Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bi'şi sorucam - Tekne Ağırlığı

R

Recep Ertürk

Ynt: Bi'şi sorucam
#45: 14 Şubat 2018, 17:25:05

Yani teknenin kendi ağırlığı ile ilgili değil mi oluyor bu?

Misal sailboatdata'daki teknenin niteliğini belirleyen hesaplamalara dayanak olan tekne ağrılıklarından (yani yelken alanı, deplasman, ballast) farklı bir şey ikisi de..

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#46: 14 Şubat 2018, 17:40:47
Evet doğru anladınız teknenin kendi ağırlığı ile ilgili değil .
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

O

Oktay Eryılmaz

#47: 14 Şubat 2018, 19:02:52
Evet doğru anladınız teknenin kendi ağırlığı ile ilgili değil .

Cem Reis
Bağlama kütüğü net kg teknenin kendi kilosu 10,99 Ton
gross ton 20  küsür yazıyor
Nasıl açıklanabilir?
Selamlar
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#48: 14 Şubat 2018, 20:29:45
Oktay Bey,
Net ve Gross ton değerleri gemiler için geçerli değerlendirmeler.
Net tonaj dendiğinde kısaca geminin kazanç sağlamakta kullanılan kapalı yerlerinin hacmidir. Bir başka deyişle navlunun istiflenebildiği hacimlerdir.

Bizim konumuz gezi tekneleri hammule taşımak ve bunun için ambar ayırmak durumunda değiller. Fakat ticari gezi teknelerinde gros tondan söz edilir. Hammule taşımasa da kazanç elde etmeye yönelik insan taşımakta dolayısı ile kamaralar kullanmaktalar.

Ağırlık formülleri örnekleri rehberinden

GROSTON – TON – GROSTON ÇEVİRME

1 ton kaç groston yapar? 0,984 gtn eder.
1 groston kaç kilogram yapar? 1016,046 kg eder.
1 kilogram kaç groston yapar? 0.0001 gtn eder.

Teknenizin NET ağırlığı 10,99 Ton ise x 0,984 = 10,815 Grosston çıkıyor.

Buradan da hesaplayabilirsiniz
http://www.birimcevir.com/agirlik-ve-kutle-birimleri/agirlik-ve-kutle-birimleri.aspx

1 metric ton =
0.984206528 gross ton
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2018, 20:31:39 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

R

Recep Ertürk

#49: 14 Şubat 2018, 20:52:09

Sanırım bu hesabı özel teknelerde liman başkanlıkları kafalarına göre çıkarıyorlar. Ben bir teknenin evrakından hareketle ağırlığını öğrenmeye çalıştıkça iş başka hal almaya başladı.

Sormaktaki kaygım, yelken metreakresini bildiğim, salma ağırlığını ölçebileceğim teknenin ağırlığını öğrenmeye çalışmaktı. İçinden çıkamayınca buraya yazdım..

Şimdi önüme kendi teknemin kağıdını koydum. 800 kg tekne ağırlığı, 200 kg salma ağırlığı olduğu ifade edilen teknenin kağıdında 1.63 gross ton ve 1.54 net ton yazıyor. Teknenin kağıdında 4 kişilik olduğu belirtiliyordu. Can yelekleri de ona göre almıştım.

Evet çıkan sonuç, liman başkanlığı kağıdından teknenin ağırlığı öğrenilemiyor. İkincisi bu kayığa 1.54 net ton yük yüklersem denizin dibini boylarım herhalde :)

Marina liftinin kantarı dışında herhalde bir teknenin kilosu öğrenilemeyecek.. Ya da römorka yükleyip bir kantara götürerek..

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: Bi'şi sorucam bu
#50: 14 Şubat 2018, 21:04:49
Teşekkür ederim  Cem Reisim

Bağlama kütüğündeki gross ton bilgisi ve dahi teknenin Gümrük beyannamesi dediğim gibi sallama yazılmış
Uçak ,Gemi ve kara  navlunlarının hesaplanması taşıyan Leh’ine sonuçlanacak biçimde hesaplanıyor
Ağırlığı taşıyan Leh’ine ise ağırlık
Volüm taşıyan Leh’ine ise volumden hesap ediliyor
Mukayese için yükün ebadı ile metreküp bulunuyor Hava yolunda 6000 kara yolunda 6400 e bölünerek volüm kilosuna çevriliyor
Deniz kargo taşımacılığında konteyner dışında parsiyel fiyatlama Nasıl yapılıyor fikrim yok

Nazik cevabınız için tekrar teşekkür ederim
Selamlar

• IP logged

R

Recep Ertürk

#51: 28 Mart 2018, 20:51:51

Epeydir ara vermiştim soru sormaya. Biriktirmekle geçti bu ara..
Cevap veren reislere şimdiden çok çok teşekkürler..

Soru 1-

Ağırlığını bilmediğiniz salmanın ağırlığı nasıl tahmin edilebilir? Tekneye tutturulan (üst kenar) uzunluk 190 cm. (Tekne karada) Yere konan (alt kenar) uzunluk 120 cm. Alt çizgi (1 metre kadarı) 15 cm kalınlıkta. İki tarafa doğru da inceliyor. Ayrıca aşağısı daha ince, üst tarafı daha kalın gibi..

Salma yüksekliğini sonradan ekleyeyim. 99 cm

1.5 tondan fazlaca tahmin ettim kendimce demir özgül ağırlığı filan hesapları ile. Bu tahmin gerçekçi midir?

