Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Gördüğünüz en yüksek dalga kaç metre idi..

• *
Tayfun Timuçin in yazısını görmemiştim teşekkürler Kaan. Bu arada Vigor amca burada da hizmetinizde.. Adam ansiklopedi mi yazmış? Bunu da bulundurmalı.

Ancak Akdeniz için bence Hem Tiryakinin hem de Bülentin yorumlarını es geçmemek gerekir. Alanya da Kırılan dalga yüksekliği üstelik dört metreyi buluyor.

Bir de bu arkaya bakamama hali çok iyiymiş. Aynısını Kara incir den çıktığımda yaşamıştım. Gökova körfezinin ağzında dalga boyu ciddi yükseldi. Ben de Orak adasına kaçmıştım. Keza , Çökertmenin önünde de çok ciddi dalgaya denk gelmiştim. Ne hikmetse sadece orası dalga yapıyor. O bölgeyi geçince dalga kalmamıştı.

Birde ilginç bir gözlem, Ayvalıktan Babakale ye doğru , yol alırken karşılaşılan ilginç bir hava yapısı var. Hani şu meşhur saat öğleden sonra üçte denizde olma kuralı var ya Ege de..

Hah.. Ben tam o saatlerde Müsellim geçidine vardım. Havanın kökü poyraz. ( bu tabiri de Ahmetten öğrendim, şu Bülentten kaptığım bahri mil gibi.. :) )

ancak hava müsellim geçidine batılı gibi giriyor. iskele kontra dar apaz baba kaleye doğru seyir halindeyim. Molivos açıkarı, Midilliye daha yakın seyir ediyorum. Dalga rahatsız edici ama rüzgar ile aynı yönde. Sonra bir ara dalga istikrarı kayboldu. Deniz çamaşır makinesi gibi ama rüzgar yönü değişmedi.

Babakale üstünde çok yüksekte bulut tüycükleri poyraz yönünde.. Bu tüycüklerden hava okumayı da Ahmet ten öğrendim. Deniz de çamaşır makinası gibi olunca , Aha dedim, rüzgar Babakale de sert poyraza dönmüş, dönüyor.

Eh , papaz iki kere pilav yemez, gelirken bu Babakale yi dönerken yediğim ve civarna sandığım oysa ki civarna olmayan rüzgar aklıma geldi. Demek aynısı esiyor..

Hemen , apaz seyri ile , iskele kontra Türkiye ye yaklaştım. İyice kıyıya yanaştım. 40 -45 dakika sonra rüzgar poyrazdan bindirdi. Sancak seyir fenerinin arkasına asılı olan çan susmadan çalıyor. Bu çan , 20 knot sonrası çalmaya başlar. Rüzgar , şimdiye kadar gördüğüm en sert rüzgar. Ancak kıyıya yakınım, dalga boyu taş çatlasa 25 cm. Rüzgar öyle esiyor ki, deniz yüzeyinden toz halinde damlacıklar uçuşuyor. Mavi Egenin rengi resmen rüzgar yüzünden gri oldu.

Bocurumu kapatmıştım. Çünkü mizana direğininin o havaya dayanması imkansızdı . Zaten civadrayı elime almışım bir de mizana direği faciası yaşamak istemedim. (Yenisi bu havalara uygun şekilde yapılmaya başlandı .. )

Sadece trinket ve, bocurum kapalı olduğundan onu dengelemek için çeyrek yol motor çalışıyor. Trinket yelkeni en çok o gün sevdim.

Şimdi , böyle havalarda küçük bir ahşap tekne ile tek başına ve etrafta bir tek bile yelkenli ya da hayat belirtisi olmadığı bir denzde yaşananların insanda oluşturduğu etkiyi anlatayım.

Önce felaket bir korku hali.. Ne işim var lan burada ? sızlanmaları. Ancak o çabuk geçiyor. Geçmesi için iki yudum sert malt viski , buzsuz ve susuz. Sonra korkunç bir zeka netliği. Hemen yapmanız gerekenleri tasarlıyor , olabilecekleri önceden yaşıyorsunuz kafanızda. O an denizcilik ile ilgili öğrendiğiniz her şey emrinize amade oluveriyor zihninizde. Her şeyi tek bir kriter ışığında değerlendiriyorsunuz. Düşme.. Sakın denize düşme..

Şu yaşanmışlıkta olduğu gibi hazırlıklı iseniz ise böyle sert havada bile manyak bir yelken keyfi yaşanabiliyor işte.

Hayatımda hiç bu kadar sert havada yelken yapmamıştım. Lafı uzattım yine .. Sözün özü , rüzgar değil de dalga bitiriyor adamı..

