Heyamola Hey
Havuzluk => Genel => Konuyu başlatan: Enes Save - 19 Nisan 2018, 15:36:40
-
Merhaba!
Dünya Turunda kullanacağım yelkenli kanonun imalatına başlanılmıştır .
Boyutları yaklaşık 750 X 50 X 50 (cm) olacak kano HDPE (Yüksek yoğunluklu polietilen ) kullanılarak imal edilecek.
Kanonun üstüne güneş paneli ve kendi imalatım olacak su damıtma donanımı yerleştirmeyi planlıyorum .
Şişme bot 240cmx200cm olan yaşam mahalline sabitlenecek. Deniz kayağı ise videoda yüzdürücüsü olmayan yandaki kısa platforma... Erzak ve eşyalar kanonun içine yerleştirilip şu geçirmez lumbozlarla kapanacak. Elektronik v.b. korumak için özel şu geçirmez çantaya konacak.
Tabii bunların birçoğu değişebilir planlar. Benim önceliğim sağlam ve yüklüyken yeterince hızlı (4 Beaufort havada 8 knot hız) olması.
Şimdilik olabileceğini düşündüğüm sorun dalgaları arkadan alırken kanonun burnunun suya dalması.
Bitince çalışıp göreceğiz.
(https://i.hizliresim.com/XP55vo.jpg) (https://hizliresim.com/XP55vo)
Bitince aşağıdaki kanoya benzeyecek.
-
Enes abi işler kolayına olsun.. Umarım sonuç planladığınız istediğiniz gibi olur...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Enes, armayı ne düşünüyorsun.. ?
Şöyle modeller var..
(https://i.hizliresim.com/rO7lGm.jpg) (https://hizliresim.com/rO7lGm)
-
Bu arada çoğumuz enes'in bu projesine çılgınlık gözü ile bakıyoruz.. Ancak Cenova- Malaga-Cebelitarık - Casabilanca hattında 24 27 Ekim 2016 Tarihlerinde deniz çarşaf gibi idi.. Havadurumunu ve mevsimi denk getirebilirse çok keyifli bir seyir yapar diye düşünüyorum.. Hep manyak dalgalar filan yok yani..
-
Ermancığım teşekkür ederim. Rallide görüşmek ümidiyle...
-
Kendi imalatınız olacak ''su damıtma cihazı'' konusun da yeterli teorik,pratik birikiminiz var mı?
Yoksa Amerikayı yeniden kesf etmeyim,şakaya,ben yaparım abiye gelmez.
-
Bu kano için tasarlanmış birkaç yelkenden biri senin resmindekine çok benziyor. Belki aynısıdır. Ama önce ona uygun direği edinmem lazım.
-
Servet reis,
Yeterince araştırma yaptım ve havadan su elde etmişliğim de var. Ancak esinlendiğim tasarımın bir eksiği var. Onu giderince sorun kalmayacak.
Zaten yeterli su stoğum olacak. Ek olarak bunu kullanacağım. Bir de bunun yedeğini bulunduracağım. Ek kaynak bulursam ticari üretimi yapılmış bir üründen edineceğim.
-
Enes Reis
Hayırlısı olsun
-
Teşekkürler Oktay reis .
-
İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle iyi akşamlar,
Bugün direklerin ıskaçaları yerleştirildi. Birer sıra atlanarak 5 ayrı bölmeye straforlar yerleştirildi ve kanonun üstü kapandı.
(https://i.hizliresim.com/0E94yZ.png) (https://hizliresim.com/0E94yZ)
-
Bu arada çoğumuz enes'in bu projesine çılgınlık gözü ile bakıyoruz.. Ancak Cenova- Malaga-Cebelitarık - Casabilanca hattında 24 27 Ekim 2016 Tarihlerinde deniz çarşaf gibi idi.. Havadurumunu ve mevsimi denk getirebilirse çok keyifli bir seyir yapar diye düşünüyorum.. Hep manyak dalgalar filan yok yani..
Haklısın Erman'cım. Hep manyak dalgalar felan yok.
-
Enes Reis,
su yapıcınız olacağına göre herhalde yanınızda su taşımayacak, depolamayacaksınız.
Ama taşıyacaksanız Atlantiği bir kere oyma kütük tekne, bir kere de katlanır bez kanoyla geçen bir Alman doktorun denenmiş önerisini anlatmak isterim. Yanına neredeyse hiç su almamış, bira ve süt konservesi almış. Açıklaması ise bu iki içeceğin hem susuzluğu gidermesi hem sıvı besin yerine geçmesi. Adamın bu seferleri yapmasının tek nedeni denizcilik filan değil zaten. Susuzluğa ne kadar dayanılabileceğini ve Fransız Alain Bombard'ın iddia ettiği gibi deniz suyu içilerek hayatta kalınıp kalınamayacağını denemek istemiş ( Sonuç hayır : içme suyuna karıştırdığı deniz suyu daha ikinci gün vücutta ödem yapmış ).
