Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Hasan Toparlak - 31 Ocak 2017, 12:14:25
-
Bir elimizde gres diğerinde makina yağı. Yağı bol bulduk atasözümüz nedeniyle de konu başlığı açmaktan imtina ediyoruz ama sanırım hangi aralıkla teknede nereleri nasıl yağlayacağız yazılsa faydalı bir başlık olacak.
1. Motor
2. Şanzıman
3. Vinç
4. Otopilot
5. Dümen dolabı ve pala bağlantı aksamı
6. ?
7. ?
...
-
6. Irgat
7. Şaft
-
8. Saildrive
-
Çok yararlı olacak :)xx
-
Başka yere mi buraya mı yazayım Sail Drive yağ problemini?
-
Başka bir başlık daha iyi olur sanki. Teknik Sorunlar diye bir yer var mı?
-
Başka bir başlık daha iyi olur sanki. Teknik Sorunlar diye bir yer var mı?
Bakım diye başlık var, oraya yazdım Zafer abi.
-
Son durum ;
1. Motor
2. Şanzıman
3. Vinç
4. Otopilot
5. Dümen dolabı ve pala bağlantı aksamı
6. Irgat
7. Şaft
8. Sail Drive
9. Vanalar
10. Mast (Sarma Yelken) + Bumba
11. Cenova Tamburları (?)
12. ?
13.
14.
-
Bir yerden başlamak lazım, ben de motor yağı ve filtresi hakkında kendi standart uygulamamı yazdım. Yanlış, eksik varsa lütfen düzeltiniz/tamamlayınız. Ki her yönü ile tüm başlıklarda ayrıntılı bilgi olsun.
Motor yağı ve filtresi ;
Kitabi bilgi olarak, her iki yüz saat de bir yada yılda bir olarak değiştirilir der. Hangisi önce tamamlanırsa. ( Bazı servisler 100 saat de bir diyorlar)
Motorlar da değişik bilgiler verilse de 15W40 yağ daha sıklıkla kullanılıyor. (20W50 kullananlar da mevcut) Kullanım el kitapçığından doğru yağ seçimi yapılmalı.
Her yağ değişiminde yağ filtresi de değiştirilmeli. İki yağ değişiminde bir değiştirenler de var. Motor kullanımına göre değişiyor.
Yağı değiştirmeden önce motoru sadece bir iki dakika ısıtmak, yağın akışkanlığını sağlamak açısından önemli, fazlası yağı çok kızdırdığından tehlike arz edebilir, dikkatli olmak lazım.
Motorun kapalı ve hatta çalışmayacağından emin olmak, kazaları önleyecektir.
Yağ pompası aracılığı ile yağı çekebiliriz. Elektrikli pompalar olduğu gibi manuellerde gayet rahat iş görüyorlar. Motorunuzun ne kadar yağ aldığını bilirseniz, boşaltma sırasında da ne kadarını çekebildiğinizi takip edersiniz. Çekim esnasında karter tapasını açmak hava yapmasını engelleyebilir. Değişim sırasında yağ sıçraması göz önüne alınmalı ve bez, üstübü hazır bulundurulmalı. (İki büyük pet şişe işimiz görecektir)
Yağı boşalttıktan sonra yağ filtresini sökebiliriz, kayış, aparat,pense isimleri ile bir kaç alet mevcut. Sökerken içerisinde kalan yağın akabileceğini unutmamak lazım.
Yeni filtreyi takarken çontasını parmağınızla biraz yağ sürün, yerine takın. Her ne kadar elinizde alet olsada filtre el ile sıkılır. İlla ki alet kullanacaksanız çok sıkmayınız.
Bloğun üzerinden yağ tıpasını çıkartıp yeni yağımızı koyabiliriz. Yağ haznelerinin yavaş bir şekilde dolduğunu göz ardı etmeden yavaşca yağı ekleyebiliriz. Hızlı koyulmamalı ki hızlıca yükselme yapıp bizi yanıltmasın.
Yağı koymayı tamamladıktan sonra biraz bekleyip, ölçebiliriz. Tam görünüyor ise, motoru çalıştırıp bir iki dk sonra tekrar ölçüm yaparak eksik olmadığından emin olmamız faydamızadır.
Yağları boşalttığımız pet şişeleri ve filtreyi, çöpe atmıyor, atık alım noktasına teslim ediyoruz.
