Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ana Yelken Yardım

• *
    • instagram
Ana Yelken Yardım
OP: 31 Ekim 2017, 23:00:39
Merhabalar,
Biliyorum siz şimdi slot effect falan tartışıyorsunuz ama biz daha o konulara gelemedik. Gelebilmem için biraz daha çalışmam lazım Diğer taraftan bir konuda değerli görüşlerinize ihtiyacım var.
Ana yelkenim çok eski ve değiştirmeye ihtiyacım var, Ersin reis de kurbağanın gözünü pörtletti Bu arada çok iyi durumda ve çok uygun fiyata bir ana yelken buldum, tabi bu iş bizimkisi seri üretim olmadığından öyle marka model ismi vererek cuk diye olmuyor. Neyse uzatmayayım.
Ana yelkenimin uzunluğu bumbadan itibaren 9 metre ve bumba (alt yaka) uzunluğu da 4 metre. Bulduğum ana yelken 9.80'e 3.50 metre. Kestirirsem alt yaka 3.10  metreye kadar düşecek ve toru bozulacak. Bu 80 cm'lik fazlalık kullanımda ne gibi zorluklar yaşatır. En verimli şekilde nasıl kullanabilirim sizce? Değerli görüşlerinizi bekliyorum

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

n

nuri_kongur

Ynt: Ana Yelken Yardım
#1: 31 Ekim 2017, 23:18:36
Erman reis, sadece sesli düşünüyorum. Ne olursa olsun yelkeni sonuna kadar çekemeyeceksiniz. Yani alt kısımda hep 80 cm lik bir fazlalık kalacak. Bunu engellemek için artan kesimi bumbaya sarmak gerekecek. Bu durumda toru zaten bozulacak. Toru bozuk olmasına rağmen bumbaya sarmış olmanın rahatsızlığı olacak. Madem toru kessek de kesmesek de mevcut ölçüde bozulacak o zaman bumbaya sarma zahmetine niye katlanalım? 
Bumbaya sarmadan kullanma imkanı varsa yukarıdaki soru saçma olur tabi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • instagram
#2: 01 Kasım 2017, 00:05:20
Erman reis, sadece sesli düşünüyorum. Ne olursa olsun yelkeni sonuna kadar çekemeyeceksiniz. Yani alt kısımda hep 80 cm lik bir fazlalık kalacak. Bunu engellemek için artan kesimi bumbaya sarmak gerekecek. Bu durumda toru zaten bozulacak. Toru bozuk olmasına rağmen bumbaya sarmış olmanın rahatsızlığı olacak. Madem toru kessek de kesmesek de mevcut ölçüde bozulacak o zaman bumbaya sarma zahmetine niye katlanalım? 
Bumbaya sarmadan kullanma imkanı varsa yukarıdaki soru saçma olur tabi

Nuri reisim haklısınız. Mesajı yazarken bir sürü şey düşünürken hakikaten saçmalamışım.. Sağolsunlar birkaç reisimiz de uyardı. Dediğiniz gibi kessek de kısalacak, camadan vursak da kısalacak.
Asıl derdim, alt yakayı kısaltmadan bunu halledebilir miyim? Bir de Mersin'de kesip biçecek bir yelkencinin olmaması çok can sıkıyor..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

e

erdal duran

#3: 01 Kasım 2017, 00:26:00
Direği uzat :).
  • IP logged

• *
    • instagram
#4: 01 Kasım 2017, 00:38:06
Direği uzat :).
O da bir seçenek aslında

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

n

nuri_kongur

Ana Yelken Yardım
#5: 01 Kasım 2017, 00:59:59
Ya biz zamanınca Qsails’den toplu alışveriş yapmıştık. Adamlar kargo ile hallediyor. Bence bi konuşun. Bi ara Ersin reis böyle birşeyden bahsetmişti. Bi yelken imalatçısı ile konuşmuştu falan. Bu torlanma dahil yardımcı olurlar gibi geliyor bana. Siz sadece ölçüleri verin gerisini onlar hesaplayıp yapar zaten.
http://www.qsails.com/anasayfa

• IP logged
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2017, 01:08:55 Gönderen: Nuri Kongur »

• *
#6: 01 Kasım 2017, 02:12:54
Ya biz zamanınca Qsails’den toplu alışveriş yapmıştık. Adamlar kargo ile hallediyor. Bence bi konuşun. Bi ara Ersin reis böyle birşeyden bahsetmişti. Bi yelken imalatçısı ile konuşmuştu falan. Bu torlanma dahil yardımcı olurlar gibi geliyor bana. Siz sadece ölçüleri verin gerisini onlar hesaplayıp yapar zaten.
http://www.qsails.com/anasayfa

bir de İzmir den Mehmet Ali Yelkenbiçer (Ullman Sails Türkiye ) ile görüş istersen Erman reisim. Dede ve babadan yelkencidir ve benim cenovayı bir başka yelkenden çok güzel uyarladı.
Selamımı da söylersin , nasıl ölçü alacağını da anlatır yardımcı olur muhakkak .
Telefonu 0 beşyüz otuz iki 393 altmışaltı 73

