Öncelikle eğitim amaçlı haritamızı şuraya birkez daha koyalım.
NOT-1: Harita sadece eğitim amaçlı olması nedeni ile harita zaman bilgileri (tarih/saat) ve harita üzerindeki enlemlere göre rüzgar sclası mecut değil. Dolayısıyla gerçek harita üzerine geçtiğimizde bu konuya değineceğim ilerede.
NOT-2: Harita üzerindeki rüzgar yönü, sürati ve bulut yoğunluğuna bir bakacağız ama Denizciler için gönderilen sinoptik haritalarda bu bilgiler mevcut değil. Zaten aslında bu harita yorumu yapılmış ve çeşitli meteroloji istasyonlarına yayınlanması amacıyla gönderilmiş bir haritadır.
Şimdi haritaya baktığımızda (ki benim bakış açımdan sizlere bir açı verek zihnimde geçen yorumları aktarmaya gayret ediyorum) ilk göze çarpan kırmızı ve mavi renkte işlenmiş olan cepheler oluyor. Ancak renkli harita olması sebebiyle her ne kadar bu renkler sizi çekse de öncelikle ''Alçak Basınç'' ve ''Yüksek Basınç'' Merkezlerine bakmanız lazım geliyor.
*Orta Avrupada bir Yüksek Basınç Merkezi (1024 Hpa/Milibar),
*Karadeniz üzerinde ise Alçak Basınç Merkezi mevcut (986 Hpa/Milibar).
*Batı Asyada ise yine bir Yüksek Basınç Merkezi mevcut (1029 Hpa/Milibar).
Bu nedemektir?
Bu üç kardeşin abisi bir kere Batı Asyadaki 1029 Hpa Yüksek Basıncıdır. Ortancı ise Orta Avrupadaki 1024 Hpa Yüksek Basıncıdır. Ve henüz rüştünü ispatlayamamış olan en küçük kardeş de Karadeniz üzerindeki 986 Hpa Alçak basıncıdır.
Yani;
Büyük kardeş ve ortancı kardeş tepişecek, küçük kardeş ise arada ezilecek ve her türlü tahrib üzerine binecektir.
Bunu şu şekilde de ifade edebiliriz; Asyadaki YB ile Avrupadaki YB merkezleri yay çizerek karadenize girmekte ve iki cephenin sınır izobarlarında ise daha dik olarak (kuzeyli yönlerden) rüzgar Karadenize giriyor. AB izobarlarının sınırları kuzeybatıda daha birbirine yakın olması sebebiyle, kuzeybatıdan daha sert hava Türkiyenin Karadeniz sahillerine doğru gelmekte Asyadaki YB merkezine göre. Kuzey yarım kürede; AB Merkezlerinde rüzgar istikameti saat yönünün tersidir, YB Merkezlerinde ise saat yönündedir (Basınç Merkezinin genel hareketiyle karıştırmamak lazım zira; Basınç merkezleri Kuzey yarım kürede saat yönünde, güney yarım kürede ise saat yönünün tersine hareket eder) . Dolayısıyla Karedeniz üzerindeki AB Merkezi rüzgarı sürekli Rusya üzerine atacak ancak, aynı merkez bu sefer Kırım üzerinden ve Kuzey Karadeniz Avrupa istikametinden bize doğru getirecektir ve Asyadaki YB yönü itibariyle de Avrupadakini yavaş yavaş batıya itecek ve Karadeniz üzerinde istikrarı sağlayacaktır.
İzobarların arasındaki mesafe scalası bu haritada verilmediğinden rüzgarı tam olarak biz söyleyemeyiz ama bu tahmini bizler yapmayalım diye hazır rüzgar yönleri ve hızları bu haritaya işlenmiştir. Mevcut bazı noktalara konulan rüzgar hız ve yönlerine bakacak olursak KB Karadenizde 25 kt Türkiyenin batısında ise 20 kt olarak doğuya doğru 15 kt gibi olur. Ama dediğim gibi bu ancak benim yönlendirerek bir başkasının yorumunu tamamlamam şeklindedir. Zira, Meridyen aralağındaki rüzgar skalasını da bana vermeleri gerekiyordu doğru rüzgar tahmini yapabilmem açısından.
Şimdi soruları alayım, sonrasında konuya cephe sistemleriyle devam edeceğim....
Selametle.