• IP logged

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
Fikrim geldi: Çoğunluk Teknelerin altında mekanik bir pervane, kekamoz tutmadığı zamanlarda hızımızı knot cinsinden gösteriyor. Zaten gps üzerinden de hızımızı sürekli takip edebiliyoruz. Bir girişimci çıksa, direk üzerine bir sensör yerleştirse ve o sensör tekne dalga çukuruna düştüğünde dalganın tabanını,  etrafındaki/pupasındaki dalganın da en üst noktasını işaretlese ve aradaki farka dalga boyu desek. Hiç böyle avcı hikayelerine dönmezdi bu konu. Yok mu bir girişimci?

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Aslında Yengeç'te dala yüksekliğini gösteren bir alet var ama bir süredir tembelliğimden çalışmıyor. Fakat nasıl ölçtüğüne dair hiçbir fikrim yok.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Sanırım çoğumuz bilir; hakim rüzgar olarak Kızıldenizin kuzey yarısı kuzey eser, güney yarısı da güney eser. Ehh, durum da böyle olunca Süveyş'den çıkan yatlar kızıldenize genellikle güzel havayla girer. Peki hedef Hint okyanusu olunca ne olur? Tabiki de Kızıldenizin kalan yarısı kafadan ciddi rüzgar ve dalga yüksekliğiyle geçilmek durumunda kalınır. Tabi mantıklısı; Mısır, Sudan, Eritre ve sonrasında Yemen sahillerini takip ederek hava kollanarak güneye inmektir. Ama belli takvimde belli yerde olmak durumunda kalınırsa Gemi yolundan emniyeti elden bırakmadan orta sudan güneye inilir ki; bir seferinde beklemediğim (aslında şiddetini ön göremediğim) bir hava üzerime çullandı, yelkenlinin başı dalga çukuruna düştüğünde üzerindeki suyu atamadan ikincisi, onu da atamadan üçüncüsü gelmişti ki sonrasında filmlerde gördüğümüz denizaltıların su üzerine çıkışlarında bir balina atlayışına benzer bir eda ile pruvamız neredeyse gökyüzünü işaret ediyordu. Dalga yüksekliği neydi? 10 mt, 15 mt yoksa 20 mt miydi, yoksa 30 mt...??? Tabiki de yok öyle bir şey. Dalga boyu en fazla 5 mt idi ama etkisi inanılmazdı....

Selametle.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2017, 12:16:53 Gönderen: Suat Zeybek »

• *
En yüksek dalga (lar) seneler önce motoryatla İstanbul dan İzmir e aşağıya inerken Marmara Denizinde Avşa adası-Kapıdağ Yarımadası-Çardak üçgeninde gördüklerimdir herhalde.
Hava Batı kaçağı yaptı , çok dik ve sık aralıklıydılarlar ve 5 yada 6 dalga da bir gelen yüksek dalga bizi bizi tepelere çıkarıp ,sörf yaptırarak tekneyi aykırılatmaya ve yan çevirmeye çalışıyordu..
Yanımdaki tecrübeli iki kaptanla , teknede olan 100 metre halatı arkadan atarak durumu kurtarmıştık. Boyunu bilmem ama dalga çukurunda iken tekne den epey yüksektiler.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Şimdi bu konuda ne yazsam bilemedim. Kayığın üstüne çöken dalga kaç metredir bilmiyorum. Ama şöyle söyleyeyim defalarca gündüz ve gece orta ölçekli fırtınalarda denizde bulundum fakat bir defa iddialı bir havada denizde bulundum bunu da daha önce "son denk kayıkçısının hatıratı" başlığında paylaşmıştım. Bizim İnebolu'da Poyraz da Karayel de neredeyse aynı mesafe den eser. Aşağı yukarı ikisi de 500 mil engelsiz bir mesafe kateder. Fakat gerçek anlamda böyle olmuyor hava genelde sarmal bir hareket gösterdiği için , hava hareketinin çapı  ve çemberin neresinde olduğunuz önemli. Bu yüzden o feç denen şey sonsuz olamıyor. Okyanusta bile kötü havaları oluşturan başınç merkezleri bildiğim kadarıyla dairesel hareket ediyor. Belki ticaret rüzgarları için  bu söz konusu olabilir.

