Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Antipod ve Dünya Seyahati

• *
Antipod ve Dünya Seyahati
OP: 02 Ocak 2018, 19:05:58
İyi günler,

Tekneyle dünya seyahati sırasında geçtiğimiz noktalardan(koordinatlardan) birinin antipodundan geçmemiz şart mı,geçmezsek dünya turu yapmış sayılır mıyız, neden?
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Antipod ve Dünya Seyahati
#1: 02 Ocak 2018, 19:10:54
Kestirmeden gidip hile yapma diye! :)

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
#2: 02 Ocak 2018, 19:18:50
Kestirmeden gidip hile yapma diye! :)

öZgür (tapatalk)

O zaman dünya turu yaptığı söylenen bütün denizcilerimiz yolculuklarının belirli bir aşamasında bir antipoddan geçtiler diye düşünüyorum.

Hayır onların böyle antipod konulu yazılarına bir yerde denk gelmedim. Belki az okuduğumdandır. Bu antipodu da bir yerden hatırlıyorum ama nereden hatırladığımı bulamadım.
  • IP logged

• *
#3: 02 Ocak 2018, 19:30:46
O zaman bundan ben şu sonucu çıkarıyorum. Hile yapmasan bile bir antipoddan geçmediysen değil 20-25 bin deniz mili, 40 bin deniz mili gitsen bir işe yaramayacak.

Örneğin benim rotam üzerindeki koordinatlardan biri Cabo Verde'nin batı civarından geçiyor. Bu noktanın antipodu Avustralya'nın kuzey batısındaki burunla Papua Yeni Gine arasında bir nokta. Şimdi Ben Panama'dan Büyük Okyanusa çıktım. Öyle bir yerde kendi kendime yok dedim,Avustralya'dan geçmeyeceğim, fikir değiştirdim. Filipinler'in kuzeyinden geçeyim dedim. Mil olarak tutsa da bir çuval inciri ziyan ettiğimizin resmidir.

Dünya seyahati yapmış olmanın başka bir kuralı umarım yoktur.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#4: 02 Ocak 2018, 20:13:36
Ben de antipode mevzuunu Erden Eruç'un kas gücü ile devri alem (www.kaslagit.com) projesinden öğrenmiştim.
Rekorlar kitabına girecek bir iddian varsa bu tip kurallar var sanırım, ama detayını bilmem.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 02 Ocak 2018, 20:18:52
  • IP logged
><(((º>

• *
#6: 03 Ocak 2018, 00:27:13
Al sana harika bir kaynak:
http://www.sailing.boun.edu.tr/sailing_old/html/arastirmalar/circumnavigation.pdf

öZgür (tapatalk)

Teşekkür ederim Özgür,

Neyse ki bir yerden hatırlıyor muşum. Bir de sayende bir değil en az iki antipod noktadan geçilmesi gerektiğini öğrendim.

Neredeyse bir çuval inciri berbat edecekmişim. Dünya seyahatini yapmak o kadar kolay ya! Heh heh.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#7: 03 Ocak 2018, 19:29:04
iki antipod noktası karışmasın.
birbirinin antipodu olan iki nokta olacak. yani biri ilk çıkış noktan (veya yol üstündeki herhangi bir nokta) diğeri bunun antipodu olabilir. bu ikisi birbirinin antipodu olduğundan otomatik olarak iki antipod yapmış olacaksın zaten.

Yapmak çok zor değil aslında, aşağıdaki siteden kontrol edebilirsin.
Klasik rotadan bir dünya turunda bile kolaylıkla, çok yolunu bozmadan mümkün.

https://www.antipodesmap.com

Mesela bu resimde gördüğün gibi Atlantiği geçtiğinde Trinadad&Tobaggo civarından geçersen, sonra Pasifiği geçtiğinde de Bali civarlarından geçerek rotanı bozmadan antipod işini çözebilirsin. (Çok kabaca baktım, rotanı belirledikten sonra detaylı bakarsan çok daha uygun noktalar bulunur kesin..)

Bu işin zorluğu en hızlı, en kısa zamanda dünya turu (yarış gibi) için güney okyanusuna inip Antarktika'nın çevresinde şöyle bir hızlıca döneyim dersen oluyor. Çünkü bu kestirme rotanın çoğu güney yarım kürede (ve hatta 50 güney enlemlerinde) geçiyor ve antipodu da doğal olarak kuzey yarım kürenin kuzeylerinde (doğal olarak 50 derece kuzey civarı) olduğu için oradan geçmek mümkün olmuyor. (Oluyor da o zaman kestirme olmuyor!)

Örnek: En zorlu solo nonstop vendee globe yarışı, aşağıdaki rotada görüldüğü gibi bir antipode geçişi mümkün değil.
Evet! O muhteşem adamlar ve tekneler dünya turu yapmış sayılmıyorlar!! :D

• IP logged
><(((º>

Yukarı git