Konunun tekrar gündeme gelmesi çok iyi olmuş ki böyle bir başlığı unutmuşum.. Son günlerde telsizimle ilgili yaşadığım sorun ve tecrübeleri bu vesileyle aktarmak isterim.
İlk defa 2018 Kıbrıs Seyrimizde Masal ve Avara tekneleri Kri-Kri'den sesimizi iyi alamadıklarını söylemişlerdi. Biz ise tüm çağrıları gayet net alıyorduk. Dönüşte telsizi, marinanın elektrikçisine kontrol ettirdim. Soketlerde bir hata yoktu, telsiz de çalışıyordu. Bana göre bizim eski telsiz artık miyadını tamamlamış olmalıydı..
Bu arada Kumkuyu marinadan komşumuzun Beneteau 370 serisi (Ütopya) teknesinde de telsiz kablosu koptu, ona da kablo aramaya koyulduk.
Bu esnada Kri-Kri'nin telsiz kablosuyla, Ütopya'nın kablolarının farklı olduğunu fark ettik. Onunki ince, benim telsiz kablo ise kalıncaydı. Ulen dedim teknolojiye bak, herhalde dedim bizimkinde TV anten kablosu döşeli ondan sesimiz gitmiyor. Neyse efenim, durum öyle değilmiş.
Ütopya'nın kablosu RG58 denilen ince kablo, benim kalın olan kablo ise RG213 olarak bilinen kabloymuş.
Ararken tararken Mersin'de marin elektroniği konusunda uzmanlaşmış bir firma buldum. telsizi koltuğumun altına koyduğum gibi gittim. Cihaza bağlandı test edildi; çıkış yalnızca birkaç watt, bildiğiniz walkietalkie ayarında.. söküldü yanmış bir entegre değiştirildi, cihaz kendine geldi. Firmanın antenine bağlanınca Mersin merkezden 18 mil uzaklıktaki bir balıkçı kayığı ile hasbuhal ettik, çıkış olması gerektiği gibi 25 wattları gördü.
Bu arada bizim elektronikçi önemli bir detayı paylaştı. Telsiz anten kabloları uzadıkça çıkış gücünde düşüş oluyor. Özellikle RG58 olarak ince kabloların telsiz ile anten mesafesinin kısa olduğu (3-5 metre) durumlarda kullanılmasını önerdi. Mesafe yelkenli teknelerimizde olduğu gibi 10 metrenin üzerine çıktığında ise verim oldukça düşüyormuş.
Direk tepesinde bulunan antenimizden en iyi verimi almak için ise RG213 kablo kullanmamız gerekmekteymiş.
Kri-Kri de kablo zaten RG213 olduğunu bildiğimden gönül rahatlığı ile gittim, telsizimi taktım, haftasonu açılıp 5-6 milden telsizi kontrole başladım. Belirgin bir düzelme var ama istenilen düzeyde değil, hala sesimi cızırtılı duyuyorlar.
En sonuda rica minnet bizim marin elektronikçiyi ikna edip elinde ölçüm cihazıyla tekneye getirdik. cihazın bir girişine telsizi diğer bir girişe ise anten girişin bağlıyor böylece mandalladıkça cihaz çıkış değerinigörebiliyosunuz. Bende çıkış yine 5 watt. Kablo çok eskimiş ve anlaşılan bazı noktalardan veya anten bağlantı noktasından kablonun içerisindeki teller ile dış taraftaki koruyucu örgü birbirine temas ediyor ve şase yapıyor.
önümüzdeki haftalarda hava şartları müsaade ederse yine bir direk tepesi operasyonu bizi bekliyor olacak. bu arada risk almayıp yeni kabloyu da RG213 olarak aldım.. telsiz çıkış gücümü en az 20 watt olana kadar bu işin peşini bırakmayacağım.

sonuçları buradan paylaşırım.
bu arada tabii ki şu soruyu da sormadan geçmek istemiyorum. Madem RG58 kablolarda mesafe uzadıkça çıkış gücü önemli oranda düşüyor, o zaman neden 12 - 13 metre direk boyu olan fabrikasyon bir beneteau teknesinde rg58 kullanılıyor?