Ilgilenirseniz sıvı gereksinimi ile ilgili kitabında yazdıklarını çevirip size gönderebilirim.
Aslında kitabı çevirip yayınlayacaktık, ancak yayınevi kitap çok eski olduğu için bize hiç bir destek veremeyeceğini bildirdi, içindeki çizimler, resimler, fotoğraflar olmayınca da çevirmenin pek bir anlamı kalmadı.
-
Böyle bir iddia ile Atlantiği geçen vardı. Deniz suyu içilebilir ve geçilir diye iddia etmişti. Geçti de, ve demek ki deniz suyu ile yaşanabiliyormuş dediler. Adam karşı sahile vardığında böbrekleri iflas etmişti. Yani deniz suyu içerek yaşarsınz ama karaya vardığınızda böbrek iflası neden ile ölmek serbest.
-
Hayırlı olsun, Selametle.
-
Enes’cim. Tüm detayı düşünmüşsündür. Hayırlı olsun.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
-
Enes reis hayırlı olsun..
Merakla takip ediyorum...
-
Ali San reis,
Çeviri için memnun olurum.
Su konusuna stoklama ve damıtma şeklinde yaklaşıyorum. Stok belki 300 litre olmaz ama illa olur.
-
Teşekkürler Ahmetciğim.
-
Teşekkürler Hasan ağabey. Herşeyi düşünmek pek olası değil. Ama hazırlıklar hep daha derine doğru devam ediyor. Herşeyi bilemeyeceğim için bu konuları açıyorum. Birimizin bir bildiği yaşam kurtarabilir.
-
Teşekkürler Niyazi reis.
-
Hatırladıgım kadar,konusu geçmişti..
Güneş,serpinti,rüzgara karşı demonte,saglam bir yöntem geliştirmek lazım gibi..
Zorlu bir seyahat olacak,herşey gönlünüzce olsun.
-
İyi akşamlar,
Kanonun ana gövdesinin kabası bitti ve aşağıdaki bağlantıda izlenebileceği üzere içine basınçlı hava verilip su sızdırmazlık testi yapıldı.
-
Ablaya kızkardeş geldi.
Artık iki kardeş birleşmek için gün sayıyorlar.
(https://i.hizliresim.com/gOa88Q.jpg) (https://hizliresim.com/gOa88Q)
-
Bugün kanonun bağlantıları yapıldı ve dayanıklılığıyla ilgili küçük bir test uygulandı.
-
Körüğü bağlantı arasında kalan yere mi yapacaksın. Yaşam Mahalli orası olacak o zaman.
-
Ali San reis,
Çeviri için memnun olurum.
Su konusuna stoklama ve damıtma şeklinde yaklaşıyorum. Stok belki 300 litre olmaz ama illa olur.
Enes Reis,
sizin planladığınız lojistiğe pek bir katkısı olmayacak ama yine de tüm reislerimiz için bir genel bilgi olarak Hannes Lindemann'in Allein über den Ozean ( Okyanusu tek başına aşmak...diye çevirebiliriz belki ) kitabından içecek ve sıvı gereksinimi konusunda yazdığı, tamamlayıcı ayrı bir bölümün çevirisi aşağıda. ( Okuyuculara not : Tıp doktoru olan Lindemann susuz ve gıdasız kalan kazazedelerin uzun süreler denizde hayatta nasıl kalabilecekleri konusunda düşünmüş, bu konuda Fransız Bombard gibi yazar ve benzeri denemeler yapmış kişilerin savlarını incelemiş , biri bir ahşap oyma kayıkla diğeri de harcıalem bir katlanır bez kanoyla iki defa Atlantiği geçerek kendi üzerinde kazaya uğrayan denizcilere faydası olacağını düşündüğü deneyler yapmış ) .
Sıvı Problemleri
Ruhi problemlerin hemen ardından tatlı su ( içme suyu ) teminindeki aksaklıklar bir deniz kazazedesinin ana problemidir. Güneş yükseldikçe ve rüzgarın hızı düştükçe daha da öne çıkar. Yolculuklarımın beşte dördü tropik bölgelerde geçti.Yola çıkmadan dakikalar önce içebildiğim kadar çok su içerek olası bir mevcut susuz kalmışlığı ( vücudun kurumasını ) normalleştirmeye çalıştım. Içme suyuna deniz suyu katma deneylerimde 200 ila 500 cc deniz suyunu 500 ila 750 cc tatlı suya karıştırarak içmeyi ilk seyahatimde, oyma kütük teknemde denedim. Sonuç : Daha 24 saat içinde ayaklarım su toplamaya başladı, bunu takip eden 36 saat içinde ise ödem dizlerime kadar yayıldı. Deniz suyu içmediğimde ödem de oluşmadı.
