Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: makina ..

• *
Ynt: makina ..
#15: 31 Aralık 2017, 00:17:40
Araba motoru konusuna ayrıca bakarız.. Şimdi öyle çok soru var ki.. GAz teli seyir sırasında koptu.. Ne yapacağım..?

Marş motoru bozuldu ne olacak.?  İnvertörün çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacağız.. ? Ne bileyim bir sürü konu..

Gaz veya vites teli için motor kapağını açıp motor veya şanzıman üzerindeki kumanda kolcuklarına bir ayarlı pense sıkacaksın...( teknede 2 kişi olmanız gerekecek ), sen dümenden bağıracaksın, dıgeri gaz verecek veya kesecek, ya da ileri, boş, tornistan yapacak...Denenmiş, onaylanmıştır.

Dıgerleri için çözümü ben bilmem, non stop dünya turunda üç burnu bi defada geçmiş bi kulağı kesik amcaya sor !
( gerçi onların ne motorla, ne marş motoruyla ne de invertörle işleri olmaz...Boş işlere bakmazlar )
  • IP logged

• *
#16: 31 Aralık 2017, 00:19:11
Bu durumda , su deposunun hemen yanında , çapariz vermeyecek şekilde bir manika faydalı olur mu. Şu zincir için kullanılan boru şeklindeki kapaklı manikalardan bahsediyorum. Çok sert havalarda ağzına su girmemesi için ayrıca bir ahşap takoz da tıkanabilir belki..

Efendim bir diğer konu mazot göstergesi.. Aldığımdan beri devamlı full gösteriyor. Çok önemsememiştim  çünkü zaten mazot deposunun kendisini kontrol ediyorum. Ancak neden çalışmasın ki. Sorun ise depo kısmında bir direnç varmış. Her gösterge bu direnç ile çalışırmış. saat mi bozuk direnç mi bozuk ? Kontağı açınca full gösteriyor ancak kapatınca düşüyor. Bir de göstergenin arkasında bir sürü kablo bağlantısı var. Hangisi ne işe yarıyor bunların ?

Ersin , manika öyle bir yöntenle monte edilirki alta su geçmez , ya da gelen suyu alttan tahliye eder de içeri geçirmez diyeyim.internette bulabilirsin yöntemin çizimini..
Diğer yanda mazot tankının bir Cm. sine kaç litre mazot tekabül ediyor bilirsen ve tankının üzernde bir inceleme kapağı varsa katlanır bir metre ile (5 TL) en garantili olarak mazot miktarını bulursun.
Diğer bir yöntem de deponun mazot çıkışına bir T ile şeffaf  bir hortumu dikine  bağlayıp
Mazot miktarını oradan gözle takip etmek.

Not: Benim teknemde mazot göstergesi çalışmıyor ve tamir etmeye de niyetim yok. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2017, 00:21:03 Gönderen: Öcal Turan »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#17: 31 Aralık 2017, 08:50:03
Ne bileyim, bir sürü soru...

Bu sorunun cevabı maalesef biraz zor. Sorun çıktıkça veya aklınıza geldikçe gerçek sorunu yazacaksınız, cevaplamaya çalışacağız ya da ciddi bir motor bilgisi edineceksiniz ve başınıza geldiğinde kendiniz çözeceksiniz.

İnvertörün çalışıp çalışmadığını uygun güçte bir cihazı prizine takıp deneyerek anlayabilirsiniz.
  • IP logged

• *
#18: 31 Aralık 2017, 09:07:39
Ben şu motoru kurcalamaya başlayayım bir..  :) Sonunda ne gerek var motora gibi bir sonuca ulaşırsam iki senenizi karartırım bilesiniz.. pu ha ha ha...
  • IP logged

B

Burak Doneray

#19: 31 Aralık 2017, 09:34:45
Sabırsızlıkla bekliyoruz motoru atıp küreğe geçmeni.Gençleşirsin kasların gelişir bir sürü faydası var bekliyoruz haberlerini.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#20: 31 Aralık 2017, 11:03:02
Eklemek isterim ki küçük ve özellikle şaftlı teknelerde zor olsa da yangın güvenliği açısından makine bölümünün diğer bölümlerden izoleli (hava-ısı-ses) olması ve dışarıdan cebri olarak havalandırılması gerekir.
Böylece bir yangın anında bölmeye hava akışı kesilip yangına müdahale edilebilir.
  • IP logged
><(((º>

S

Servet

#21: 31 Aralık 2017, 13:25:35
Araba motoru konusuna ayrıca bakarız.. Şimdi öyle çok soru var ki.. GAz teli seyir sırasında koptu.. Ne yapacağım..?

Marş motoru bozuldu ne olacak.?  İnvertörün çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacağız.. ? Ne bileyim bir sürü konu..

Gaz veya vites teli için motor kapağını açıp motor veya şanzıman üzerindeki kumanda kolcuklarına bir ayarlı pense sıkacaksın...( teknede 2 kişi olmanız gerekecek ), sen dümenden bağıracaksın, dıgeri gaz verecek veya kesecek, ya da ileri, boş, tornistan yapacak...Denenmiş, onaylanmıştır.

