Kendirli)
NURULLAH BEY Halit Narin, Martı Marina, Orhaniye (Mahmut Berkman)
LİKYA Evren-Rukiye Ünver (Cem Yenigül)
MÖWE (Tanju Kalaycıoğlu)
KİBELE (eski) (Işık Aylan, Levent Özgen)
ZARİF Adnan Gürün (ışık Aylan)
TUZLA 1 Verdiler (Işık Aylan, Mahmut Berkman, Tanju Kalaycıoğlu)
TUZLA 2 “ “ “ “
CRISTINA Ersin Çağlar (Işık Aylan)
KARYA Bahadır Gökçeli (Mahmut Berkman)
HULDA Ahmet Koman (Kerim Acar)
OBERON (Tanju Kalaycıoğlu)
GONDOLA Murat Ertekin (Atıf Ulcay)
-
Sevgili Cem,
Öncelikle değerli bilgiler için teşekkürler.Anladığım kadarı ile babamın yaptığı " Sevda 2 " her ne kadar 1973 te denize inmiş olsa da planının 1954 yılında dergide yayınlanması ve o yıl babamın alması sebebi ile bu kategoriye giriyor.
Yanılıyor muyum?
Yanılmıyor isem kaydını KÜDENFOR a yeni sahipleri mi yaptırtmalı?
Ne dersin?
Selam ve Sevgilerimle
-
Kaan konuya çok hakim olmasam da mantık olarak yeni sahiplerinin kayıt için başvurması gerekir. Tabii "Sevda 2" ile ilgili gerekli doküman ve bilgiler ile birlikte.
-
Sağol Cem,
Konuyla ilgileneceğim.
-
Baba tekneleri de ahşap klasiktir. Ahmet ve Mustafa kaptanlar sizde kayıt yaptırın :)
-
Baba tekneleri de ahşap klasiktir. Ahmet ve Mustafa kaptanlar sizde kayıt yaptırın :)
Yok abi , onlar 70 model altı demişler, biz bu sınıfa girmiyoruz. Bizimkiler 81 model, birde seri üretim sayılır.
-
Baba teknelerinde gövde fiber değilmi?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
" Klasik Tekne " tarifi üzerinde Küdenfor bünyesinde daha çalışilabilir.
Fiberglas ( veya mesela beton da ) teknelerin klasik sayilmayacağına dair hiç bir kaynakta bir ifade görmedim.
Ama aksine ifadeler gördüm.
Bir teknenin seri imalat olmasi da klasik olmasını engellemez, yeter ki teknenin klasik olmayi hak edecek kimi vasiflari olsun.
-
Âli, öncelikle "klasik" tanımını yapmak gerekiyor.
Sonra klasik tekne tanımlanabilir.
Aslında Küdenfor'un hedefi "Ulusal Deniz mirası tekne " olması gerekiyor . Dolayısı ile bu tanım da klasik tekneyi içeriyor.
-
Küdenfor düzenli olarak etkinlikler yapıyor. Enes Save'nin Koç Müzesinde Fenerbahçe Vapurundaki "Karaya Çıkmadan 1000 Deniz Mili" sunumunu da Küdenfor düzenlemişti. Fuarlarda da sunum ve söyleşileri oldu. Şimdilik kapalı bir çevreye hitap etse de denizcilik adına önemli bir topluluk oldular. Klasik teknelerin buluşması iyi bir çalışma olmuş.
-
Âli, öncelikle "klasik" tanımını yapmak gerekiyor.
Sonra klasik tekne tanımlanabilir.
Aslında Küdenfor'un hedefi "Ulusal Deniz mirası tekne " olması gerekiyor . Dolayısı ile bu tanım da klasik tekneyi içeriyor.
Sevgili Cem,
bu ay başinda Sadun Boronun doğum günü şerefine düzenlenen yine bir Küdenfor toplantisina " Denizcilik kültürü içinde klasik tekneleri koruyabilmek " başlıklı bir sunum hazırlayıp ,yapmıştım.
Buraya o dosyayı yüklemeyi beceremem, o nedenle onun içinden klasik nedir ; klasik tekne nedir...gibi bir iki başlığı aşağıya alayım :
KLASİK
Tipik özelliklerini genel kabul görmüş saf bir tasarımda birleştirdiği için mükemmel tarza sahip ,tüm ögelerinin uyum içinde olduğu düşünülen ve sadece dönemine bağlı moda olan bir nesnenin zamansız/ dönemler üstü sayılan karşıtıdır.
Bir klasiğin tipik özellikleri şunlar olabilir :
Sadece kendi yöresiyle sınırlı olmayan ve bazen nesiller
boyu bir zaman dilimine yayılmış olan tanınırlık, bilinirlik
Belli bir geleneksel değere sahip olma
Üretiminde yüksek tasarım, malzeme ve/veya işçilik kalitesi
Döneminde tasarımının yenilikçi sayılmış olması
Kültür üzerinde bir etki yaratmış olması
Yüksek oranda hatırlanırlık , tanınırlık
KLASIK YAT
Klasik yat nedir sorusu hemen kolayca cevaplanabilir değildir. Elbette her eski nesne klasik sayılamaz. Ancak genel anlayış 1970 yılı öncesinde yapılmış ve klasik varlıkların belli başlı özelliklerini taşıyan tüm ahşap, CTP ( fiberglas) ve metal teknelerin klasik sayılması yönündedir.
Yine bu tarihten önce tasarlanmış, projelendirilmiş olup ; daha sonra imal edilmiş yeni teknelerin de klasik sayılabileceği görüşü de kabul görmektedir.
British Classic Yacht Club ( BCYC) ise klasik yat tarifini şöyle yapmaktadır :
‘’The definition of a classic yacht is subjective, but includes some of the most beautiful yachts ever build , some have notable racing records, whilst others represent design milestones in the development of sailing yachts. Many have been rescued and lovingly restored ‘’
Görüldüğü gibi klasik yatın tarifi öznel olsa da ; geçmişte yapılmış kimi en güzel yatları kapsamaktadır. Kimi yarışlarda önemli başarılara sahiptir, diğerleri yelkenli teknelerin gelişimindeki belirgin kilometre taşlarını temsil ederler. Çoğu kurtarılmış ve sevgiyle restore edilmiştir.
BCYC’nin bu tarifini klasik motoryatlar, küçük deniz araçları, iş ve balıkçılık tekneleri, gemiler için de kabul edebiliriz.
Ayrica elbette tekneleri de içine alan Kül₺urel Varlık, anıt veya miras kavramı da bu konu kapsamında.
Kültürel varlık kavramı arkeolojik, tarihi, edebi, sanatsal veya bilimsel varlıkları içerir. Nesnel kültürel varlıklara binalar, anıtlar, müzeler, kütüphaneler, arşivler örnektirler. Son elli senedir teknik ve endüstri ürünleri ve yapıları da teknik kültürün temsilcisi olarak kültürel varlık sayılmaktadır. Eski bir elektrik santrali , bir üretim hattı, bir otomobil ve bir tekne de kültürel varlık veya anıt olarak tanınabilir ve kültürel miras sayılabilir.
Benim bulabildiğim tarifler bunlardı, bunlar ve benzeri kavramlar üzerinden yürünebilir diye düşünüyorum.
-
Sana bir mail gönderdim Âli. Pisti olmuşuz. :D :D
-
Hemen bakıyorum Cemciğim !