Katlanır kanomda sadece iki aluminyum şişede 3 litre tatlı su taşıdım. Bunun dışında 72 kutu 340 cc'lik bira ve 96 kutu 410 cc'lik tatlandırılmamış kondense süt yanıma aldım. Alkalik sıvılar olan bira ve sütle aç kalan insan metabolizmasındaki asidik reaksiyonlara karşı fayda elde etmeye çalıştım. Açlıkla birlikte insan kanı asidik hale gelir ve bu da kişide mesela seker hastalarından bildiğimiz deliryum benzeri durumlar yaratabilir. Buna karşı sütün ve daha az olarak da biranın bazik iyonları faydalıdır ayrıca her iki içeceğin de kalori miktarları olumlu değerlendirilir.
Yolculuğun süresi 70 gün olarak tahmin edilmişti. Böylelikle gün başına bir bira ve bir kutu süt, böylelikle 750cc sıvı veya 604 cc su düşüyordu. Ayrıca yiyeceklerimden günde 150 cc kadar su alabilecektim. Yolculuğun başindan itibaren yağmur suyu toplamaya mecburdum. Destek yelkenini ve bir plastik tenteyi kullanarak su toplayıp bir kauçuk emme topuyla emerek aluminyum şişelerime dolduruyordum. Denizde sürüklenen 3 şişe daha bulup toplayınca daha fazla su biriktirebildim. Katlanır kanoyla yaptığım seferde ilk iki haftada vücudumda kuruma belirtileri başgösterdi. Atlantiğin Afrika yakasında Büyük Sahranın etkisiyle yağmur Atlantik ortasına göre daha az düşer. Yolculuğun ikinci yarısında yağmur o kadar bollaştı ki , susuzluk çekmedim. Yagan çiğden su elde etmek ise mümkün olmadı, botun yüzeyi bunun için çok küçüktü.
Kon-Tiki ekibi ve Bombard gövdesine açılan V- şeklinde yarıklarla veya etini bir peçete, mendil veya plastik torba içinde sıkarak veya ciğneyerek yakalanan balıklardan su elde edebildiklerini nakletmişlerdir. Ben bu yöntemleri denediysem de balıklardan su elde edemedim.
Su stoğu az bir kazazede için tropik iklimde terlemek de büyük bir problemdir. Sadece palpa liman havalarda kendimi güneşten korudum. Mizana yelkenin ıslatıp güneşe karşı tente olarak kullandım, ıslak bir havluyla başımı ve ensemi sırtımı korumaya çalıştım, su kaybını önlemek için de ara sıra denize atladım.
Sıvı Kazanımı
Kazazedeler için tatlı su yaşamın anahtarıdır, benim tecrübelerime göre asla deniz suyu içmemelidir. Acı su ( ingilizce brackish water ) en az %50 tatlı suyla karıştırılıp içilebilir. Balıkların gözünden, kanından ve spinal sıvılarından ( Ingilizce Spinal fluid ) vücut su ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Bunun dışında denizden temin edilecek her türlü gıda vücudunuzdan su kaybettirecektir.
Tüm deniz bölgelerinin ortalama aldığı yağış miktarlarını gösteren haritalar mevcuttur, bunlardan faydalanılarak pek çok yerde ; - tropik denizlerin üçte ikisinde- ; yeterli yağış alacak şekilde bir rota çizilebilir. Yaşayabilmek için uygun su toplama malzemelerin elde bulunması kaydıyla. Tropik yağmurlar bir kanoda bile 20 litrelik depolama bidonları gerektirir. Bidonlar teknede emniyetli biçimde bağlanarak sabitlenmiş olmalıdır .
Süt ve biranın içme suyuna göre avantajları fazladır. Özellikle daima yağışın olduğu Kuzey Atlantik gibi bölgelerde kurtarma botlarına su yerine konsantre süt konması daha uygundur,yaşamı idame ettirecek içecek su zaten toplanabilir.
Güneş ısısıyla çalışan tatlı su yapıcıları ve ve tuz giderici tabletler çok kıymetli yardımcılardır.
Aşırı terlemeyle tropik iklimde kıyafetler ıslatılarak mücadele edilebilir, eğer açık denizde suya girilmekten korkulmuyorsa deniz banyosu da su kaybını azaltır.
-
Almanlar biraya sıvı ekmek de derler.
-
Körüğü bağlantı arasında kalan yere mi yapacaksın. Yaşam Mahalli orası olacak o zaman.
Evet Ahmetciğim Ferah oldu.