-
Ersin demeden ben diyeyim. ;D
12- Ahşap yağlama planı
Vazelin ve Balmumu da yağlamaya giriyor mu ? ::) Fitillerin her kış başı vazelinlenmesi ile gıcırdayan farş tahtalarının ek yerlerine balmumu sürülmesi gibi ;)
-
13-Akü kutup başları
14-Heç lastikleri ( her ikisi de vazelin ile )
-
Ersin demeden ben diyeyim. ;D
12- Ahşap yağlama planı
Vazelin ve Balmumu da yağlamaya giriyor mu ? ::) Fitillerin her kış başı vazelinlenmesi ile gıcırdayan farş tahtalarının ek yerlerine balmumu sürülmesi gibi ;)
Ha ha ha.. Tam üstüne bastın.. Malum bu kış sert geçiyor. Ben de fırsat buldukça denize çıkıyorum. Ancak güzel hava sayısı çok az oldu bu sene. Gerçi benim güzel hava dediğim sisin olmadığı, poyraz ağırlıklı hava.. Derece önemli değil.
Bugün de yeni usturmaçaları bağlamış yelkene çıkacaktım ki , ne zamandır kaytardığım yağlamayı yapmam gerektiğini fark ettim.
Bir güzel sobayı yaktım, Su ısıtıp, kahve yaptım. Güneşli ancak soğuk havada Tayo MAr 'ı bir güzel yağladım.
Tam pruva küpeşteleri yağlıyorum, İlke geldi.
-Ne zaman görsem tekne yağlıyorsun..
-ahşap tekneyşe böyle uğraşırsın işte..
Kural neydi.. ? Kadınlarla tartışma..
-Haklısın .. Arızayım işte..
-ahşaptan tekne mi olur..?
-Mis gibi fiber dururken..
-????????
He he he.. Böyle ters köşeye yatırılır işte.. :)
-
Hadi yok mu arttıran !
1. Motor
2. Şanzıman
3. Vinç
4. Otopilot
5. Dümen dolabı ve pala bağlantı aksamı
6. Irgat
7. Şaft
8. Sail Drive
9. Vanalar
10. Mast (Sarma Yelken) + Bumba
11. Cenova Tamburları (?)
12. Ahşap Yağlama
13. Akü Kutup Başları
14. Heç Lastikleri
15. Güverte dolum ve boşaltım kapakları
16.
17.
18.
-
16.Dolap kapaklarının menteşeleri
17.Buzdolabı kapak lastiği
18.Liftinler
19.Pervane yüzeyi (Molibdenyumlu gres.)
-
Nereler yazılıyor da nasıl'lar yazılmıyor.
Motor yağı ve filtresi değişimini benim gibi acemiler bile yapıyor diye yazdım, diğerlerinin nasılını yazacak yok mu ?
Öcal abi, pervane yüzeyi yazınca aklıma geldi, hazır zehirli zamanı da yaklaşıyor.
Pervaneler için, yabancı bir blogda kabaca şöyle bir anı okudum. Türkiye ziyaretleri sırasında 2 yıldan sonra karaya çıkan bir teknenin pervanesinin temiz olduğunu görürler ve nasıl diye sorarlar, yumurta akı ile yapıldığını öğrendiklerinden beri her yıl 4 kat yumurta akı sürmeye başlamışlar ve hep temiz olduğunu söylerler. (Bir kat sür kurusun,tekrarla)
Ha, boşver böyle şeyleri, yok mu şöyle kimyasal filan bir şeyler derseniz, Banu Öney hanımefendinin tavsiye ettiği propspeed ürününü söyleyebilirim. Çok iyi koruma sağladığını söylemişti.
O da şurada ;
http://www.propspeedturkey.com/propspeed-uygulama.html
-
Ben üç kat İnternational ın pervane zehirlisini (triluks) attım. Ancak teknenin yanına gidemedim Ekim ayından beri.Sanırım hiç faydası olmayacak sürtünme ye maruz kalmayan zehirlinin. :(
Eğer hareketsiz duracağımı bilse idim dediğim gresi sürerdim. Pervane dönüpte kendini temizlemedik ten sonra işe yarıyor. Dönerse zaten zehirli devreye girecek.
Molibdenyum lu (suya en dayanıklı olan çeşit olduğu söylenir) gres eğer uzun müddet tekneye uğramayacaksanız ,dalarak dahi pervaneye sıvazladığınızda uzun müddet koruma sağlıyor sabit duran pervane de.