Sinoptik haritalara artık yavaş yavaş girelim, ne dersiniz?
Konuya yavaş yavaş girip, işin fazla termonolojisinden de uzak kalmaya çalışacağım gayet anlaşılabilir olması açısından. Dolayısıyla kavram kargaşısına da neden olmamak adına yeri geldikçe ihtiyaç duyacağımız kavramlara gireceğim.
Öncelikle şunu da belirtmek isterim ki paylaşımlarımı kısa tutmaya gayret edeceğim ki anlaşılmadan konu geçilmesin diye. Bununla birlikte aklınızda soru işareti oluşabilecek konularda da konu geçilmeden mutlaka bizimle paylaşmanızı da isterim çünkü, bu bir ders değil bilakis bilgi paylaşımı sohbeti niteliğindedir.
Şimdi isterseniz Sinoptik harita nedir bir tanımaya gayret edelim hep birlikte.
Sinoptik Haritalar•Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
•Sinoptik ve Gemi Meteoroloji istasyonlarının yapmış olduğu rasatlar Kod’lar halinde çeşitli muhabere devreleri vasıtasıyla temin edilir, Analiz Merkezlerinde Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın (WMO) kabul etmiş olduğu şekilde rakam ve sembollerle haritalar üzerine işlenir ve bu haritaların analizleri yapılır.
•Sinoptik Haritalar; Ana ve Ara Sinoptik Kartlar olmak üzere ikiye ayrılırlar :
a) Ana Sinoptik Kartlar; 0000, 0600. 1200 ve 1800 GMT Sinoptik Rasatlarının işlenerek analizlerinin yapıldığı kartlardır.
b) Ara Sinoptik Kartlar; 0300. 0900. 1500 ve 2100 GMT Sinoptik Rasatlarının işlenerek analizlerinin yapıldığı kartlardır.
•Yer basınç haritasında eşit basınç değerine sahip noktaları birleştiren eğrilerdir. 1000 HPa esas alınarak her 4 HPa’da bir çizilir.
•Alçak ve yüksek basınç merkezlerinin belirlenmesi ve takibi, izobarların analizi sonucu yapılabilir.
•Yüksek basınç izobarları sırtlarla, alçak basınç izobarları troflarla ilgili olup, farklı hava olaylarının göstergesi olarak değerlendirilir.
Şimdi örnek bir eğitim haritası koyalım buraya göz aşınalığı olsun. Renkli olduğuna bakmayınız zira, radyo üzerinden aldığımız faxlar renkli olmayacaktır. Ama renkli de neyin ne olduğunu gördükten sonra fax modülü haritalarda daha rahat bir çok şeyi görebileceğiz. Haritayla birlikte bir de ''quick referans'' niteliğinde bir anahtar koyuyorum. Biraz beyin cimnastiği yapmanızı rica edip daha sonra bu harita üzerinde biraz daha konuşmak üzere şimdilik bana müsade...
Kolay gelsin.