-
Ali San reis,
Tercüme için teşekkürler. İçinden bilmediğim birkaç yararlı bilgi edindim.
-
Rica ederim, severek yaptım. :)
-
Tevekkeli değilmiş, seyirde sabah bira içmek zorunda kalınca kahvaltı yapmış gibi olmam.
-
Tevekkeli değilmiş, seyirde sabah bira içmek zorunda kalınca kahvaltı yapmış gibi olmam.
Yanlış anlamışsın işte...
Bira sadece kütük oyma kayık veya katlanır bez kanoyla gezerken...
Yatta sabah kahvaltısı havyar ve şampanya ile.
Yoksa bilmiyor muydun ?
-
Tevekkeli değilmiş, seyirde sabah bira içmek zorunda kalınca kahvaltı yapmış gibi olmam.
Yanlış anlamışsın işte...
Bira sadece kütük oyma kayık veya katlanır bez kanoyla gezerken...
Yatta sabah kahvaltısı havyar ve şampanya ile.
Yoksa bilmiyor muydun ?



Bizde yumurta peynir zeytin.. Hangi teknede hangi kahvaltı konulu bir başlık rica edelim üstadlardan
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Bugün kanonun bağlantıları yapıldı ve dayanıklılığıyla ilgili küçük bir test uygulandı.
Enes abi işlerin yolunda gittiğine sevindim. Rica etsem bağlantı işleri nasıl yapıldı hangi elemanlar kullanıldı detaylı bilgi verebilir misiniz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Günaydın,
Pasifik yerlileri iki yüzdürücüyü birbirine bağlayan çıtalara iako diyorlarmış. Firmanın iako imalat işlemi şu şekilde :
- İmalatta kullanılacak HDPE malzemeler CNC makinesinde kesiliyor. (Videoda görülen bu kırmızı 10 mm çıtalar aluminyumun içinde de boylu boyunca uzanıyor ).
- İakodaki kavisi sağlayacak şekilde iki HDPE işkenceyle sabitlenip bağlantı noktasına HDPE kaynak yapılıyor.
- Kaynağı yapılan bu malzemeler bu sefer 4'er adet şeklinde yan yana getiril işkenceyle birbirlerine sabitleniyor.
- Sabitlendikten sonra birbirlerine temas noktaları hat halinde uçtan uca kaynaklanıyor.
- Bu dörtlü blok iakonun aluminyum alüminyum Ü Profilinin içine yerleştiriliyor.
- Malzeme alüminyuma civatalarla sabitleniyor.
-
Bu malzemeyi kıramıyorsunuz. Çünkü son derece esnek. Diğer yandan bu kadar esnek bir malzeme kullanılan teknikle fazla esnek olmayan, bu sayede yapısal bütünlüğünü koruyan bir yapıya dönüşüyor. Bu sayede videodaki gibi üstünde rahatlıkla durabiliyorsunuz .
Diğer yandan kaynak kısmı ayrı bir şaşkınlık nedeni. İmalatın ilk gününden bü yana izliyorum. Bu kadar yükü nasıl taşıyabildiğini hala kavrayamıyorum.
-
İako imalatından kesitler
-
İako imalatından kesitler
İlk defa gördüm , ilginç bir detay.
-
Yani var ya,
Şu dünya turu işi olmasa en alt kademeden girip öğrenirdim şu işi. Soru sorup çalışanları meşgul etmemek için resmen dişlerimi sıkıyorum. Çekim yaparken bazen farkında olmadan burunlarının dibine kadar giriyorum.
Aslında imalat bambaşka bir şey. Maddi kaygılar olmasa sanırım zırt pırt birşeyler yapmaya çalışırdım.
-
Enes kaptanım,senin teknenin maliyetini merakla bekliyorum ;)
Far Out'u Can kaptandan kaçırıp satabilirsem tam benim ihtiyacıma göre diye düşünüyorum ?0-?
Soranlara da vatandaş bunun ile dünya dönüyor diye hava atarım artıkın :)
-
Utku kaptanım,
Maliyetiyle ilgili birşey söyleyemeyeceğim. Çünkü üretici firma kanonun sponsoru.
Arma,, küçük dıştan takma motor, elektronik ekipmanlar v.b. için halihazırda sponsor arayışlarım sürüyor.
-
İmalat bittiğinde firma kendine uygun bir kar marjı koyar ve motor hariç direk ,yelken bir satış fiyatı belirler herhalde.Sonuçta olay ilgi çekecek ve kıyılarımızda da bu tip tekne kullanmak isteyecekler çıkacaktır diye umuyorum ?0-?