Dıgerleri için çözümü ben bilmem, non stop dünya turunda üç burnu bi defada geçmiş bi kulağı kesik amcaya sor !
( gerçi onların ne motorla, ne marş motoruyla ne de invertörle işleri olmaz...Boş işlere bakmazlar )

marş motoru arızası için de,filikalar da standart olarak kullanılan hem marş motoru,hem de kol ile harekete geçen
motorlardan alacaksın..Sabb,Bukh,Siyang gibi markalar yeni nesil motorlar ile üretimlerini sürdürüyorlar..
http://www.frydenbo-industri.no/products/sabb-lifeboat-engines/sabb-k-series-lifeboat-engines
  • IP logged

• *
#22: 31 Aralık 2017, 13:54:15
Birçok deniz motorunda kol kaldırıldı, insana zarar verebiliyormuş.  Marş motoru iyi bakım yapılırsa kolay arıza vermez, asıl akülerden korkmak gerekir.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#23: 01 Ocak 2018, 00:15:38
Birçok deniz motorunda kol kaldırıldı, insana zarar verebiliyormuş.  Marş motoru iyi bakım yapılırsa kolay arıza vermez, asıl akülerden korkmak gerekir.

Çok saçma olmuş. Bende açtım yanmar a sordum. Bu makinanın kol takma yerini niye kapattınız diye. Daha önce Mesut'un Aloa 27 si Serdar'da iken aküleri çökmüştü ve o makinada kol vardı ve bende çok rahat çalıştırmıştım.Hemde bir kaç kez. Hatta pancar dan bile kolay çalışmıştı. Benim şimdiki kayıkta aynı motorun yenisi var ve kol takma yerinde kapak var ve bayağı komplike bir şey. Aslında önüne bir kasnak yaptırıp ip dolayarak çalıştırılabilir hale getirmeyi düşünmüştüm ilk aldığımda. Ama şimdilerde vazgeçtim. Teknenin yelkenle de bir yerlere gidebiliyor olduğunu keşfetmiş olmamdan kaynaklı herhalde. :)
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#24: 01 Ocak 2018, 00:32:20
Kolu kaldırmaları kötü oldu ya ; umarım dekompresyon kollarını da kaldırmazlar, çok faydaları oldu bana zayıf akülerle  :-[
  • IP logged

• *
#25: 01 Ocak 2018, 00:51:48
 Herkese sağlık ve huzurlu bir yıl diliyorum.
Ahmet'ciğim. Diesel (yoksa Dizel mi yazmalıydım) motorlarda küçük B.Gücünde olanlar ip veya
kol düzeneği takılabilir ve çalıştırılabilir. Ancak  gücü biraz yüksek Diesel motorları sadece ip
veya kol ile çalıştırmak mümkün değil. Süpapları açık bırakacak ''dekompresyon  kolu'' gerekir.
Bunu da günümüzde üretilmiş orjinal motora eklemek neredeyse mümkün değil.
 Tabii ki motorun tipi, üretim yılı, gücü bu yazdıklarımı geçersiz kılabilir.
Selamlar.
  • IP logged

• *
#26: 01 Ocak 2018, 09:55:05
Al işte başladık yine.. Sübap ? dekompresyon kolu? dekompresyon da ne?
  • IP logged

• *
#27: 01 Ocak 2018, 10:10:29
Supaplar, silindirlerin içine hava girişini ve egsoz çıkışını düzenleyen kapakçıklardır (vanalar).  Emişte, yani hava girişinde emiş supabı açılır, hava girer. Kapanır, piston yukarı hareket eder, havayı sıkıştırır, mazot enjekte edilir, piston bu güçle aşağı hareket eder, aşağıda iken egsoz supabı açılır, yanmış gazlar piston yukarı çıkarken dışarı atılır.

Özellikle sıkıştırma (kompresyon) sırasında  pistonu yukarı itmek için güç gerekir. Akünüz zayıfsa veya başka bir nedenle marş motoru motoru yeterli hızda çeviremiyorsa veya kolla motoru çalıştırmaya niyetli iseniz, motor yağ kapağı üstünde bulunan kol veya kollarla supapları açık tutacak şekilde bastırırsınız. motoru harekete geçirip belirli bir devir elde ettiğinizde kolları indirirsiniz ve volandan kazandığı ataletle bir veya bir kaç piston ateşleme yapar. Özellikle küçük motorlarda bu işlem daha kolaydır çünkü az sayıda silindiri bulunan bir motorda volan daha büyüktür.

Volan motorun genellikle şanzıman tarafında bulunan büyük bir silindir parçasıdır. Dikey piston hareketleri döner harekete geçerken hareketin sürekli ve düz<gün olmasına yardım eder. Çevrersine ısıtılarak marş dişlisinin hareket vereceği volan dişlisi takılır.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#28: 01 Ocak 2018, 11:28:35
Al işte başladık yine.. Sübap ? dekompresyon kolu? dekompresyon da ne?

Amcanın sağ eli ile açıp kapattığı  şey , şekli kelebeğe benzediği için biz kelebek diyorduk.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#29: 01 Ocak 2018, 11:52:42
Videoya çekmeden evvel konu mankeni pancar motoru epey bir süre çalıştırıp ısıtmışlar.Şayet motor soğuk olsaydı çalıştırmak için kelebeği tam çekip subabları tamamen açık hale getirip kol ile rahatça bir kaç tur çevirdikten sonra hala kol ile çevirirken kelebeği yarım ileri itip subabların yarım kapanmasını saglar böylece ilk ateşlemede çevirme koluna fazla ters kuvvet gelmesine mani olunur kol hala çevrilirken bol kara dumanlı bir iki yarım ateşlemeden sonra kelebek tamamen kapatılır ateşleme düzelir duman azalır kol ile çevirme işlemi de durdurulur.
Yazdıklarım soğuk motor içindir ısınmış motor için videodaki gibi kestirmeden çalıştırma yapılır.
Ben böyle uyguluyordum.
  • IP logged

Yukarı git