Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Recep Ertürk - 19 Nisan 2018, 21:33:30
-
Malum bakım mevsimindeyiz. Karaya alma, alt temizliği, zımpara, astar, boya, ahşap kısımlara vernik... O kadar çok kalem iş varki..
Bu işler için geçen üç yılın ilkinde yaptığım yazın giyilebilecek patolon tişört gibi kıyafetleri bakım sonrası çpe atmak oldu. Sonraki iki yılda gözden çıkardığım kıyafetleri ayırıp kullanma şeklinde sorunu çözdüm.
Bu yıl iş ağır.. "Tek kullanımlık" veya "kullan at" tulumu keşfettim. Henüz almadım. Almadan önce de danışayım istedim.
Elbette, muhtemelen daha pahalı satılan biraz daha iyidir herhalde. Ama tek kullanımlıktan ziyade 3-5 gün kullanılacak, içerisine boya geçirmeyecek, terletmeyecek olanları herhalde vardır. Kapüşonlu tercih edilmeli kanımca..
Ayrıca maskeler.. Piyasada çok dandik kağıt-bez maskeler var..
Yaz aylarında tarım işçilerinin kullandığı hem boyunbağı, hem başörtüsü, hem ağız burun maskesi pamuklular herhalde artık yoktur. Bir de özellikle tekne içi boya-vernik işlerinde önerilen maske var mıdır?
Eldiveni saymıyorum. Eczanelerde koli ile satıyorlar. Elleri terletmesi dışında kusuru yok. Ama kullanmak için de alışkanlık gerekiyor. Kullanmazsanız tırnak dipleri lacivert eve gidiyorsunuz ;D ;D ;D ;D
Nalburlardaki eldivenler pek kullanışlı değil.. Ya da daha ağır işler için sanki.
Kıdemli denizcilerin neredeyse hiç söz etmediği bir konu bakım-onarı sürecinde hem sağlıklı, hem kılık kıyafeti tahrip olmaktan kurtaracak hem de ucuz bakım tulumları ve diğer malzemeleri..
Anlatmaya değer bulurlarsa bizler de öğreniriz.
-
Tek kullanımlıklar gerçekten tek kullanımlık. Öğleden sonrayi bile zor çıkartıyor.
Ben iki senede bir yaptığım için gözden çıkarttığım pantalon ve t-shirt'u acımadan kullanıp son gün atıyorum.
Her sen yapsaydım orta kalite bi tuluma yatırım yapabilirdim.
-
Önce normal iş eldiveni üzerine lastik eldiven giyiyorum. Ucuz eldivenler pek çabuk paralanıyor. Bir tık üstü mavi olanlarından kutu ile alıyorum nispeten daha dayanıklılar.
Tulum terletti kullanamadım. Bu sene sadece pantolon olanından aldım onda da rahat etmedim. İşe adanmış bir kıyafet en uygunu. Tabanca ile boya atılmıyorsa gerekli olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir durum varsa maskenin de yüzde yüz bu işe uygun olması lazım.
İki tür maske kullanıyorum. Biri kartuşlu iyice bir marka, diğerleri toz maskesi. Onun da iyisini alıyorum, ödediğim fark kayda değer değil.
-
Boya atarken sprayden bahsediyorum tam yüz maskesi ve koku maskesi olacak.o toz maskeler boya tozunu belli oranda iş yapıyor ama tehlikeli solventte bi halta yaramıyor.acik alanda fırça veya ruloda maske kullansanizda olur kullanmasanizda...tulumlar yaz sıcağında pişiriyor.spiralle çalışıyorsanız toz da yarıyor ama pismeyu göze alın.kapali alanda olması gereken biliniyor kanimca
-
Maske kullanma alışkanlığımız hiç yok. Maske dendiğinde ise kağıttan toz maskelerini biliriz. Özellikle tekne içinde boya ve kimyasallarla çalışıldığında duruma göre yarım veya tam yüz maskesi kullanmak gerekebilir. Bu maskelerin filtreleri kimyasalları süzüyor ve temiz hava almanızı sağlıyor. Bir arkadaşın ebvini böcek bastığında maskemiz olmadığı için ilaçlama işini bslıkadam tüplerimizi donanıp yapmıştık.
Kimyasallarla çalışırken muayene eldiveni bazen işe yaramayabiliyor, eldiveni eritebiliyor veya kimyasallar içinden geçiyor. İki eldiven üst üste giymek veya işe uygun eldiven bulmak lazım.