Şimdi gelelim benim gördüğüm dalga boyuna; İşte Karadeniz'de teknik olarak en yüksek kaç metre dalga oluyorsa ben onu defalarca gördüm ve bir kez de saatlerce içinde bulundum. Kaç metreydi derseniz ne desem bilemiyorum. Ama şöyle  anlatayım ; önünde bir kere aykırılarsanız bir daha kayığı göremeyeceğiniz cinsten. İnebolu Limanının ağzı genelde sekiz on metre aralığında değişirdi. İşte bu ağızda dalga kırılıyordu gerisini siz düşünün.

Birde videolarda dalga boyu çok anlaşılmıyor
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
Okuyunca yazdıklarınızı ben dalga malga görmemişim. Şart da değil tabii.  :). Görmesem de olur. Ama marmara ve Ege nin dalgasının az da olsa hırpalayıcı olduğu fikrine katılıyorum.
  • IP logged

• *
    • instagram
3,75'lik fiber kayığımı yeni aldığım zamanlardı.. Kötü bir havada inat edip balığa çıkmak istedim. Tekneyi yarısına kadar kumsaldan suya çekip dalgaları saymaya başladım. 3 tane arka arkaya ardından 2 tane daha aralıklı ama büyükçe sonra uzun aralık. Büyük dediğim dalga 1 metre yoktur ama haliyle kıyıda kırılıyor. Motorum yeni, kürekte zayıfım o kadar güveniyorum ki motora boşluğu yakalayıp attım tekneyi suya peşi sıra hemen çıktım tekneye ve başladım ipe asılmaya. Zaten maksimum 3-4 deneme hakkım vardı. Motor çalışmadı, aceleden jikleyi açmamışım 2. Dalgada yan döndüm 3. dalgada belime gelen yerde kayık olduğu yerde battı. O anı hatırlıyorum da herhalde gördüğüm en büyük dalga oydu...

Bir gece deniz oynaktı ama iyi sargoz yapacak diye ava çıkmıştım. Kıyıya paralel 1 saat yol gittikten sonra 4-5 kulaç derinlikte çapa attım. Bir sargoz var ki sormayın sonra hava iyice kötüledi. Öyleki bir ara tam yol kumsala vurup hava düzelene kadar kumsalda beklemeyi bile düşündüm. 1 saat yol gelmişim dönmek mümkün değil. Diğer teknelerin sakince beklediklerini görünce kalomayı iyice verip kayığın içine yattım. Dalgada yükselince 20 metre ötemdeki başka bir kayığa tepeden bakıyor, sonra kayık kayboluyor akabinde o yükseliyordu. Ayı batırınca hava da yattı.  Muhtemelen dalga 1- 1.5 metreydi ama o zaman bana sorsanız 3-4 metre derdim

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Buradaki dalga yüksekliğini tahmin edelim bakalım.

• IP logged
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2017, 21:25:10 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Birde bu açıdan videosu bakalım.

https://youtu.be/lUzIqhzXCBM
  • IP logged

e

erdal duran

İlk videodaki max. 50 cm, ikicisi ise kırıldığı yerde max 1 m  gibi görünüyor.
  • IP logged

• *
Bu arada küçük bir hatırlatma, alıntıladığınız youtube adresini yukarıdaki yputube işaretinin arasına kopyalarsanız görüntü burada çıkar.. Şöyle..

Not a valid youtube URL
  • IP logged

• *
    • instagram
Bu arada küçük bir hatırlatma, alıntıladığınız youtube adresini yukarıdaki yputube işaretinin arasına kopyalarsanız görüntü burada çıkar.. Şöyle..

Not a valid youtube URL
Tapatalk'ta ahmet reisin videoları çıkıyor ama sizinki hiç yok. Gönderiniz "şöyle..." de bitiyor

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
Örnek olsun diye boş butona basmıştım.. O yüzden. Derdim natığını anlatmaktı..
  • IP logged

• *
    • instagram
Örnek olsun diye boş butona basmıştım.. O yüzden. Derdim natığını anlatmaktı..

Konuyu dağıttığım ve uzattığım  için çok özür dilerim ama sadece bu gönderide değil birçok videolu paylaşımda benzer sorunu yaşıyorum.
Forum sayfasında Ahmet reisin ikinci videosu link olarak görünüyor. Tapatalk'ta ise her iki videosu da direkt gömülü video olarak görülüyordu ancak sizin gönderinizde forum sayfasında video görülürken, tapatalk'ta hiçbirşey yok. Çoğunlukla cep telefonundan girdiğimden bazı video ve linkleri görmekte sorun yaşıyorum. Her iki ortamda da rahat görülmesi için ne yapmamız lazım acaba?

Bu arada dalgalar bence hava raporu deyimiyle 1 ila 1.5 metre sanki...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git