Bir yerden başlamak lazım, ben de motor yağı ve filtresi hakkında kendi standart uygulamamı yazdım. Yanlış, eksik varsa lütfen düzeltiniz/tamamlayınız. Ki her yönü ile tüm başlıklarda ayrıntılı bilgi olsun.
Motor yağı ve filtresi ;
Kitabi bilgi olarak, her iki yüz saat de bir yada yılda bir olarak değiştirilir der. Hangisi önce tamamlanırsa. ( Bazı servisler 100 saat de bir diyorlar)
Motorlar da değişik bilgiler verilse de 15W40 yağ daha sıklıkla kullanılıyor. (20W50 kullananlar da mevcut) Kullanım el kitapçığından doğru yağ seçimi yapılmalı.
Her yağ değişiminde yağ filtresi de değiştirilmeli. İki yağ değişiminde bir değiştirenler de var. Motor kullanımına göre değişiyor.
Yağı değiştirmeden önce motoru sadece bir iki dakika ısıtmak, yağın akışkanlığını sağlamak açısından önemli, fazlası yağı çok kızdırdığından tehlike arz edebilir, dikkatli olmak lazım.
Motorun kapalı ve hatta çalışmayacağından emin olmak, kazaları önleyecektir.
Yağ pompası aracılığı ile yağı çekebiliriz. Elektrikli pompalar olduğu gibi manuellerde gayet rahat iş görüyorlar. Motorunuzun ne kadar yağ aldığını bilirseniz, boşaltma sırasında da ne kadarını çekebildiğinizi takip edersiniz. Çekim esnasında karter tapasını açmak hava yapmasını engelleyebilir. Değişim sırasında yağ sıçraması göz önüne alınmalı ve bez, üstübü hazır bulundurulmalı. (İki büyük pet şişe işimiz görecektir)
Yağı boşalttıktan sonra yağ filtresini sökebiliriz, kayış, aparat,pense isimleri ile bir kaç alet mevcut. Sökerken içerisinde kalan yağın akabileceğini unutmamak lazım.
Yeni filtreyi takarken çontasını parmağınızla biraz yağ sürün, yerine takın. Her ne kadar elinizde alet olsada filtre el ile sıkılır. İlla ki alet kullanacaksanız çok sıkmayınız.
Bloğun üzerinden yağ tıpasını çıkartıp yeni yağımızı koyabiliriz. Yağ haznelerinin yavaş bir şekilde dolduğunu göz ardı etmeden yavaşca yağı ekleyebiliriz. Hızlı koyulmamalı ki hızlıca yükselme yapıp bizi yanıltmasın.
Yağı koymayı tamamladıktan sonra biraz bekleyip, ölçebiliriz. Tam görünüyor ise, motoru çalıştırıp bir iki dk sonra tekrar ölçüm yaparak eksik olmadığından emin olmamız faydamızadır.
Yağları boşalttığımız pet şişeleri ve filtreyi, çöpe atmıyor, atık alım noktasına teslim ediyoruz.