Sevili reisler ,
Bende diğer ahşap sever reislerimiz gibi ,ağaç dokusunu kokusunu aşık biriyim. İşlerimden kalan zamanlarda hobi amaçlı kendi kendime çeşitli ağaçlardan ürünler yapmaya başladım. Son dönemde artık vakit bulamaz oldum , çünkü Göztepe yat derneğinin yelken yarış takımı ile yarışmalara katılacağım bunu başka bir başlıkta sizinle paylaşacağım. Esasında bütün yaptıklarım bitsin öyle forumda paylaşayım diye düşünüyordum , yalnız devamlı başka fikirler aklıma geldikçe baktım böyle giderse paylaşmayacağım en azından bitenleri paylaşayım dedim. Aşağıda paylaşacağım resimlerin ( resimler çok içime sinmese de ) altına da hangi işlemlerden geçtiğini de belirteceğim
Buyurunuz
Bu arkadaş çam ağacı , ham iken 40 kumdan 320 kuma kadar zımpara yaptım. Sırasıyla avuç içi taşlama , eksantirik zımpara ve titreşim zımpara ile. Daha sonrasında her kat arası tekrar zımpara yapılarak , her katta verniğe kattığım tiner oranı azaltarak yedi kat vernik attım .
Bu beyefendi dut ağacı ham haliyle ve zımpara sonrası hali,kendisi tuvalet masası oldu
. Ben dut ağacının bu kadar hareketli olduğunu bilmezdim . Zımpara yaptıkça ortaya çıkan dokuya bayıldım bu ağaçta da 40 kum ile başladığım zımpara 3000 Kuma kadar çıkarak bitirdim. 3000 Kum sonrası dokusu inanılmaz oluyor eliniz üstünde kayıyor. Daha sonrasında terebentin ile seyrelttiğim bezir yağını uyguladım .
Bu güzel Purple Heart tree ( mor kalp ağaç diye ) geçiyor , gerçekten denk geldiğim en ilginç ağaçlardan biri. Esasında Türkçe kaynaklarda çok bir bilgi yok Orta ve Güney Amerika'nın tropik bölgesinde yetişiyormuş ufal parçalardan duvar süsü yaptım. Yalnız ağaç zımparalandıktan sonra rengi muhteşem oluyor , yalnız bir süre sonra rengi git gide koyulaşıyor . Tekrar o rengi nasıl yakalarım diye çok araştırdım , vernik sürdüm olmadı bezir yağı sürdüm olmadı. Sonrasında şöyle bir bilgiye ulaştım zımparadan sonra 3 gün hiç bir uygulama yapmadan beklemek gerekiyormuş , 3 gün sonrasında tekrar kendi rengine dönüyormuş . Açıkçası daha deneme fırsatım olmadı. Dediğim gibi rengine bayıldım mesela tekenin içinde mobilya kısımlarında kullanılabilir değişik bir hava verir
, merak edenler için şuradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
https://en.wikipedia.org/wiki/PeltogyneBu ağacımız ıhlamur ağacı , işlenmesi en kolay ağaçlardan biri. Hiç bir şekilde elektrikli alet kullanmadan sadece el aletleriyle oyma usulü ile yaptım . Zımparası 1500 kuma çıkıp bıraktım , sonrasında gomalak uygulaması yaptım . Renginin değişmesi ve parlamasının sebebi gomalaktır. El ile yaptığımdan mıdır bilemiyorum yalnız en sevdiklerimden biridir .
Zeytin zeytin gerçekten inanılmaz bir ağaç . Sırasıyla sunum tabağı , tepsi ve tavan lambası . Hepsni aynı şekilde 40 kum ile başlayıp 3000 kum ile bitirdim , tavan lambası hariç bezir yağı uygulaması yaptım.
Bu yakışıklı meşe , ham haliyle ve son bitmiş hali . Bunu Göztepe yat kulübüne hediye olarak yaptım , madem yat kulübüne gidiyor içinde de deniz teması bulunması gerek diye düşündüm. Urla da tonoz çapası döken bir demircimiz var ona gidip bu ayakları döktürdüm. Ayakları alıp statik boya ile boyattım. 40 kum ile başladım 3000 kum ile bitirdim zımparası toplam 11 ssat sürdü
, üstüne gomalak uygulaması yaptım .