-
Tabii firmanın neleri düşünerek sponsor olduğunu bilemiyorum. Konu kano olabileceği gibi 16 senedir HDPE malzemeyle balık çiftliği ve iş ve acil durum tekneleri imal ettikleri gibi sipariş üzerine tekne üretimi de yapıyorlar. Ama bildiğim kadarıyla yelkenli tekne üretmemişler.
-
Kanonun salma yerleri hazır
https://www.instagram.com/p/BiROgEAgbhB/
-
Salma malzemesinin ahşap olduğu görülüyor.
Bana göre su içinde şişeceği düşünülerek yerine rahatça girmeli birazda boşluk verilmeli
diye düşünüyorum. ?0-?
-
Salma malzemesinin ahşap olduğu görülüyor.
Bana göre su içinde şişeceği düşünülerek yerine rahatça girmeli birazda boşluk verilmeli
diye düşünüyorum. ?0-?
Elyaflanır sanırım,üstünede macun,boya..öyle çıplak olarak takmazlar herhalde..
-
Teşekkürler. Not aldım.
-
-
Benim 3.8 m.Rota kırlangıç yelkenlinin seyyar salması su kontrası idi ve yıllarca güneş falan bir şey olmadı.Takılı iken yukarı çıkmasın diye lastik ile yukarıdan bastırılan bir emniyet vardı.Takılı değilse su yukarı çıkarıyordu.
-
Kanonun güncel durumu
(https://s9.postimg.cc/4v67zezq3/IMG_20180503_093406_183.jpg) (https://postimg.cc/image/4v67zezq3/)
-
Bir zamanlar paraşütlü kayak (adını hatırlayamadım şimdi) vb. Deyince huylandı idim. :)
Ama bu tekne yapacak bu işi Enes , bayrağımızın renkleri de yakışmış , çok güzel oluyor yapanların eline sağlık.
-
İyi günler,
Forumda konuyla ilgili paylaşımları olanaklar dahilinde sürdüreceğim. Çünkü tura çıktığımda hem zaman hem de internet olanakları bakımından zorluklar yaşayabilirim .
Facebook'ta "YELKENLİ KANOYLA DÜNYA TURU" adıyla bir sayfa açtığımı haber vermek istiyorum. Ayrıca Twitter ve İnstagram üzerinden de paylaşımlarda bulunacağım.
Sevgiler, saygılar
Facebook'taki sayfanın linki :
https://www.facebook.com/yelkenlikano/
-
İyi günler,
Forumda konuyla ilgili paylaşımları olanaklar dahilinde sürdüreceğim. Çünkü tura çıktığımda hem zaman hem de internet olanakları bakımından zorluklar yaşayabilirim .
Facebook'ta "YELKENLİ KANOYLA DÜNYA TURU" adıyla bir sayfa açtığımı haber vermek istiyorum. Ayrıca Twitter ve İnstagram üzerinden de paylaşımlarda bulunacağım.
Sevgiler, saygılar
Facebook'taki sayfanın linki :
https://www.facebook.com/yelkenlikano/
Sponsor da kulllanıyorsun , daha geniş kitlelere ulaşmak için ne gerekiyorsa tabiiki yapacaksın , keyfine bak kardeşim ama burayı da unutma. :)
-
Bugün biraz dikiş yaptım.
-
Bugün biraz dikiş yaptım.
Enes abi balen olarak ne kullandınız?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
T şeklinde alüminyum kullandım. Bir ara resmini çekip gönderirim.
Şimdi aklıma geldi. Belki radar reflektörü gibi yardımcı bir işlevi olabilir.
-
Günaydın,
Balende kullandığım alüminyum.
(https://i.hizliresim.com/NZz8oQ.jpg) (https://hizliresim.com/NZz8oQ)
-
Yırtmayacak mı yelkeni. ?
-
Yırtmayacak mı yelkeni. ?
Asıl mesele alüminyum eğildiğinde yeniden eski şeklini alacak esnekliğe sahip değil.. Benim kafam ona takıldı..
Kendi ana yelkenimde balen için pleksiglass kullandım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Yırtmayacak mı yelkeni. ?
Asıl mesele alüminyum eğildiğinde yeniden eski şeklini alacak esnekliğe sahip değil.. Benim kafam ona takıldı..
Kendi ana yelkenimde balen için pleksiglass kullandım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
T Aluminyum eğilmeyecek , uçlarını yırtacak gibi geldi bana , ondan dedim zaten. Senin sistem daha güzel Erman.
-
Yırtmayacak Öcal ağabey. Sadece köşeler sivri. Sivri yerlere kılıf uydurulacak
-
Yırtmayacak Öcal ağabey. Sadece köşeler sivri. Sivri yerlere kılıf uydurulacak
Bu sefer yelken torunu almayacak. ?0-?
-
Tor işini ilerideki günlerde bitireceğim. Hareket planına uygun şekilde yelkenlerin son durumu.