Soru 2-

Yanmar 3HM35F motorlar 1983-1992 yılları arasında üretilmiş, 02039 no'lu motor 30 HP mi 34 hp mi? (Kütük kağıdında 30 yazıyor. İnternette arayıp bulduğumda 34). Motor no'dan yıl bulunabilir mi? (ben bulamadım da)

Soru 3-

Dinlence dahil 9.5 metre boy, 3.15 en (180 yazsa da 160 civarı salma dahil su çekimi), 8.05 gibi su hattı boyu olan bir yelkenli teknenin ağırlığı için ne söylenebilir?

• IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 21:03:30 Gönderen: Recep Ertürk »

• *
    • Classicboats Turkiye
#52: 28 Mart 2018, 21:01:48

Soru 1-

Ağırlığını bilmediğiniz salmanın ağırlığı nasıl tahmin edilebilir? Tekneye tutturulan (üst kenar) uzunluk 190 cm. (Tekne karada) Yere konan (alt kenar) uzunluk 120 cm. Alt çizgi (1 metre kadarı) 15 cm kalınlıkta. İki tarafa doğru da inceliyor. Ayrıca aşağısı daha ince, üst tarafı daha kalın gibi..

2 ek soru:
a- Salmanın yüksekliğini vermemişsiniz
b- altta 1 metre kadarı 15 cm kalınlıkta .. Peki salma ana gövdesi sade düz sac mı yoksa belli bir kalınlığı var mı?
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#53: 28 Mart 2018, 21:02:42

Haklısınız
Çok afedersiniz..
99 cm

Tüm güvde demir blok. uçlara doğru inceliyor. 120 cm'lik alt uzunluğun 1 metre kadarı 15 cm.. sonra yavaş yavaş incelme başlıyor öne ve arkaya doğru..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 21:16:28 Gönderen: Recep Ertürk »

• *
    • Classicboats Turkiye
#54: 28 Mart 2018, 21:18:38

Soru 2-

Yanmar 3HM35F motorlar 1983-1992 yılları arasında üretilmiş, 02039 no'lu motor 30 HP mi 34 hp mi? (Kütük kağıdında 30 yazıyor. İnternette arayıp bulduğumda 34). Motor no'dan yıl bulunabilir mi? (ben bulamadım da)

İnternette aranırken şöyle bir notla karşılaştım:
Yanmar 35 HP - 3HM35F
The Yanmar diesel on our boat produces black smoke and emits black suit mixed in with the water from the exhaust when we do rapid forward and back manoeuvering, such as backing up into a slip.
  • IP logged

• *
Bi'şi sorucam
#55: 28 Mart 2018, 21:25:34

Soru 1-

Salma yüksekliğini sonradan ekleyeyim. 99 cm

1.5 tondan fazlaca tahmin ettim kendimce demir özgül ağırlığı filan hesapları ile. Bu tahmin gerçekçi midir?

Soru 2-

Soru 3-

Dinlence dahil 9.5 metre boy, 3.15 en (180 yazsa da 160 civarı salma dahil su çekimi), 8.05 gibi su hattı boyu olan bir yelkenli teknenin ağırlığı için ne söylenebilir?
Kalınlık dahil salmaya ait tüm ölçüleri alıp autocadde modelleyin. Demir’in veya kurşunun (hangi malzeme kullanılıyorsa) yoğunluğu ile çarpınca toplam ağırlık çıkar Recep reis. Tüm ölçüler varsa ben modelleyebilirim.

Tekne deplasmanı için sailboat data sitesinde benzer teknelerin (en ve boy olarak aynı ölçüde tekneler vardır ) deplasmanlarının ortalaması alınabilir . Teknenin içinde bir yerlerde kabuk numarası varsa modele ulaşılıp tüm özellikleri yaklaşım yerine net bilgi olarak elde edilebilir .

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 21:28:19 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

R

Recep Ertürk

#56: 28 Mart 2018, 21:32:32
Oğuzhan Oğuz reisim çok teşekkür ederim. Ben autocad bilmiyorum. PC'm de uygun değil.

Aldığım ölçüler yazdıklarım. Ters yamuk düşünün. Üst çizgi 190 cm, Alt çizgi 120 cm. Arka düşey çizgi dik çizgiye yakın. Düşey hat 99 cm. Kalınlık da 15 cm. Uçlara doğru inceliyor. Parmak kalınlığına düşüyor..

Daha hangi ölçüleri almalıyım?

Salma demir blok..
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#57: 28 Mart 2018, 21:35:15

Haklısınız
Çok afedersiniz..
99 cm

Tüm güvde demir blok. uçlara doğru inceliyor. 120 cm'lik alt uzunluğun 1 metre kadarı 15 cm.. sonra yavaş yavaş incelme başlıyor öne ve arkaya doğru..

Demir blok kalınlığı ? 15 cmlik kısım enine 15 cm mi ? yüksekliği 15cm mi?
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#58: 28 Mart 2018, 21:38:59

15 cm enine Cem Bey..
Üst çizgisi 190 cm, alt çizgisi 120 cm olan yamuk şekilli salmanın kalınlığı 15 cm.. ama öne ve arkaya giderken inceliyor. Salmanın ön ve arkası baltanın kalından inceye şekli gibi..
  • IP logged

• *
#59: 28 Mart 2018, 21:52:38
Oğuzhan Oğuz reisim çok teşekkür ederim. Ben autocad bilmiyorum. PC'm de uygun değil.

Aldığım ölçüler yazdıklarım. Ters yamuk düşünün. Üst çizgi 190 cm, Alt çizgi 120 cm. Arka düşey çizgi dik çizgiye yakın. Düşey hat 99 cm. Kalınlık da 15 cm. Uçlara doğru inceliyor. Parmak kalınlığına düşüyor..

Daha hangi ölçüleri almalıyım?

Salma demir blok..
Benim için yeterli ölçüler. Halledip buradan yazarım ağırlığı Recep reis .

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git