4 Mart 1987 gecesi meteorolojinin 9 derece sıcaklık tahmini yaptığı İstanbul, beklenmedik bir şekilde o gece sıcaklığın -5 dereceye kadar düşmesiyle, günlerce sürecek yoğun bir kar yağışıyla tanışmıştı...Sabah gözünü açanlar neye uğradığını şaşırmıştı...Okullar yaklaşık iki hafta boyunca kar tatili yapacaktı...
Sistem balkanların üzerindeyken kuzey doğuya gideceği varsayılmış, oysa ki kuzeydoğudaki yüksek basınç gözardı edilmiştir. Hal böyle olunca balkanlarda sıkışan sistem güneye yani yurdumuz enlemlerine inmiştir. Meteorolojinin bu kadar belirgin ve dinamik sistemi pas geçmesi büyük bir hata olmuştur.
4 Mart 1987 gecesinde yaşamaya başladığımız meterolojik koşullar, 28 Şubat akşamı oluşumunu İzlanda üzerinde tamamlamış ve Sibirya'dan gelen jet akımlarla güney istikametinde ilerleyerek 3 Mart günü Balkanlar'a kadar gelmiş ve Balkanlar üzerinde ikiye bölünerek güney cephesindeki alçak basıncı da kendisine çekip sistemi tam Marmara üzerinde hapsetmiştir.
Yoğun yerleşimin olduğu kent merkezleri; baca dumanları, yol altından geçen kanalizasyon borularının sıcaklığı, egzoz ısıları nedeniyle karların en çabuk eridiği yerlerdi. 87 kışında iki hafta boyunca yer kabuğu öylesine soğumuştu ki, karların erimesine imkan kalmamıştı.
Sistemin tam merkezi İstanbul'un kuzeyindeki Karaburun'dan Şile'ye kadar olan bölge, güneyde ise Silivri'den İzmit'e kadar olan bölge içindedir. Hatta İstanbul içinde dahi yağış şiddetinde büyük farklılıklar gözlemlenmiştir.... Şöyle ki; Sarıyer boğaz hattına ilk 4 günde düşen yağış miktarına göre kar kalınlığı 80-120 cm arası iken, diğer bölgelerde 50-80 cm arası gözlemlenmiştir.
İstanbullulara bıkkınlık gelmiş, içlerini kasvet bürümüş, piyasa, ekonomi, eğitim, hizmetler her şey durmuş, denizde, karada, havada tabiri caizse trafik felç olmuştu. THY uçakları pist kenarına yığılı kar yığınlarına, kanat altındaki motorları vururum endişesi ile uçmamış, bir çok sefer iptal edilmişti. İstanbul'dan Tekirdağ istikameti, Avcılar sonrasında bağlantısı kesilmişti. Kente giriş çıkış imkansızdı. Kar küremeler, tuz dökmeler işe yaramıyordu.
6-7-8 ve 9 mart günü İstanbul'da yaşanan kar fırtınasından 100 km ilerideki İzmit'te kardan neredeyse eser bile görülmemiştir... Sadece lokal kar yağıslari olmustur.
Edit: Netten derlenmistir.