Bu ne derseniz benim tarzım sanırım böyle . Bir sonraki gün için motive oluyorum. Yoksa bir kerede yelkeni yapıp bitirmek çok yorucu ve sabır gerektiren bir yolculuk.
(https://i.hizliresim.com/gO7gD0.jpg) (https://hizliresim.com/gO7gD0)
-
Yırtmayacak Öcal ağabey. Sadece köşeler sivri. Sivri yerlere kılıf uydurulacak
Zımpara uygulamak da yardımcı olur , yani kılıf uydurulsun amenna ama bu tür şeylerin en pis alışkanlıkları denizin ortasında düşüp kaybolmak. Tedbiren zımpara ile uçları yuvarlaklaştırmak uygun olur.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Evet. İyi olur.
-
İp benim vazgeçilmezim. İlla stoklayacak bir yer bulurum. Stoklamaya bu sefer çıtalara sararak başladım. Orada yaklaşık 80 metre ip sarılı durumda .
(https://i.hizliresim.com/vjknvm.jpg) (https://hizliresim.com/vjknvm)
-
En önemli şeylerden biride ilk yardım araç,gereçi ve ilaçlar..
Bu yolculukta,olması muhtemel rahatsızlıklar (yanık,kulak,mide,böbrek,vb) uzman bir dr tavsiyesi ile antibiyotik,agrı kesici listesi çıkartıp,hazırlamak..
-
İyi akşamlar,
Yakında AÇIK RADYO'da bir sohbete katılacağım. Dinlemeniz, olası değerli geri beslemeriniz için zemin oluşturacaktır diye umit ediyorum.
Keyifli zaman geçirmeniz dileğiyle internet linki :
http://acikradyo.com.tr
94.9
-
Tarih ve saat verir misin?
-
12 Mayıs Cumartesi Saat 13.00 Beysun Gökçin .
-
12 Mayıs Cumartesi Saat 13.00 Beysun Gökçin .
Yani bugün..
Saat 13.00'te.
Dışarıda olacağımdan dinleyemeyeceğim konuşmayı. Şimdilerde radyo-tv'cilik gelişti. Mülakattan sonra size bir CD'de yayının kopyasını verebiliyorlar.
Burada veya face'de paylaşmak mümkün mü?
Hazır Beysun Gökçin'i yakalamışken siz de ona sorun :)
"Kayığın planlarını anonimleştirmeyi düşünüyor musunuz?" diye
:)
-
En önemli şeylerden biride ilk yardım araç,gereçi ve ilaçlar..
Bu yolculukta,olması muhtemel rahatsızlıklar (yanık,kulak,mide,böbrek,vb) uzman bir dr tavsiyesi ile antibiyotik,agrı kesici listesi çıkartıp,hazırlamak..
Doktor muayenesi, doktorun önerileri gibi hususlar hep kafamı kurcalar. Doktorlara saygılıyım. Ancak bu şekilde dünya turuna çıkacak birine ne diyebilir? Sanırım gitme der.
Olağanüstü zamanlarda bedenin, zihnin vereceği tepkiler normal yaşamdakine göre çok farklı olabilmektedir. Örneğin uykuyu çok seven biriyken uyumadan günlerce dümen tutulabilir .
Belki de bu nedenle bu gibi etkinlikler için İngilizce'de "Challenge" kelimesi var. Bu, birey için hem bir sınav hem kendini sorgulaması ve daha birçok şey.
-
12 Mayıs Cumartesi Saat 13.00 Beysun Gökçin .
Yani bugün..
Saat 13.00'te.
Dışarıda olacağımdan dinleyemeyeceğim konuşmayı. Şimdilerde radyo-tv'cilik gelişti. Mülakattan sonra size bir CD'de yayının kopyasını verebiliyorlar.
Burada veya face'de paylaşmak mümkün mü?
Hazır Beysun Gökçin'i yakalamışken siz de ona sorun :)
"Kayığın planlarını anonimleştirmeyi düşünüyor musunuz?" diye
:)
Sanırım Web sayfalarında geçmiş yayınları dinlemek için bir alan var.
-
İyi günler,
Birazdan saat 13.00'te Açık Radyoda Beysun Gökçin'in canlı yayın konuğu olduğum yayında sohbet edeceğiz.
Keyifli zaman geçirmeniz dileğiyle internet linki :
http://acikradyo.com.tr
94.9
-
Enes beye ve Beysun Gökçin'e çok teşekkürler, keyifli bir program dinledik :)xx
-
Enes beye ve Beysun Gökçin'e çok teşekkürler, keyifli bir program dinledik :)xx
Dinlediğiniz için teşekkürler Ali kaptanım.
