Şahsen AB ve YB merkezlerinin yönlerini ve izobarların arasında ki mesafaleri, hatta fazladan AB ve YB merkezlerinin birbirine ne kadar yakın olursa eğim farkından dolayı havanın hızının arttığını ve rüzgarların şiddetlendiğini öğrendim.
Aklıma takılan şu oldu ; dün soru sorarken "hava hep batıdan doğuya akıyor ise " demiştim. Siz de hep öyle değil demiştiniz. Bütün gece kafama takıldı. Ben bunu bir yerlerde okumuştum diye.
2016 yılının Naviga dergisi Mart sayısında okumuşum,
Soru şöyleymiş, " AB ve YB merkezleri hep doğuya doğru mu hareket ederler?"
Cevap olarakta, " Dünyanın dönüşüne bağlı olarak hava hareketleri daima batıdan doğuya doğrudur"
Sorumun altında yatan sebep bu idi, çünkü örnek haritada Batı Asya da bulunan YB merkezinin saat yönünde doğuya doğru hareket ederek uzaklaşacağını düşünmüştüm. Karadenize doğru nasıl hareket edeceği gözümde canlanmadı. Doğrusu, nasıl olduğu kafamda tam oturmadı.
Yahu herkes anladı, bir ben mi anlamadım ?
Kaan reisim Naviga'nın ilgili sayısını okumadığımdan yazının ya da anlatımın tam özünü ne yazıkki kavrayamadım. Naviga dergesinde verilen cevap kısmen doğru fakat eksik diyebilirim zira; doğru cevap bence kuzey yarım kürede saat yönünde olmalıydı.
Şöyle açıklamaya çalışayım;
Bir daire düşünün. Eğer Basınç merkezi dairenin üstündeyse, basınç merkezinin hareketi doğuya doğru olacak (Naviganın cevabı sadece burasını kapsamakta), (Örnek olarak Bermuda üzerinden Azorlar'a doğru). Ancak Basınç Merkezi dairenin alt kısmındaysa Basınç Merkezinin hareketi batı yönlü olacak (örnek olarak Atlantik üzerindeki merkezlerin Amerikaya ulaşması). Eğer dairenin sol kenarındaysa Basınç Merkezi, yönü kuzeye doğru olacak (örnek olarak karaiblerdeki rüzgar üstü adaları üzerinden rüzgarın yönünün Florida'ya doğru olması). Dairenin sağında olması halinde de yönü güneyli olacaktı (Cebelitarık'dan Kanaryalara doğru).
NOT-1: Daireden kasıt Basınç Merkezinin izlediği yön/rota.
NOT-2: Yönleri sürekli olarak Ana Yönler olarak düşünmeyiniz verdiğim örneklerde.
Dolayısıyla da güney yarım küreyi de tam ters olarak düşünmek lazım.
Kanımca Naviga 30-45/60 paralelleri arasını değerlendirerek bu şekilde yanıtlamış diye düşünüyorum bu soruyu. Ama ben tüm dünyayı baz alarak konuyu anlatmaya çalışıyorum