Nefes ve ellerimize göstereceğimiz özeni tüm vücudumuza da göstermemiz lazım. Tek kullanımlık kıyafetler işe giriştiğimizde giyilip, iş bittiğinde çıkarılıp atılmalı, örneğin boya öncesi zımpara için normal kıyafetlerle çalışıp boyasya geçerken kıyafet değiştirmek doğru olur. Bunu ben dahil hangimiz uyguluyoruz? Örneğin zehrli boya zımparası sırasında kuru zımparada en azından cildi koruyacak, uzun kollu giysiler ve en azından toz maskesi kulllananımız var mı? Eski zehirli hala zehirlidir. Tozdan kurtulmak için sulu zımpara yaparken suyla karışmış boya cildimizden ciddi biçimde emiliyor ve kıyafetle korunmak da oldukça zor.
-
özellikle şu elyaf ile tanışanlar çok dikkat etmeli.. elyaf zımpara atılınca felaket kaşındırıyor.. açık havada yapıldığı halde.. Keza epoksi.. Bence mutlaka maske kullanılmalı.
-
kapali alanda olması gereken biliniyor kanimca
Ihhh..
Bilinmiyor..
Anlatırsanız öğreneceğiz..
-
Bence mutlaka maske kullanılmalı.
"Maske" diye satılan o kadar çerçöp varki..
O nedenle markadan söz etmekten korkmamak gerekir..
-
Marka değeri ve ise yarayan tam yüz maskesi kapali alanda kimyasal kokulara karşı olan maddelerden alıp kapali ortamda boya atarken kullanacaksınız.veya zimpara yaparken.
-
Profosyenel ürünler çok pahalı olduğundan kimse almak istemiyor.birde bazı maskeler buhar yapıyor.eger çok terleyen iseniz.
-
Kapali ortama bir emici fan karsisinada vantilator koyun.ise yarıyor
-
Geçen hafta teknenin altını zımparalarken toz maskesi, tek kullanımlık tulum ve göz maskesi taktım. Göz maskesi tam bir eziyet.Terledikçe buğu yapıyor. En son çıkarıp attım. Toz maskesi hiçbir işe yaramıyor.. Akşam iş bittiğinde her yerim maviydi. Bir iki saat sonra alerji oldum..
Tek kullanımlık tulumlarda 3M idare eder ama Tyvek'ten mamül olanı tavsiye ederim.
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Ermancim o yüzden sana sulu yap dedik
-
15 tl lik yüz maskeleri öyledir Erman reis verdim mi 300 500 tl lik maskelere bile sorunlar çıkmıyor....ama arkadaş maske yi aldık birde kartuşları da iyi para ve her yerde bulubmuyor4
-
Pis işlerde artık saati 10 tl den suriyeli insanları calistiriyorlar
-
Ermancim o yüzden sana sulu yap dedik
Abi iyi diyorsun da şartlar malum zımparayı bulduk suyunu nerden koyacaz
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Bir kova su bir sünger cok mu? Veya camsil kutusu içine su fis fis 😂
-
Epoxy polyestèr kullanan arkadaşlara tavsiyem belki biliyorsunuzdur...eliniE bulaşanlar için tiner yari ne sirkede aynı işi yapıyor......sirke her ise yariyor😂
-
Bir kova su bir sünger cok mu? Veya camsil kutusu içine su fis fis 
O öyle miymiş? Desene arkadaş yaa.. Hep yarım akıl veriyorsun.. sulu zımpara deyince bem daha kompleks bişe bekliyodum
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
😂😂
-
Hic mi gormedin binaya ince siva cekilirken veya sanayide ciraklar
Kaportaua sulu zimpara yaparken. Islak sungeri zemine sur.zimpara yap hep imalat zemini sungerle veya fis fisla
-
Ben acemi iken tulum almıştım. Hiç pratik değilmiş. Giyin soyun dert. Onun yerine eskimiş pantolon ve tişörtler son derece kullanışlı. Çalışırken hem güneşe karşı hem toza hem de boya-sıvı sıçramasına karşı uzun kollu şeyler tercih ediyorum. Özellikler LCW veya bir başka indirim sezonunda çok ucuza uzun kollu gömlekler oluyor. 10-15 lira gibi rakamlara alınıp ihtiyaç kalmadığında rahatlıkla atılabilir.
Boya veya toz ile ilgili bir şey varsa mutlaka kimyasal maske kullanıyorum. Toz maskelerine nazaran daha güvenli buluyorum kimyasal maskeyi, kokuya karşı da koruyor.
Mutlaka gözlük. Gözlüksüz çalışmak çok riskli. Bir şey kaçarsa göze sonuçları çok kötü olabilir.
Malzeme olarak benim en sık kullandığım şey eksantirik zımpara. Bu aletin kaliteli olması ömrü açısından tercih sebebidir. Zımpara tablası 125 mm olması sarf malzemelerini kolaylıkla bulmak için tercih sebebidir. rakamı tam hatırlamıyorum. Ev tipi olanlar 110 lu rakamda. Proların tercihi 120li rakamda ona göre bakabilirsiniz.