Sadece adımla veya adımın yanına koyacağınız denizcilik terimleri daha rahat olmamı sağlayacak. Yine de size bırakıyorum.
-
Hem Açıkdeniz programını yapan Beysun Gökçin'i tanımak hem de Enes'in hazırlıklarına benzer bir tasarım/test süreci olduğu için BEBEK 750 ile ilgili okunacak birkaç linki veriyorum;
Beysun Gökçin Bebek 750’si ile Çeşme rotasında
http://turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5839:beysun-goekcin-bebek-750si-ile-ceme-rotasnda&catid=39:genel-haberler&Itemid=66 (http://turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5839:beysun-goekcin-bebek-750si-ile-ceme-rotasnda&catid=39:genel-haberler&Itemid=66)
Bebek 750 İstanbul’dan yola çıktı
http://turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6146:bebek-750-stanbuldan-yola-ckt&catid=39:genel-haberler&Itemid=66 (http://turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6146:bebek-750-stanbuldan-yola-ckt&catid=39:genel-haberler&Itemid=66)
Bebek 750’nin ikinci durağı Marmara Ereğlisi
http://www.turksail.com/genel-haberler/6186-bebek-750nin-ikinci-dura-marmara-erelisi (http://www.turksail.com/genel-haberler/6186-bebek-750nin-ikinci-dura-marmara-erelisi)
Bebek 750 Silivri’de havanın sakinlemesini bekliyor
http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&catid=39:genel-haberler&id=6165:bebek-750-silivride-havann-sakinlemesini-bekliyor&Itemid=66 (http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&catid=39:genel-haberler&id=6165:bebek-750-silivride-havann-sakinlemesini-bekliyor&Itemid=66)
Bebek 750 Bozcaada üzerinden dönecek
http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6218:bebek-750-bozcaada-uezerinden-doenecek&catid=39:genel-haberler&Itemid=66 (http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6218:bebek-750-bozcaada-uezerinden-doenecek&catid=39:genel-haberler&Itemid=66)
-
Enes beye ve Beysun Gökçin'e çok teşekkürler, keyifli bir program dinledik :)xx
Dinlediğiniz için teşekkürler Ali kaptanım.
Sadece adımla veya adımın yanına koyacağınız denizcilik terimleri daha rahat olmamı sağlayacak. Yine de size bırakıyorum.
Yüzyüze tanışmayı umuyor ve diliyorum. O zaman belki doğrudan adınızla hitap edecek rahatlığa ve cesarete ulaşırım, galiba en samimi ve sahicisi de o olur . Mevcut denizcilik terimlerimiz zaten ya eksik, ya hatalı...Sizin bu geziyi gerçekleştirdiğiniz sürede umarım bizler de mesela " singlehanded circumnavigator " veya " solo circumnavigator " tabirlerine Türkçe bir karşılık buluruz.
-
Enes kaptanım, AÇIK RADYO 'da ki ( 94,9) programı zevkle dinledim.
Azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Seni tebrik ediyorum. Şimdiden denizcilik
tarihine girmeye başladın, hem de altın harflerle.
Sevgiler.
-
Maalesef açık radyo web sitesinde yayın paylaşılmamış.
Umarım çok gecikmeden paylaşırlar..
Daha önce yayınlanmış bir açık deniz programını arşiv kaydı olarak face'de link tıklatarak izlemiştim. Sanırım Bahadır Eği'nin programıydı. Bunu da izleyebileceğimi sanmıştım bu akşam.
Kısmet değilmiş. Umarum kısa zamanda izleyebilirim..
-
Dinleyemeyenlerimiz için sohbetin arşiv bağlantısı aşağıdadır :
http://acikradyo.com.tr/podcast/207695
-
Çok teşekkür ederim linki paylaştığınız için..
Bir gün sonra izleme imkanım oldu.
Bize dünyayı dolaştırdınız, ufuklarımı kapatan kara bulutlardan nefes alamıyorken çok iyi geldi.
Sağolun..
Amatör denizcinin ilacının denizin kendisi olduğunu bir kez daha hissettirdiniz..
-
Enes kaptanım, AÇIK RADYO 'da ki ( 94,9) programı zevkle dinledim.
Azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Seni tebrik ediyorum. Şimdiden denizcilik
tarihine girmeye başladın, hem de altın harflerle.
Sevgiler.
Cevat ağabey,
Teşekkür ederim. Bana her zaman güç veriyorsunuz.
-
Çok teşekkür ederim linki paylaştığınız için..
Bir gün sonra izleme imkanım oldu.
Bize dünyayı dolaştırdınız, ufuklarımı kapatan kara bulutlardan nefes alamıyorken çok iyi geldi.
Sağolun..
Amatör denizcinin ilacının denizin kendisi olduğunu bir kez daha hissettirdiniz..
