Bu arada, aldık karaya da, neler yapacağım Yengeç'te, biraz ondan da bahsedeyim.
Öncelikle karina tertemiz. İki küçük macun rötuşu dışında yapacak iş görünmüyor. Yaklaşık üç yıldır suda olduğu düşünülürse DYO zehirli için çok da kötü bir seçim olmamış. Bu sene de aynen devam edeceğim gibi görünüyor.
Bu sene yapılacak işler daha çok yukarıda. En öncelikli, majör sorun kasara çevresinin ahşabını ve canlarını söküp atmak ve yeniden sararak uygun bir lumboz grubuyla işi tamamlamak. Ahşabını bile almıştım ama Kekova'da kalınca sattım tahtaları
Şimdi önce usta bulunacak, sonra ağaç alınacak, Ocak başında başlanacak diye umuyorum. Lumbozlar için çok kafa patlattıysam da sonuç olarak ya plastik yapıp, dışarıdan ahşap çerçeve ile kapatacağım ki gözüme takılmasın. Ya da Aliağa'dan, oradan buradan hesaplı bir şeyler bulacağım. Ağaç için ara ara içimden farklı alternatifler geçse de bir Bodrum tırhandiline ihanet etmeyim yine yerli çam alacağım.
Güverte üzerinde ikinci önemli ahşap işi frengilerin arasında kalan eğrilerin üzerinin ahşapla kapatılması ve eğrilerin dibinde biriken suyun sağlıklı bir şekilde önüne geçilmesi. Bu işi de yine aynı -müstakbel- ustaya yaptıracağım ve yine yerli çam kullanacağım.
İkinci çalışma alanı Makine dairesi. Şaft ve pervane sökülecek ve balansa gidecek. Pervane belki yeniden işlenecek. Böylelikle kaplin kesti kesecek deyyu üçbuçuk atarak gezmekten kurtulmayı ve dahası 1750 devirin üzerine çıkamayan küheylanımdan da almam gereken performansı alabilmeyi hedefliyorum. Bu kısım Rıza'nın (ili) ellerinden öper...
Son başlık vanalar. Yengeç son beş yıldır bende ve daha hiç bir vanasını ellemedim. Doğrusu Ali abi de pek ellememiş gibi. Geçen sezon ellediğim vana kapak oldu. Sürekli aklımda uzun zamandır. Şimdilik niyetim True Design ile değiştirmek ama önce hepsi sökülecek, kovanlar kontrol edilecek vs vs. Bu arada manyak da pahalıymış şerefsizler. Belki de iyi durumda olanlar yerine geri takılacak
Denize Nisan başında indirmeyi planlıyorum. İner inmez direk ince bir zımparadan sonra yine Teknomarin vernik ile elden geçecek.
İş olarak görmemekle beraber, yazlık tente kısmen yenilenecek, keza yan teknem yanarken iskele tentem erimişti. Cenoanın güneşliği elden geçecek, fırtına floğu biçilecek. Eğer eğlencelik zaman kalırsa bir de ıskalarya yapmak istiyorum ama tabi ki listenin sonlarında...
Hayırlısı bakalım.
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be... Whom the sea has taken Never shall be free."