Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelken ve Yelken Kılıfı Yıkamak

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Yelken ve Yelken Kılıfı Yıkamak
OP: 03 Ocak 2018, 17:23:20
Yelkenlerimi ve kılıflarını , afilli adı lazybag miydi neydi işte onu , kışlamak için her sene olduğu gibi söktüm ve arap sabunuyla yıkadım.

gelelim yelkenlere

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: Yelken ve Yelken Kılıfı Yıkamak
#1: 03 Ocak 2018, 17:41:52
 Sonrasında durulama  bol su ile durulama ve kurutma işlemi. Kuruturken aynı kullanıldığı şekli muhafaza et demişti birileri, tabiki teknenin direği dışında buna uygun yer çok fazla yok. Eh on numara olmasada idare edecek bir yer buldum

.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#2: 04 Ocak 2018, 09:56:47
Dingi'yi temizlemek ya da yıkamak o kadar cazip gelmiyor bana ama yelken yıkamak ve temizlemek her zaman çok keyif aldığım işlerin arasında benim. Sen de gördüğüm kadar özen gösteriyorsun yelkenlerine. Eeee ne de olsa aslında ana itme kuvvetimiz onlar.

Lazybag aslında Jack isimli tembel bir yelkencinin icadıymış ve ilk olarak da Lazzy Jack olarak adlandırılıyordu. İsminden de anlaşılacağı gibi ''tembel işi'' bir buluşmuş. Ne de olsa Jack de tembel ya ;) . Sonrasında bakılmış ki bu tembellik arkasından kullanımda kolaylıklar ve tertib/düzen getirmiş, yelkencilikde az biraz tertib/düzen de önemli olunca ''Jack'' bir kenara bırakılıp yerine ''bag'' getirilerek Lazzy Bag oluvermiş ve hayatımıza 4 nala girivermiş bu buluş....

Selametle :)
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#3: 04 Ocak 2018, 10:03:57
Lazy Jack bumbaya ve ana direğe bağlanan el incesi veya halatlarla ana yelkenin bumba üzerine düzenli bir şekilde düşürülmesi için kullanılan bir sistemdir. Lazy bag ise bu halatları bumba yerine bumbaya takılı bir torbaya (örtüye) bağlanmasıdır.  birincisi yelkeni kolay ve düzgün olarak indirmek için kullanılır, diğeri ise indirilen yelkenin bumba üzerinde örtülmesi içindir.

Jack ise bir adamdan gelmiyor. jack kriko, kaldırmak asmak gibi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Örneğin jackline, güverteye emniyet kemerinizi güvertede gezinirken taktığınız halat, kemer veya çelik telin adıdır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Ocak 2018, 10:15:03 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#4: 04 Ocak 2018, 10:07:46
Lazy Jack bumbaya ve ana direğe bağlanan el incesi veya halatlarla ana yelkenin bumba üzerine düzenli bir şekilde düşürülmesi için kullanılan bir sistemdir. Lazy bag ise bu halatları bumba yerine bumbaya takılı bir torbaya (örtüye) bağlanmasıdır.  birincisi yelkeni kolay ve düzgün olarak indirmek için kullanılır, diğeri ise indirilen yelkenin bumba üzerinde örtülmesi içindir.

Benim de söylediğim farklı değil ki; biri birinin atası, torun ise daha kapsamlı gelişim göstermişi... ;)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 04 Ocak 2018, 10:34:30
Teşekkürler  bu detayları bilmiyordum. Eskiden yelkenli teknem yokken  bunların ne olduğunu bilmediğim için ilanlara bakarken herkes lazybag var, lazy jack var  gibi şeyler yazmış, bunlar ne acaba diye düşünürdüm.araştırmaya da üşenirdim. Sonradan kastettikleri şeyi anladım ama hala bu isimleri pek kullanmaya alışamadım.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#6: 04 Ocak 2018, 20:49:53
Google translate igilizce deyimleri çeviremiyor Jack inglizlerin yelkencilere taktığı lakap Jack Tars yani kalafat yapan denizci kısaca tembel denizci işi olarak biliyorum lazy Jack ismini ben Krikoyla ne alakası var.
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#7: 04 Ocak 2018, 21:23:11
Kaldırmak, asmak, taşımak....
  • IP logged

B

Burak Doneray

#8: 04 Ocak 2018, 21:30:59
Kaldırmak, asmak, taşımak....

It is generally claimed that the name has its origins in the colloquial reference to British sailors as "Jack tars". "Lazy jacks" would therefore point to reduction of manpower and effort that lazy jacks provide.

• IP logged
« Son Düzenleme: 04 Ocak 2018, 21:42:53 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

#9: 04 Ocak 2018, 21:57:33
Amerikalılar da İngiliz denizcilere Limey diye lakap takmış. Herneyse ben lazy Jack kullanıyorum. Lazy bag ile işim olmaz.
  • IP logged

Yukarı git