Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Masal'ın Havuzluğundan- Bıkmam, yılmam, yaparım seri hatalar.

• *

Yazının devamını merakla bekliyoruz.
Demirsiz zincir dünya amatör denizciğine ve denizcilik edebiyatına katkı olacak bir konu. (Kendimi zaptediyorum kahkaha atmamak için. Akılama "Gülme komşuna" geliyor)

Bir de soru sorayım?
Su altında kaç metrelerdeymiş gibi geliyor? :)

Atalırken var da toplandığında yok demir.. Ertesi gün dalgıç çıkarmış, 26 m'lerden sanırım...

Benim ikinci cümleden itibaren ifadelerim biraz karışık oluyor, Bülent anlatır umarım..  :D
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2017, 17:10:01 Gönderen: Hasan Toparlak »

R

Recep Ertürk

Demirsiz zincir dünya amatör denizciğine ve denizcilik edebiyatına katkı olacak bir konu. (Kendimi zaptediyorum kahkaha atmamak için. Akılama "Gülme komşuna" geliyor)

Bir de soru sorayım?

Atalırken var da toplandığında yok demir.. Ertesi gün dalgıç çıkarmış, 26 m'lerden sanırım...

Benim ikinci cümleden itibaren ifadelerim biraz karışık oluyor, Bülent anlatır umarım..  :D

Benim soru ile, bir on metre daha aşağı dalmış olmasından ve bir daha çıkmayacağından korkuyorum :)

• IP logged

• *
Öğle deme Recep reis.. demir kaybetmek gereçekten iğrenç bir şey.. Hele hele 3 metre derinlikte.. Deliriyor insan sinirden...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2017, 19:34:44 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Bir de soru sorayım?

Hasan Abi ben Böke'ye laf çaktın zannetmiştim. Ondan sordum du. Hani oda biryerlerde demiri attı da  sonra oraların altını üstüne getirdiydi demiri bulmak için.
Birde son duyumlara göre bu sene giderken orayı tarayacak komple, 2-3 gün uğraşırsa bulacakmış.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
II. GÜN. ÇİFTLİK-KAŞ

Bir şiir yaşanır mı, yaşanır. İşte anlatıyorum.

Erkenden uyumak gibi bir niyetim var, çok yorgunum.  Bütün planım, sabah gün ışırken yola çıkmak.
Bir kaç kadeh rakı içiyorum. İyice gevşerim, rahat uyurum diye. Ne fayda. Yatakta dönüp duruyorum. 01 sularında yatıp, 03:30 sularında uyanıyorum. Akşamdan tekneyi iyice netaladığımdan iş yok. Bir kaç fincan kahve içiyorum. Saat 04:20 sularında günün ışımasını beklemekten sıkılmış, çözüyorum palamarı. Taylan uyuyor.

Çiftlik koyunun girişindeki adanın doğu yakasını hiç bilmiyorum. Lokantaların ışıkları hiç bir  feneri yanmayan alargadaki birkaç tekneye vuruyor. Gece gece başıma iş gelmesin deyip, bildiğim yönden batı tarafından çıkıyorum, yine ışıksız ve mışıl mışıl uyuyan teknelerin arasından geçerek.

Ay karanlık. Soluganlı denizle kavuşuyorum. Yüksekçe tepeler ve ada dümen suyumda kalırken, o eşsiz o büyüleyici manzara karşıma çıkıyor: Aman Allahım! Çoban Yıldızının şavkı suya düşmüş, üşüyen denizi ısıtıyor. Yolumu aydınlatıyor. Hayranlık ve büyük bir saygı ile seyrediyorum. İşte koca samanyolunun, kehkeşanın  parçasıyım! İşte ona aitim. İşte tamı tamına 108 milyon kilometre öteden yolumu gösteren yıldızla, işte bir başıma, işte 10 metre kırksantim yani 34 ayak bir kayıkla, işte her şey devinip dururken, işte şu kadar metre derinlikteki sular yüzlerce çeşit canlısıyla, kocaman dalgaları ile altımda kükrerken, lan diyorum deniz, lan Allahsız kitapsız, lan imansız, evreni bilmem ama, şu dünyada her şey he rkoşulda bir tek sana yakışıyor. Bir tek sen her şeyi bu kadar güzel kılıyorsun. Yeşil sana değdi mi güzelsin, yıldız sana düştü mü güzelsin, ay şavkını verdi mi güzelsin, ova sana uzandı mı güzel, dağ sana değdi mi güzelsin, en kaba saba, saçı sakalı karışmış bahriyeli sende güzel, kadın bambaşka güzel. Bir başına kalsan, hiç takıya ihtiyacın yok. Seni hiçbir şey tamamlayamaz, hiçbir şey seni eksik bırakamaz. Sen ne büyüksün! Nasıl bir kudretle nasıl bir buyrukla çağırıyorsun? Bir şair Rüzgar için "Allah gibi görünmeden hüküm sürersin" dediydi. Sen öyle bir mekansın ki sınırsızlığınla dindarların Tanrı'ya sığınacakları en doğru yer, kudretinle tanrıtanımazların aşka gelecekleri mabedsin. Şu evrende başka hangi şey herkesi böyle karşı konulmaz  bir çağrıyla  içine çekebilir? 

