Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: latin yelken..

• *
latin yelken..
OP: 22 Aralık 2017, 09:29:24
İngilizcesi Lateen. Ararken rahat bulasınız diye yazdım. Önce bir video..

İzledikçe , latin yelkenin nasıl bir tasarım harikası olduğu da ortaya çıkıyor.  Kısa bir direk üzerinde her bir yelken formunu alabilen bir yelken türü.. Videoyu izledikçe hayran kaldım.. Camadanı muhtemel sıkıntılı olsa gerek..

Ancak onun dışında düşünsenize.. Pupa gidiyorken kare yelken gibi kullanıyorsunuz.. Orsa giderken alın size bermuda.. apazda isen bumbayı çek geriye olsun sana randa ..

Bu latin yelken ciddi ciddi üzerinde düşünülmesi gereken bir yelken tipi.. Çok önden atmayayım ama bence yelkencilikteki en özgür ve en teknik yelken bu..

Şimdi efendim sert havada yelkenlerin gövde üzerinde dağılımını önemsiyoruz ya.. PArçalı ve küçük yelkenler ile yelken alanı gövde üzerinde dağıtılıyor..

İşte latin yelken ile bunu bir hamlede yapmak mümkün. Bumbanın dibinden sal gitsin.. yelken geriye yatıyor.. Hava hafif ise kas dibinden .. olsun sana markoni.. HAyranlık uyandırıcı.. Daha çok su kaldırır bu latin yelken..
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
Ynt: latin yelken..
#1: 22 Aralık 2017, 14:02:46

Latin yelken bütün bir Akdeniz'dir, Ege'dir.
İtalya - Fransa - Katalunya - Tunus - biraz Yunanistan - çok az İsrail ...
Bazıları yeniden keşfedip, bazıları hiç vazgeçmeden bu geleneksel armayı ayakta tutuyor.

http://www.classicboats-turkiye.com/820/pdf/latinyelken.pdf   ;)
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#2: 22 Aralık 2017, 20:19:58
Bu yelken bir kontrata iyi çalışırken diğer kontrata yani yelken direğe yaslanarak onu iki parça gibi yaptığında kötü çalışmaz mı?
  • IP logged

• *
#3: 22 Aralık 2017, 21:49:24
Cem Gür 'ün verdiği ve düzenlediği yazıda mükemmel anlatılıyor konu Aziz reisim.. Buna kötü kontra, diğerine iyi kontra deniyor. Kimi durumlarda sanırım aşırtma yapmak ta mümkün olabiliyor. Benzer durum benim karanfil yelken (pik yelken de de oluyor ) Pik yelken kötü kontrada , ana yelken seren ıskotalarına dayanıyor . Ancak ciddi bir performans kaybı olmuyor..

Denize çıkılmadan önce hakim rüzgara göre kontra seçilmesi de bir yöntem imiş.. Dediğim gib Cem Gür 'ün derlemesi son derece güzel anlatıyor..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#4: 24 Aralık 2017, 20:54:17
Latin yelken doğu Akdeniz'in yelkenidir. Latin adının nasıl yerleştirdiğini araştırmak gerekir. Nil nehrinde hala kullanılan yelken türüdür. Karadeniz'de aşırtma yelken olarak bilinir. Aslında doğru kontrada uzun süre yol yapacaksanız rahat kullanılır. Tramola veya kavança ile seyredilecekse kötü kontrada kalmamak için (yelkenin direğe yaslanmaması için) aşırtılır. Yanlış hatırlamıyorsam Pasifik'te kullanılan asıl yelken türü de aşırtma yelkendir.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#5: 24 Aralık 2017, 23:20:27
Latin yelken doğu Akdeniz'in yelkenidir. Latin adının nasıl yerleştirdiğini araştırmak gerekir. Nil nehrinde hala kullanılan yelken türüdür. Karadeniz'de aşırtma yelken olarak bilinir.

Kaynağı Mısır ve Finikeliler. Kuzeyli halklar başta olmak üzere tüm Avrupa halkları Latinlerden gördükleri için o adla Avrupa'da tanınmıştır. Bize de çeviri aracılığıyla yeniden geldiği için bildiğimiz, Türkçeleştirdiğimiz yelkenin adını yeniden öğrendik...
  • IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#6: 25 Aralık 2017, 15:52:38
Cem Gür 'ün verdiği ve düzenlediği yazıda mükemmel anlatılıyor konu Aziz reisim.. Buna kötü kontra, diğerine iyi kontra deniyor. Kimi durumlarda sanırım aşırtma yapmak ta mümkün olabiliyor. Benzer durum benim karanfil yelken (pik yelken de de oluyor ) Pik yelken kötü kontrada , ana yelken seren ıskotalarına dayanıyor . Ancak ciddi bir performans kaybı olmuyor..

Denize çıkılmadan önce hakim rüzgara göre kontra seçilmesi de bir yöntem imiş.. Dediğim gib Cem Gür 'ün derlemesi son derece güzel anlatıyor..

Evet bu kez eksiksiz okudum. Sn Gür;ün yazısını. geçen defa iş nedeni ile sonra okurum deyip te ihmal ettiğim yani. çok doyurucu ve benim soruma gerek bırakmıyor tabii. Gene de sabırla verdiğiniz cevap için teşekkür ediyorum Sevgili Böke. :)
  • IP logged

Yukarı git