Ne mutlu bana. Sağ olunuz.
-
Tebrikler , canlı dinleyememiştim, yolculukta dinlemek üzere hazırladım.
-
750 × 50 × 50 cm Kanoda iki ana yelkenim, bir ana gövde ve bir yardımcı gövdem var.
Sizce 4-5 Beaufort havada, 3-4 metre dalga yüksekliğinde pupa veya geniş apaz seyrinde en az riskli seyri hangi yelken trimi/trimleri kombinasyonunda yapmalıyım? Ve böyle bir seyre ilişkin her türlü yorumunuz değerlidir.
Şimdiden teşekkürler.
-
Kabaca yelken planını paylaşırsanız fikrimiz oluşur.
Tabii camadan sistemini de...
-
Yaklaşık :
2 adet Çin tipi yelken (Junk demeye dilim varmıyor ) 200 cm en × 270 cm yükseklik. 2 camadan vurmak mümkün.
2 adet üçgen yelken (Marconi deniyordu yanlış hatırlamıyorsam ) 200 cm en × 250 cm yükseklik. Tek camadan vuruluyor. Vurulunca 160 cm en× 200 cm yükseklik oluyor.
-
Özetle iki direğim, 4 adet ana yelkenim var.
Unutmadan 1 adet 200x200 cm ön yelkenim de var ama konu seyir şekillerinde direği zorlamamak için kullanmayacağım .
-
Özetle iki direğim, 4 adet ana yelkenim var.
Unutmadan 1 adet 200x200 cm ön yelkenim de var ama konu seyir şekillerinde direği zorlamamak için kullanmayacağım .
Enes biladerim,kusura bakma ama bence deneme aşamasında her türlü ekipmanı zorlayabildiğince zorlamalısın diye düşünüyorum.En azından sınırlarını test etmen için.Eğer şu an 4-5 bofora dayanamıyacak ise okyanusda nasıl dayanacak?
Ya da ben anlatmak istediğinizi yanlış mı anladım.
-
Utku Dede,
Konuyu biraz daha açayım diyorum. Ama yorumların gidişatını etkileyeceğim endişesiyle açmasam daha iyi olur gibi geliyor.
Evet kano sonuna kadar zorlanacak ama direk buna dahil değil. Hoş direksiz kalırsam diye planım bol ama olsun işte 😀
-
Enes Reis,
şu benim takıntılı olduğum Lindemann'in kitabında palpa liman havalarda yelkenlerden birini söküp bir nevi tente ya da bimini gibi kullandıği yazıyor ; bu çift kullanım olasılığıni bir düşünün derim.
Ikincisi sizin gibi, borda yüksekliği son derece az bir tekneyle Atlantiği geçerken atlayan dalgalarla poposu çok ıslanmış ve yara olmuş ; bunun için bir çare düşünmenizi önerirım.
-
Ali reis,
Hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Gereği yapılacak.
-
Kullandığım diğer yöntemler yanında genel hava davranışını görmek için aşağıdaki yöntemi kullanıyorum.
Konu okyanusumuz Hint.
(https://i.hizliresim.com/BzEZrg.png) (https://hizliresim.com/BzEZrg)
(https://i.hizliresim.com/JDXpOQ.png) (https://hizliresim.com/JDXpOQ)
(https://i.hizliresim.com/BzEZzM.png) (https://hizliresim.com/BzEZzM)
(https://i.hizliresim.com/qv34dZ.png) (https://hizliresim.com/qv34dZ)
(https://i.hizliresim.com/9NRVYZ.png) (https://hizliresim.com/9NRVYZ)
(https://i.hizliresim.com/6NQZv9.png) (https://hizliresim.com/6NQZv9)
(https://i.hizliresim.com/Y6Mv8E.png) (https://hizliresim.com/Y6Mv8E)
(https://i.hizliresim.com/oV2AlQ.png) (https://hizliresim.com/oV2AlQ)
(https://i.hizliresim.com/lZLk8B.png) (https://hizliresim.com/lZLk8B)
(https://i.hizliresim.com/GDEvgV.png) (https://hizliresim.com/GDEvgV)
(https://i.hizliresim.com/qv34DQ.png) (https://hizliresim.com/qv34DQ)
(https://i.hizliresim.com/1E4YbG.png) (https://hizliresim.com/1E4YbG)
(https://i.hizliresim.com/VDAlnR.png) (https://hizliresim.com/VDAlnR)
(https://i.hizliresim.com/7DYo3r.png) (https://hizliresim.com/7DYo3r)
(https://i.hizliresim.com/dBon9L.png) (https://hizliresim.com/dBon9L)
(https://i.hizliresim.com/qv34rW.png) (https://hizliresim.com/qv34rW)