En az onun kadar çok işime yarayan şey hava kompresörü. Zımpara sonrası artıkları hava tabancası ile çok kolay. Ben Koçtaşın markası olan en ucuz seriden aldım gayet güzel çalışıyor. Çok gürültü yapıyor. Bu makinaların ekserisi böyle. Sessiz olanları var biraz daha fiyatlı ama çalışacağınız yerde gürültü problem ise sessiz olanı tercih etmek daha doğru olacaktır. Ali Ünalan reis bu konuda hepimizden bilgilidir diye düşünüyorum :)
Eldiven konusunda ofis malzemeleri satan yerlerde 100 lük kutu ile satılıyor. Piyasaya göre daha hesaplı olur. Mavi renk değil de siyah olanlar daha dayanıklı oluyor. Pudrasız olmasını tercih ediyorum. Her türlü kimyasal işlerde eldiven kullanıyorum. Uzun süre kullanmak pek sağlıklı değil. hava almadığı için deriye iyi gelmediğini düşünüyorum. O yüzden ara ara değiştirmek daha sağlıklı. İş eldiveni konsusunda nitril kaplı eldiven daha uzun ömürlü.
Cırcırlı lokma takımı seti de en çok işime yarayan şeylerden. Bu takımın kaliteli olması malzemenin kullanım ömrü açısından önemli.
Macun falan yapılacaksa otoboyacılarda macun sürmek için kullanılan macun çelikleri var. Oralardan hem zımpara hem de macun çeliği alabilirsiniz.
Tiner, öyle bir iki litre alırsanız çok pahalıya mal olur. Nalburlardan selülozik tineri büyük teneke ile alırsanız çok hesaplı olur. En son geçen sene büyük tenekesini 55 liraya almıştım.
Elektrik işi olursa kenarda köşede ısı ile büzüşen makaron bulunsa çok iyi olur. Kabloların birleştiği yerleri makaronun içine alıp büzüştürmek hem dayanıklılık hem de suya neme karşı izolasyonu sağlayacaktır. Bu büzüşmeyi sağlamak için pürmüz çakmak çok işe yarar. Pürmüz çakmaklar kesilen iplerin uçlarını yakarak saçaklanmasının önü alınmış olur. Bu pürmüz çakmakları av bayilerinde rüzgara karşı dayanıklı çakmak diye bulabilirsiniz.
Yine ofis malzemesi satan yerlerde tahta çubuklar satılır 100 lük 500 lük kutu içinde. Şu doktorların boğaza bakarken dili bastırmak için kullanılan çubuklardan. Her türlü kimyasalı karıştırırken çok işe yarıyor.
Kağıt bardaklar da keza el altında bulunsun.
Gerek şarjlı gerekse elektrikli bir matkap. Darbeli olmasına gerek yok. Hem vidalama için kullanılır hem de boya karıştırmak için. Boya karıştırmak öyle bir sopa ile karıştırmak yeterli gelmiyor. Dolayısıyla bir kaç tane karıştırma aparatı iyi olur.
5-10 adet kullan at fırça. 1-2-2.5 parmak fırçalar hem ucuz hemde ince işlerde kullanıp atmak için ideal.
Eğer ruloluk işiniz varsa ruloda kaliteli rulo daha iyidir.Ben öyle durumlar için dekor marka rulo kullanıyorum. Dandik rulolar hav bırakıyor. Zehirli ,zehirli astarı bunlar kıvamlı malzemeler. Kalitesiz rulolar bir sürü hav bırakıyor ve bir sürü dert demek bu da.
Evde eskimiş çarşaflar da temizlik için ideal. Hav bırakmazlar, zımpara sonrası , boya öncesi tinerle temizlemek için çok işe yarıyor.
Malzemeyi , sanayideki malzemecilerden alırsanız hem daha kaliteli ürünleri alabilirsiniz, hem de daha hesaplı fiyata alabilirsiniz. Yapı marketler ev kullanıcılarına yönelik olduğu için orada genelde daha az kaliteli sarf malzemeleri olur. Fiyatları da sanayiye nazaran çok pahalıdır. Bu siyaset aslında bütün malzemeler için aynı. Malzemeyi o malzemeyi kullanan profesyonellerin satın aldığı yerden almak bir çok gereksiz denemeden bizi kurtarır. Ustalar zaten iyisini ve kelepirini bilir. Satıcılar da ona göre malzeme bulundurur.
Bakım için bunlar aklıma gelenler. Üretim için yelpaze daha geniş :D
not: ben yazarken 18 yeni mesaj yollanmış. tekrar var ise af ola :D
-
Decathlondan 15 tl ye şeffaf yağmurluk aldım. Paçalara kadar iniyor . Teknede Kışın iş yaparken rahat çalıştım. Zımpara boyada mayıs ayında terletmezse süper ürün.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Teknede iş yapmaya bayılan birisi olarak seviyorum alangirili işleri:) pantolon tişört çok cöpe attğım için, en sonunda tulum aldım kurtardım bol tulum her zaman iş yapar :)
Eski sattığım teknede tozlu pis işim vardı dalış maskemi kullandım buğu yapmadı,maske olarak dandik eczane maskesi kullandım.