Yüksek sesle söylüyorum;
“ Yine denizlere  dönmeliyim, ıssız denize, semaya,
bütün istediğim bir gemi ve yolumu gösteren bir yıldız".

Bir tebessüm yayılıyor yüzüme. Bir cigara yakıyorum.
Nemeçek dümende, cigaramı tellendiriyorum. Sancak baş omuzluğumda bir gemi var. Işıklarından yolcu gemisi olduğunu düşünüyorum.

Önümden mi geçer acaba? Kerteriz alıyorum. Bu saatte nereye gider ki, Bana yönelmesi için Marmaris'e gitmesi lazım. Ne işi var geminin Marmaris'te? Bu saate? Rodos'tan çıkmış kafasını muhtemel Meis veya Rum kesimi yönüne çevirmiştir diye düşünüyorum.  Bir süre sabrediyorum. Yok annem, direk dalacak bana. Yol kesiyorum biraz. Yine bakıyorum, yok, bu da kurtarmıyor. Dayıyorum gazı. Ha şöyle. Arkamda kal biraz. Neden sonra aklıma marin trafikten kontrol etmek geliyor. Bakıyorum, evet yolcu gemisi ve işte tam bu saatte 04:50 sularında Marmaris'e gidiyor, derken, Nemeçek dümeni bırakıyor, bunu kıçtan gelen kaba denizlere veriyorum. Tekneyi topluyorum, bir süre dümen tutuyorum. Sonra yine Nemeçek.

Mide yatıştırıcımı alıyorum: Bira. Bitiremiyorum genellikle ama çok iyi geliyor mideme. Gün ışıyor artık. Önümde kalan 60-65 mili gündüz geçecek olmamın rahatlığı ile keyif yapıyorum.

Taylan uyanıyor. Denizler kabarıyor. Nemeçek sık sık dümeni bırakıyor. Hava yükseliyor. Yelkeni açıyorum. Çok kötü bir açıdan geliyor. Yelkenlerim şişiyor. Masal denize oturuyor. Motor susuyor. Taylan kahvaltı hazırlıyor. Sonra bir cigara daha. Nemeçek istifa ediyor. Ne etsem tutmuyor. Saatler geçiyor. Rüzgar yükseldikçe yükseliyor. Yediburunlara gelince iğnecikten geliyor. Her yerden sesler çıkıyor. halatlar vuruyor, bir şeyler uçuşuyor. Yelkeni artık, beceremiyorum. Topluyorum.

Dümeni bir süre Taylan’a veriyorum. Tutamıyor. Denizler iyice  kabarıyor.  Geçiyorum yeniden dümene. Bari bir bira getir, bir de bir şeyler çal diyorum. Birayı getiriyor, abi diyor, şahane bir türkü aklıma geldi, onu çalalım. Çal diyorum, çal keyfimiz yerine gelsin. Türkü başlıyor;
      “ Hayali gönlümde yadigar kalan,
         Bir yanım deryada çalkanır şimdi   
                 Onbeş mürşid ile boğulup ölen,
       Bir yanım deryada çalkanır şimdi”

Lan diyorum, manyak mısın? Canım zaten burnumda, denizler kıçımızda patlıyor, senin seçtiğin türküye bak. Kapat şunu. Abi niye ya, diyor, güzeldir. Ne varsa ağzımda döküyorum. Neşeli bir şeyler çal! Sinir olurum denizde böyle ölüm mölüm işlerine! Delimsirek ne olacak!

