Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yıldızlara Bakarak Kabaca Yön Tayini

• *
  • Bilen bilir
Ynt: Yıldızlara Bakarak Kabaca Yön Tayini
#15: 04 Ocak 2017, 18:57:10
Biladerim benim bilirim seni.Ne sınavlar yaptım sana bilirim,hem de çook iyi bilirim  :-[ .
  • IP logged
DeDe

• *
    • Classicboats Turkiye
#16: 04 Ocak 2017, 20:51:01
Ay her gün 50 dk geç çıkar ve 12 derece Doğuya yer değiştirir.

bu 50 dk doğru mudur?
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#17: 04 Ocak 2017, 20:54:11
Ay her gün 50 dk geç çıkar ve 12 derece Doğuya yer değiştirir.

bu 50 dk doğru mudur?

Evet abi, ortalama 50 dk.
Tam olarak 48 dk 48 sn'dir deseler de ay içerisinde periyodik olarak 30-60 dk arası değişiyor.
  • IP logged

• *
#18: 04 Ocak 2017, 22:45:14
Ay denince ahmet'in de söyleyecek şeyleri olmalı..
  • IP logged

C

Cengo

#20: 05 Ocak 2017, 21:49:44
Aynen...
  • IP logged

T
  • *
#21: 05 Ocak 2017, 21:53:36
Sadece takipte kalmayınız, hep beraber katkı sağlayalım ki, daha çok öğrenebilelim  ;)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#23: 08 Ocak 2017, 23:40:16
Ay denince ahmet'in de söyleyecek şeyleri olmalı..
Evet acayip güzel bir konu, ilgiyle takip edip duyup bildiklerimi bende paylaşmaya çalışacağım.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
#24: 09 Ocak 2017, 00:01:05
Ahmet reis,
Ayın harmanını yazdım öğrendiğim kadarı ile bakabildin mi ? Eksikleri vardır illa ki tamamlarsın artık bir zahmet.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#25: 09 Ocak 2017, 00:05:43
Balıkçılık döneminden kalma alışkanlık işte , Ayın hareketlerini takip eder, yok ay yeniye geçtimi, yok ayın harmanı varmı, ay karanlığı, ayışığı derken çok fazla haşır neşir oluruz kendileriyle.
Ay yeniye nasıl girdiyse o şekilde çıkar.Yani yağışlı ise yağışlı, sert ise sert, Lodostan girdiyse lodostan çıkar. Yani o ay genelde o şekilde geçer diye söylerlerdi büyüklerim.Kısmen deneyimliyorum, orantısal olarak doğruluk payının yüksek olduğunu söyleyebilirim.
Ayın doğuş ve batışı, özellikle batışı havanın taksim olmasını sağlar. Yani hava tramola atacaksa , kaçık yapacaksa genelde ay batış saatinde yapıyor.Buna çok dikkat ederim. Güneş doğuş ve batışının da etkisi vardır ama ay batışı çok ciddi  etkili. Gün içi tahminlerde bu saatler çok dikkate alınırdı. Bende hala  öyle yapmaya çalışıyorum.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#26: 09 Ocak 2017, 00:07:52
Ahmet reis,
Ayın harmanını yazdım öğrendiğim kadarı ile bakabildin mi ? Eksikleri vardır illa ki tamamlarsın artık bir zahmet.
Eline, emeğine sağlık keyifle okudum bir çok şey öğrendim. Ben ayın harmanı tanımının bizim yöreye özgü olduğunu sanıyordum. Meğerse bilimsel karşılığı varmış.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#27: 09 Ocak 2017, 00:12:09
Kuzey Yıldızı, Kutup Yıldızı her ne derseniz en güzel bizim oralardan görünür. Açık havada biz "göğışığı" deriz. Gökışığı anlamında yıldızlar o kadar parlak olur ki, ay karanlığında yakamozu engeller.Ufuk çizgisini bile görebilirsiniz o derece yani. İşte o zaman o kutup yıldızını , çoban yıldızı netliğinde görebiliyoruz. Çoğu zamanda yok tavanın sapındamıydı tencerenin ucundamıydı sapıtır dururum. On dakika bakar sonra bulurum.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#28: 09 Ocak 2017, 00:18:14
Benim favorim sabah yıldızı aslında ; sonbaharda uzatmacılık yaparken gözlerim hep onu arardı. Akşam yıldızı , Çoban yıldızı, Tan Yıldızı gibi isimleri de var. Aslında bir gezegen, hatta dünyaya en yakın gezegen Venüs . Birde hatırladığım kadarıyla güneş etrafındaki dönüşünü ters yapardı. Durun bunu araştırıp  öyle bir şeyler yazayım, bazı şeyleri yanlış hatırlıyor olabilirim,  aklıma geldiği gibi yazınca böyle işte. Gerçi sonra düzeltiriz ama neyse.
  • IP logged

#29: 09 Ocak 2017, 12:41:15
en çok ilgimi çeken konuda, çok güzel bir başlık oluşturmuşsunuz. elinize sağlık özkan reis.
acaba diyorum bu konu içerisinde emperyal ölçüler ile ilgili bilgiler de olsa mı? ne dersiniz?
kullanmakta olduğumuz metrik sistemin, ışığın boşlukta saniyenin ikiyüzdoksandokuz küsur milyonda birinde almış olduğu mesafe olarak kabul ettiği bir metrenin, hayatımızı çok kolaylaştırdığı bir gerçek. 10 a böl 100 e böl 1.000 e böl tekrar 10 ile 100 ile 1.000 ile çarp.
ama nedense bana emperyal ölçülerin verdiği hazzı vermiyor. teyzeciğimin kitaplığından f.namık hansoy çevirili jül vern kitaplarındaki kaptanın yanında bulunanlara söylediği arz ve tûl değerlerinden, küçük küremde nerede olduklarını bulmaya çalışmam ve sonrasında miller, yardalar ayaklar vs vs ile devam eden uzaklıkları o yaşımın kafası ile gözümde canlandıramaya çalışmalarım bugün gibi aklımda. o kitapların tümü onlarca kez okundu. kaptan grant'ın çocukları'nda ve diğerlerinde engin denizler o küçük dünyamda hep emperyal ölçüleri le kat edildi. kim bilir ilgim belki de bundandır.
ne olursa olsun bir deniz milinin ekvator üzerindeki bir dakikalık yay uzunluğu olduğunu bilebilmek ona dokunabilmek bana biraz daha insani geliyor. hatta o kadar insani ki bir inch (parmak) in kraliçenin ayak baş parmağı uzunluğu olduğu rivayeti bile beni şaşırtmıyor.
çok laf ettim, ölçüler ile ilgili bir çalışmanız olur ise hararetle takip edeceğim.
tekrar teşekkür ediyorum.

selam saygı ve sevgilerimle           

• IP logged

Yukarı git