Bu tür amatör işler için kompresör lazımsa kesinlikle yağlı kompresör alın,yağsız kesinlikle almayın.derdi bitmez :) zaten amatör kompresörlerin hepsi cin başka seceneğinizde yok :)
-
Zehirli boya hazırlığı için sulu zımpara iyi bir alternatif gibi duruyorsa da iyi düşünmek lazım. Birincisi eski bile olsa zehirli zehirlidir ve özelliğini su ile gösterir. Bir de "yokuş yukarı" çalıştığınızı düşünürseniz en iyi ihtimalle dirseklerinize kadar boya içindew kalırsınız ve deri çok iyi bir zehir emicidir. Zehirlenmeye aldırmadık diyelim. Kuru zımpara için birden çok değişik elektrikli alet var, sizin göreviniz sadece ilgili yere tutmaktan ibaret. Sulu zımparayı ise el ile yapıyorsunuz.
Bana göre basit de olsa bir toz maskesi ve cihazların hemen hepsinde olan toz emen torbası ie kullanmak ıslaktan hem daha kolay hem de daha sağlıklı. Tam sağlıklı değil ama daha sağlıklı ve ulaşılabilir.
-
Sayın celenoglu elle sulu zimpara yapmıyoruz.havali egzantrikli yapıyoruz ve hiçte ustumuz islanmiyor .tozu solumak tıbben daha kotudur
-
Havalı el aleti hem daha hafif olduğundan kolumuz yorulmuyor.basit bir iskale kurdugunuzda hiç bir yeriniz islanmiyor
-
Hava kompresörü ve gerekli aparatı olduktan sonra sulu zımpara yapılır ama bu zehirli boyanın kollarınıza gelmesini engellemez. Teknenin altını zımparalarken ıslanmaktan nasıl kaçındığınızı anlatır mısınız?
-
Bu zımparalama işinde zımpara makinası ve ona bağlı elektrkli süpürge türü bir aparata tek kumanda ile çalıştıracak bir düzenek geliştirmek o kadar mı zor?
-
O da ustalık işi sayin celenoglu.nasil anlatayım.anca teknemi yaparken video çekerim bakarsın... sulu zimparada su miktarini vol kullanmayacaksin sik sik azar azr
-
Recep reisim ,
Ben ahşap tekne tecrübemden yola çıkarak size 3m ürünlerini şiddetle öneririm. 3m de gözlük olarak kar gözlüğü gibi olanlarından modelini tam hatırlayamıyorum şuan maske ile buğu yapmıyor. Maske olarak yine aynı markanın ventilli modellerinden kullanıyorum toz sorunum kalmadı.Eğer elektrikli aletle çalışacaksam ( canavar v.b ) nalburlarda satılan kaydırmaz eldiven kullanıyorum , çünkü tekne altında çalışırken bir süre sonra kollar yoruluyor dikkat dağılıyor makina elden kayabiliyor o eldivenlerle rahat ettim. Eğer boya yapacaksam lateks eldivenlerin siyah olanları var biraz daha kalın diğer mavilere göre onları kullanıyorum.Bahsettiğim markanın ürünleri biraz pahalı yalnız sağlıktan daha önemli olduğunu düşünmüyorum .
-
Sayın celenoglu siz benim yazdıklarımı bazen okumadiginizi gerçekten dusunduruyorsunuz.bunu niye söylüyorum bir tekne uzmanı oldugunuz için söylüyorum. Ben yazımda havali egzantrik diyorum siz herhalde orbital ile karistirdiniz. Orbital ile egzantrik arasinda farki biliyorsunuz sanirim.orbitalde islanma şansınız biraz fazla ama aleti kullanmayı bildiğinizde buda şansa kalmıyor.
-
Su ve tekne altından çıkan zımpara artıkları bir haznede toplansa bile yere paralel bir zeminde yani tavanda çalıştığınıza göre yerçekimi mutlaka bir takım artıkları üstünüze düşürecektir. Egzantrik veya orbital olması farketmez.
-
Vay arkadas ;D görmeden yorum yapmak böyle bisi olsa gerek...bu makineler aletler hergün elimin altında.ve çalışılmakta.heralde siz de bu aletlerle çok çalışmışsiniz.
-
Sulu zımpara yaparken bir boyacıdan gördüğüm gibi sopa ucuna takılan zımpara takozu kullandım.
Bilenlere hürmetim sonsuz, benim için büyük bir keşifti :)