Efendim, Tayo Mar 'ın malum güvertesi tik kaplama. Ancak portuç kapakları su kontrası idi. Ben bu kapakları masif ireco ile değiştirmiştim. Ancak zamanla bu masif ireco bağlantı yerlerinden çalıştı. Portuç kapaklarnı oluşturan ireco lar bağlantı yerlerinden ayrılmaya başladı. Ben de güverte ile uyumlu olması açısından da bu kapakları tik ile kaplamaya karar verdim. Mlum tik çok pahalı, barınakta bulduğum atılmış hurda tik parçalar vardı.
Bu parçaları , güzelce temizledim. Üzerlerindeki eski sikaları kazıdım, güzelce zımparaladım.
Portuç kapağını da güzelce zımparalayıp, düzelttim
Sonra bu parçaları güzelce çerçeve içerisine alıp, alıştıra alıştıra yerleştirdim. Sorun elbette ki her iki parçanın da daha öncede çalışmış olması idi. Nerede ise tek bir düzgün yüzey ve parça yoktu. Hepsini tek tek alıştırdım.
Bu alıştırma işi gerçekten zahmetli oldu. Hani derler ya evde denemeyin diye. Hah o hesap..
Tüm bunları bitirince , temizlediğim ireco ve tikleri epoksi ile yapıştırdım. Ercan abiden öğrendiğim yöntem ile . Önce tüm yapışacak yüzeyleri epoksi sürdüm. Sonra bunlar cırt kıvamına gelinceye kadar bekledim. Sonra yeniden epoksi karıp, zımpara sırasında çıkan tik tozları ile macun yaptım. Yapıştırma işleminde bu macunu kullandım.
Tabi , alıştırdığım yerlere tikleri sabitlemek gerekti. Her bir yere mengene koyamayacağımdan bu işlem için cam çivisi kullandım. Cam çivisi çok ince olduğundan tik üzerinde pek fazla iz bırakmıyor. Yarısına kadar çakıp, sonra eğdim. Böylece tik parçalar , portuç kapağın üzerine iyice yapıştı. Kılcal boşlukları da bu macun doldurmuş oldu.
Sonra işin en keyifli yerine geldi. Boşlukları sika ile doldurmak. En kolay yöntem, tabaca ile sıkarak boşlukları doldurmak. Sonra gerekli yerlere spatula ile bastırarak iyice sikanın tüm boşluklara işlemesi temin ediliyor.
Aslında eğer kullandığım tik malzeme yeni olsaydı, bant yapıştırıp, sikalamak daha iyi. Ancak zaten tüm yüzeyi zımparalayıp, eşit ve düzgün bir yüzey gerekeceğinden bant çekmedim.
Şimdi sika kuruyor efendim.
Kuruyunca , falçata ile fazla sikaları kesip zımparaya hazır hale gelecek ve tüm yüzey, kenarlara bombe verecek şekilde zımpara ile tesfiye edilecek.
Tesfiye , zımpara makinesi ile ancak son yüzey için el ile zımpara atılacak.. Eh o da yarın artık..