Sersem sepelek, omuzlarım  dümen tutmaktan, yalpaya düşmekten kaskatı olmuş, 18:30 sularında bağlanıyoruz Kaş’a. Çok yorgunum, uykusuzum, bîtabım.

24’e doğru yatağa uzanıyorum. Zello’da Ahmet Reis, Mustafa abi, Öcal Reis, laflıyoruz. Tekneden şikayet ediyor, acaba satsam mı, Marmaris'te mi bıraksam, yoruldum be abi, git gel git gel, 60 mil tatil yapmadım be abi diye bir sürü şey anlatıyorum Mustafa abi'ye. Gözlerimi kapanıyor hafiften. Çoban yıldızı, şavkı, deniz... gözümün önünde. Mustafa abiye
" gözümü kapatınca yıldızı görüyorum abi, şavkını, büyülüydü" diyorum. Sen iflah olmazsın artık,diye anlatıyor. Sonra hafiften söyleniyor, uyu artık diye. Zello açık. Mustafa abi, Ahmet ve Öcal Reislerin sohbetlerini dinliyorum.

Şiir yine aklıma geliyor;
“Bütün istediğim yolculuğun sonunda, bıkıncaya kadar uyumak,
Rüya görmek ve bir gemici masalı dinlemek”

Bu üçlünün maceralarını anlattığı sohbetle, derin, tarifsiz bir uykuya dalıyorum. Bıkıncaya kadar uyuyorum.

Çok şükür! Mutluyum. Denizde bir şiiri yaşadım!

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Bülent Reisim kaleminize sağlık :)xx :)xx
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
İyi geldi be sabah sabah...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
Boşverin;
Hayat dediğiniz nedir ki; silsile-i sûkutu hayal.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • instagram
Valla kısa bir Yaşar Kemal tasfiri oldu bu.. Sabahtan beri aklım öylece kalakaldı Çoban yıldızının şavkında, denizin ihtişamında..
Niye sûkutu hayal olsun be abi, .oktan bir güne başlayacağımı bekleyerek uyandım ama siz şu güzel iki kelamla günüme güzellik kattınız.. Eyvallah..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
Bu tarz yazılar ne değerli gözümde, anlatamam.  :(
Eline sağlık.

Boşverin;
Hayat dediğiniz nedir ki; silsile-i sûkutu hayal.

Gelirken getirdiklerini, giderken götürür diye bakmıyorum ben, yerine daha güzelini getirecek, temizliyor, yer açıyor diyorum. Silsilesi burada geliyor  :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Masal'a da senin gibi Masalcı kaptan yakışırdı zaten.. :)

Çok hoş güzel bir yazı yazmışsın her zaman ki gibi..
  • IP logged

• *
Bülent kaptanım , klavyene, yüreğine sağlık  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bülent reis,

Yüreğine sağlık , eline sağlık
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Hulusi Reisin teknesinin ismine de ilham kaynağı olan mottosunu biliyorsunuz. "Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi".
Bir duanin içinde olmaktan sonra en güzel yer de bir şiirin içinde olmak ve onu yaşamak olabilir mi? Bir şiiri yaşamak zordur ama bu durumu Bülent Reis gibi şairane anlatabilmek herkese nasip olmaz. Her zamanki gibi şapka çıkarıyorum. :)xx
  • IP logged

• *
Bülentçiğim, 
Ellerine sağlık gene güzel yazmışsın,keyifle baştan sona okudum.Bu yazın sınırlı da olsa bir kısmını sizler ile  geçirmek büyük bir keyif idi.
Sığ liman muhtarı  olarak yaklaşık 110 konuğumuz olmuş veya biz konuk olmuşuz.Kimi eski dostlar, kimi yeni yüzler.
Hasılı bu yaz epeyce zenginleşmiş,kar hanesine epeyce bir şeyler atmışız.
- Hadi yaz gel artık!
Not biraz evvel " Aile arasında filminden " çıkıp teknemizin sıcaklığına dönüp bir bakayım " Bizim aile ne alemde imiş dedim " :-)
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

Yukarı git