Severe Weather Turkey sayfasında bir yazı okudum. Olduğu gibi buraya kopyalıyorum.
Özetle, hurmalardan bahsediyor "ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ ÇOK KONUŞULUR ! :O
Evet artık yavaş yavaş kışa dair öngörüleri paylaşmanın vakti geldi. Önümüzdeki kışın etkili olmasına öncülük hazırlayacak 3 faktörü sizlere açıklıyoruz.
-Sıcak Deniz
-Normallerin Altında Seyreden Kuzey Atlas Okyanusu
-Sibirya`da Sonbahar Mevsiminde Soğuk/Karlı Günler
İlk olarak sıcak denizden başlayalım. Bu yaz sıcak denizlerin neler yapabilecegini hepimiz az çok gördük. Aslında yaz kışın aynasıdır. Yazın yaşadıgımız dramatik hava olaylarına sebep olan Sıcak Deniz kışında mucizeler olmadıgı takdirde bu sefer şekil değiştirerek kar/tipi şeklinde manşetlere konu olmaya devam edecek. Akdeniz piminin çekilmesini bekleyen bomba gibi her an patlamaya müsait vaziyette.
Yazın oldukça Kurak geçiren Akdeniz bunun ahını Sonbahar ve Kış mevsimlerinde fazlasıyla çıkartabilir. 30 Derecelik deniz suyundan bahsediyoruz, özellikle kışın Kutupsal kökenli inen soğuk akışında halk tabiriyle söyleyelim ``Balkanlardan Gelen soğuk hava dalgasıyla`` birlikte Orta Akdeniz üzerinde bu inen soğuğa tepki olarak alçak basınç alanları oluşacak. Oluşan bu alçak basınçlar [siklonlar] derinligine [gücüne] bağlı olarak şiddetli extreme hava olaylarını bizlere yaşatırdı.
Sizler bilirsiniz geçen kış 6-10 Ocak sisteminde 3 gün okulları tatil ettiren,Cuma akşamı İstanbulluları şoka uğratan o sistemde Adriyatık üzerinden ülkemize kuvvetli jet akımlarıyla [rüzgarla] hızlıca ilerleyerek soğuk havayla birlikte ``Yoğun Kar ve Tipiyi`` yol açmıştı. Bu senede yine benzer manzarları geçen yıla göre biraz daha fazla yaşayabiliriz. Çünkü hemen sebebinide anlatalım. Modellerin takipçileri iyi bilir İtalyanın çevresindeki Adriyatık deniziyle bizim Akdenizimiz inen soğukları bölgelerine çekebilmek için rekabet halindedir. Kimi zaman İtalyanlara kaptırız yoğun karlı ve soğuk havaları fakat bu yıl İtalyanların Orta Avrupanın şansı pek yaver gidecek gibi değil. Çünkü Adriyatık deniz suyu sıcaklıgı normallerin altında seyrediyor. Artık uzun bir yaz sezonunu bitirdik bu saatten sonra mucizevi nitelikte deniz sularında artış olmaz. Bu konuda da ülkemiz ve Doğu Avrupa 1 adım önde!
Atlas okyanusunda yuvarlak olarak gösterdigimiz alanda okyanus sıcaklıgı normallerin birazcık altında seyrediyor. Altında seyretmesi bizim lehimize işleyecek. Neden lehimize işliyor hemen onuda anlatalım.. Yurdumuza Balkanlardan gelen soğuk hava dalgalarında genellikle Azor yüksek basıncının işbirligi vardır. Azor yüksek basıncı antisiklondur [siklonlar karşıtıdır] Ve Atlas okyanusunda ona çomak sokan tamamen zıt karakterde İzlanda alçak basıncı vardır. İzlanda alçak basıncı ismini İzlanda ülkesinden alır. İngiltereyi vuran tropikal fırtınaların sorumlusu odur. Atlas okyanusu eğerki normallerin altında sıcaklıkla seyrederse bu Tropikal siklon derinleşemez.[güç kazanamaz] Güç kazanamadıgından dolayı Azor`da İngiltere-İskandinavya dolaylarına çıkarak Kuzey kutuptaki soğuk akışını güney enlemlere doğru güçlü jet akımlarıyla [rüzgarla] taşır.
Ayrıca Azor`da ismini Portekiz adalarından almıştır. Doğdugu yerde Portekiz adalarıdır. Uzun lafın kısası model takipçileri bilir 2014 Kış mevsimindeki o Atlas okyanusundaki hırçın İzlanda siklonları bu kış mevsimi göremeyebiliriz.
Accuweather geçtigimiz günlerde Sonbahar tahminini yayınladı. Tahminlerinde Sibirya civarında karlı günler bekliyorlar. Kar örtüsü durumuda kış mevsimi adına büyük önem taşır. Sonbahar aylarında oluşacak kar örtüsü birikimi ilerki kış sezonun temelini hazırlar. Halk ağzıyla Sonbahar`da depolar Kışın soğukları yuvarlar.
Sibirya ülke tarihimizdeki kışlarda en sert kışları bize yaşatmıştır. Sibirya kökenli soğukların etkisi bir başka olur. Bunun sebebi Sibiryanın yer seviyesi sıcaklıklarının düşük olmasıdır. Ayrıca basınç durumuda sıcaklıkları etkiler. Sibirya`da olan kar birikimi önümüzdeki kış bize Sibirya kökenli sistemlere kapı açabilir. Sibirya önümüzdeki kış devreye girer. "