Kolay gelsin.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 01 Kasım 2017, 07:22:27
Üyemiz herhalde.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • instagram
#8: 01 Kasım 2017, 08:11:19
Günaydın,
İlginiz, önerileriniz için çok sağolun. Daha önce Kaya'dan, Yelkenbiçer'den fiyat aldım. Floğum Q sails, ilk onları aramıştım ama dönecez deyip cevap vermediler. Şimdi bulduğum yelken ise çok çok ucuz 100€ bile değil. Tabii ucuz diye hemen atlamak istemedim. Bunu nasıl bana uygun hale getirebiliriz? Mümkün mü, değil mi? Bunu öğrenmek istedim.

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#9: 01 Kasım 2017, 09:27:14
Günaydın,
İlginiz, önerileriniz için çok sağolun. Daha önce Kaya'dan, Yelkenbiçer'den fiyat aldım. Floğum Q sails, ilk onları aramıştım ama dönecez deyip cevap vermediler. Şimdi bulduğum yelken ise çok çok ucuz 100€ bile değil. Tabii ucuz diye hemen atlamak istemedim. Bunu nasıl bana uygun hale getirebiliriz? Mümkün mü, değil mi? Bunu öğrenmek istedim.

Çok acil değilse  biraz bekle derim. Dadd bünyesinde bu konuya dair ciddi bir proje var hatta Ersin Abi bu konuda bayağı mesafe aldı. Ama acil ise önerilen yerlerde yelken tadilatını kolayca yaptırabilirsin.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#10: 01 Kasım 2017, 09:58:08
Bence bu yelkeni tepesinden 80 cm .kısaltabilirsiniz. Tepede oluşan yatay kenarcığa bir balen diktirilip roklu modern bir tadilat sağlanabilir.
  • IP logged

• *
    • instagram
#11: 01 Kasım 2017, 10:01:21
Bence bu yelkeni tepesinden 80 cm .kısaltabilirsiniz. Tepede oluşan yatay kenarcığa bir balen diktirilip roklu modern bir tadilat sağlanabilir.
Sedat Reisim merhaba, Mehmet Köstekçi reis de aynı öneride bulundu.. Bu akla daha yatkın geliyor ama kullanım da yapraklanma, olumsuz bir etki yapar mı bilemiyorum.

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

n

nuri_kongur

#12: 01 Kasım 2017, 10:03:20
İstişare kesinlikle gerekli bir şeymiş .

• IP logged

• *
#13: 01 Kasım 2017, 12:45:51
Sedat Reisim merhaba, Mehmet Köstekçi reis de aynı öneride bulundu.. Bu akla daha yatkın geliyor ama kullanım da yapraklanma, olumsuz bir etki yapar mı bilemiyorum.

Erman reis; mandar köşesi şekildeki gibi açılı kesilir, balen de göründüğü gibi ilave edilirse; balen'in girdiği nokta cunda ucu gibi olur. Bildiğim kadar randa yelkenlerde olumsuz bir yapraklanma olmuyor. Yinede bu tasarımı Cem Gür reis'e danışsak daha doğru olur sanırım.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2017, 12:49:16 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • Classicboats Turkiye
#14: 01 Kasım 2017, 14:34:19
Amaç eldeki yelkeni direğe uydurmak ise yelken büyük olduğunda şans çok daha fazla. Ya küçük olsaydı? :P
Tabii bir de alışılmışın dışına çıkıp "devrimci" olmak gerekiyor.  ;)
Köstekçi'nin ve Sedat'ın önerisine katılıyorum. Yelken üst yakasından gerektiği kadar kısaltılıp kaybolan üçgenin tabanı, yeni kesimin üst yakasına "sert" bir balen dikilirse işinizi fazlasıyla görecektir. Balenler genellikle çok sert değiller. Gerekirse iki balen üst üste konularak sertlik elde edilebilir.
Diğer önemli nokta balenin standart uygulamada olduğu gibi  yelkenin bir kısmına uygulanmayıp direğe kadar uzun olması.
Benim önerim bu balenin yataya yakın 3-5 derecelik bir açı yapması olması yönünde. Ama bir tercihtir.
Böylece elinizdeki yelkenin toru da deforme olmayacaktır.
Kullanımda yapraklama yapmayacaktır. Seyirde hiçbir olumsuzluk yaratmayacaktır.  Aksine ana yelkeniniz daha verimli çalışacaktır.  ;)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2017, 14:36:33 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

Yukarı git