Tiryaki, çok uzun süredir birçok kaynaktan ahşap tekne tadilat ,yenileme işleri ile ilgili yapılanları okurum.
Adamlar ne halde tekneleri alıp harikalar yaratıyorlar. Teknelerin durumu Yengeç ile kıyaslandığında , Yengeç , tersaneden yeni çıkmış sayılır. Hiç biri poliüretan esaslı bir malzeme kullanmadı, kullanmıyor.
Aynısını Erman sorduğunda da söylemiştim. Güvertesinde çürük olduğunu sanıyordu. Çok az bir yerde çürük çıktı. Buna rağmen poliüretan esaslı bir malzeme ile kaplatıyor. Şimdi çürütecek kayığını esas.
O malzemeyi eğer Yengeç'in altına sürersen , tüm karinayı iki yıl içinde çürütmüş olacaksın. Her ikinize de söylüyorum demedi demeyin sonra.
Hiç bir yurt dışı uygulamasında ben böyle bir malzeme kullanıldığını görmedim.
Başka sıradan bir tekne olsaydı bunları da yazmak istemezdim ancak her ikiniz de artık örnekleri çok azalmakta olan Tirhandil kullanıyorsunuz. Bugünlere kadar bir şekilde gelmişler. Doğru uygulamalar ile bundan sonra da uzun süre denizlerde olurlar.
Ben Yengeç gibi büyük bir ahşap kayık ile bütçe olarak baş edemem. O yüzden 7 m. bir kayık kullanıyorum. Bütçen yetmeyebilir bu son derece doğal. Karakter olarak para pula da değer veren bir adam da değilsin. Takdir edilesi bir hayat görüşün var.
Bütçen yetmiyorsa ve Yengeç 'i seviyorsan gerçekten O 'nu satmalısın. Bana göre böyle denenmemiş yöntemler ile sorunu daha da büyütecek ve teknene zarar vereceksin.
Elbette benim şahsi görüşüm. (Zaten başka ne olabilir ki , her seferinde yazmak zorunda kalmak ne tuhaf. )
Sakın o sümsük malzemeyi Yengeç 'in karinasına sürme. !