Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Denize Erman Düştü !!

• *
    • instagram
Denize Erman Düştü !!
OP: 23 Ekim 2017, 01:08:40
Merhabalar,
Bugün çok ilginç bir tecrübe yaşadım, sizlerle paylaşmak istedim.
Kri-Kri'de denize adam düştü vakası yaşandı. Toplam 10 saatlik seyrin ardından marina içerisinde tekneden düştüm.. Haftasonunu geçirmek için Mersin'den 30 mil mesafede Narlıkuyu Kızlarhamamı koyuna gitmiştik. Harika bir havada güzel geçen bir haftasonunun ardından. Bugün akşam 18.00 sularında tekrar Mersin marinaya giriş yaptık. Son günlerde yeni gördüğüm palamar çağrımız üzerine yardıma geldi. Ben tornistan yanaşma manevrasına başlarken palamar da bizim iskele tarafımızda halkaya bağlı olan tonozun el incesini alıp anlamadığım bir şekilde bizim sancağımıza yöneldi. Bu arada Özden tonoz halatını almak için iskele baş omuzlukta bekliyordu. Asıl tehdit ise palamarın halatı teknenin baş tarafına çapraz götürecek olmasıydı ki hemen uyararak tonoz halatını çapariz vermeyecek şekilde iskele tarafından getirmesini söyledim. Bu arada tornistan yanaşırken botla aramızda 2-3 metre civarı bir mesafe vardı. Uyarım üzerine bizim palamar ani bir manevra ile hemen kıç tarafımdan dümen palasının dibinden el incesi suyun içinde iskele tarafımıza geçti ve iskele başa yöneldi. O anda oluşacak felaketi tahmin ederek halatı pervaneye dolayacağını, dikkat etmesi gerektiğini haykırdım. Ben de hemen motoru boşa aldım ama tahmin edebileceğiniz gibi olan olmuştu; el incesi dümen palası ile pervane arasındaki boşluktan içeri girdi ve orada sıkıştı. İlkten halatın pervaneye dolandığını düşündüm ama eğilip baktığımda dolanmadığını fark ettim. Bir yandan palamara söylenirken bir yandan tekneden eğilip halatı kurtarmaya çabalıyordum ki kendimi bir anda denizde buldum..
Düşüşüm şöyle oldu; havuzlukta otururken sırtımızı rahat yaslamak için daha geçen hafta portatif süngerli döşeme sırtlık yaptırmıştım. Cumartesi günü de seyre çıkarken Özdeni uyarmış bu sırtlıklara üst tarafından yüklenmemesi gerektiğini hatırlatmıştım. Otururken sırtınızı yasladığınızda sıkıntı yoktu ama üst tarafından ağırlığınızı verdiğinizde arkaya esniyordu, bir problem olacağı açıktı. Nitekim, halatı kurtarmak için bu sırtlık üzerinden eğildiğimde yerinden çıktı ve ben de dengemi kaybedip marinanın .oklu suyunu tattım.
Tekne boşta akıntıyla dönüyor, halat pervanede, ben suda, palamar şaşkın şaşkın bakıyor..Dalıp halatı kurtarmaya çalıştım ama olmadı. Teknenin yanlamaya başladığını farkedince palamardan hemen tekneyi baştan bağlayıp botla çekmesini söyledim. İskelede duran koltuk halatını aşağı çekip bir bağ yaptım ve ayağımı bastım, komşuların da el vermesiyle inanılmaz bir can havliyle adeta sıçrayarak yukarı çıktım. Palamar öylece olanları izliyor, Kri-Kri iki tekne arasında çoktan yanlamış vaziyette. Bizim baston sağımızdaki tekneye bordadan vurdu vuracak. İki yanımda iki tekne ama Kri-Kri'yi satsam servis botlarını alamam...
Bağırıp, botla teknenin başını çekmesini tekrarladım. Bu arada ben de koltuk halatını Özden'e atıp volta ettirdim. Bot önden çektikçe ben de arkadan kıçı zaptederek tekneyi düzledik. Palamara öyle beklemesini teknenin başını düz tutmasını söyledim ve tekrar denize atladım. Tonoz halatını dalıp sıkışan yerden kurtardım. Özden tonoz halatını baştan volta ederken ben tekrar iskeleye çıktım. Tonozu bağladıktan sonra Özden tornistan yapıp tekneyi iskeleye olabildiğince yanaştırdı. Ben de tekneye atlayıp, tekrar dümene geçebildim ve sonunda tekneyi olması gerektiği gibi yanaştırdık.
Neyseki, elimdeki birkaç kakamoz kesiği dışında bir hasar olmadı ama yaşananlar tam bir rezaletti..
Halatı kurtarmak için her halükarda denize atlamak gerecekmiş ama tekneden düşmek hayli zoruma gitti. İnsan kendine güvense de donanım sizi yarıyolda bırakabiliyor. Önemli bir tecrübe oldu bu bana...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2017, 01:13:04 Gönderen: Erman Yerman »
Akdenizli, Balıkçı

• *
Ynt: Denize Erman Düştü !!
#1: 23 Ekim 2017, 07:06:59
Erman , geçmiş olsun..

" aklıma gelen başıma gelir"  teknede çok geçerli..
  • IP logged

• *
#2: 23 Ekim 2017, 08:15:59
Erman reis çok geçmiş olsun.
Yaşadığımız kötü olaylar bizlere tecrübe olarak geri dönüyor..
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

Z

Ziya Gunes

#4: 23 Ekim 2017, 08:29:17
Geçmiş olsun
  • IP logged

• *
#5: 23 Ekim 2017, 08:56:48
Geçmiş olsun Erman Reis ,denize düşerek geleneklerden birisini yerine  getirmişsin , ben de pasarella dan düşmüştüm , çok düşünme. :)
  • IP logged

• *
#6: 23 Ekim 2017, 09:04:28
Erman reis çok geçmiş olsun. Allah beterinden saklasın
  • IP logged

• *
    • instagram
#7: 23 Ekim 2017, 09:06:35
Çok teşekkür ederim...
Burada benim için önemli bir soru var. Palamarı iskele tarafına yönlendirerek acaba hataya ben mi neden oldum? Yoksa uyarmakta haklı mıydım?
Yeteri kadar detaylı ve açık anlatabildim mi bilmiyorum ama siz olsaydınız ne yapardınız? Nasıl hareket ederdiniz? Düşmek hariç :)

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#8: 23 Ekim 2017, 09:13:42
Erman reis ,

Geçmiş olsun Öcal reisin dediği gibi bu bir gelenek , düşmeyen muhakkak vardır yalnız hep düşülür  :).
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2017, 09:18:56 Gönderen: Serkan Güvenen »

• *
  • Bilen bilir
#9: 23 Ekim 2017, 09:18:15
Erman'cığım sağlık olsun üzülme. ;)

Her yanaşmada palamarın ne yapacağını tahmin etmek tekne kullanmanın en zor kısmı

olmuştur benim için. ?0-?

• IP logged
DeDe

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#10: 23 Ekim 2017, 09:29:08
Ben de bi kere kıçtan uzanıp sudaki halatı yakalayım derken düşmüştüm, düşerken merdiveni yakalamışım, yarım saniyede geri çıkmıştım! :D

Alınan ders: Denize uzanarak bir iş yapma, tembellik etme git kakıcı al! ;)

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
    • instagram
#11: 23 Ekim 2017, 09:30:29
Ben de bi kere kıçtan uzanıp sudaki halatı yakalayım derken düşmüştüm, düşerken merdiveni yakalamışım, yarım saniyede geri çıkmıştım! :D

Alınan ders: Denize uzanarak bir iş yapma, tembellik etme git kakıcı al! ;)

öZgür (tapatalk)
Kakıç kalbimde bir yara..
O an aceleden hiç aklıma gelmedi..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#12: 23 Ekim 2017, 09:44:28
Çok teşekkür ederim...
Burada benim için önemli bir soru var. Palamarı iskele tarafına yönlendirerek acaba hataya ben mi neden oldum? Yoksa uyarmakta haklı mıydım?
Yeteri kadar detaylı ve açık anlatabildim mi bilmiyorum ama siz olsaydınız ne yapardınız? Nasıl hareket ederdiniz? Düşmek hariç :)

Tornistan da teknenin kıçı ne tarafa çekiyorsa o bordadan yaklaşman ve palamarın o tarafta baştan yiterek ,manevraya destek olacak şekilde pozisyon alacağını , aksi yönde yaklaşmak zorundaysan teknenin kıçını yitecek ve yine manevraya yardımcı olacak şekilde pozisyon alacağını , bunu da önceden eğer sen söylememişsen sana sorması gerektiğini düşünmek lazım normalde.
Bunu yapmamışsa palamar hatalı , bunu yapmışsa sen. :)
  • IP logged

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
#13: 23 Ekim 2017, 09:44:48
Denize düşmek bir ayrıcalıktır  :P ;)
  • IP logged

• *
#14: 23 Ekim 2017, 09:54:30
Geçmiş olsun.
Her denizci enaz birkere düşer.Düşmemişse düşecektir.Düşülen yer ve zaman çok önemli.Buz gibi havada çok kirli suya düşmek iyi olmuyor
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git