Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Arvel Gentry slot effect..

• *
Arvel Gentry slot effect..
OP: 29 Eylül 2017, 09:23:02
Sevgili reisler,

Sanırım iki yıl önceydi, Geko da yelkenli tekneler ile ilgili meşhur , 1970 li yıllarda yazılmış olan yelkenlerin nasıl çalıştığını anlatan Slot effect adlı makale yayınlanmıştı.

Ben de bunu bulup çıkarmış, elimden geldiğince makalede yazılanları anlatmaya çalışmıştım.

Efendim , Wbf da bu yazarın ki malesef vefat etmiş , konu ile ilgili tüm makaleleri yayınlanmış.

Makaleler, yelkenlerin nasıl çalıştığını anlatan çok önemli makaleler. Hepsi bilimsel bir temele dayanıyor. Makalelerin yazarı Arvel Gentry , akışkanlar mekaniği uzmanı. Birçok uçak firması için çalışmış önemli bir bilimadamı.

Makaleleri mutlaka Türkçeye çevrilmeli. Dadd sanırım böyle çalışmalar yapacak , mutlaka dahil edilmeli diye düşünüyorum. Özellikle yelkenlerin birbiri ile etkileşimi , bu slot effect ile çok güzel anlatılıyor.

Buyrun efendim burada..

https://arvelgentry.jimdo.com/articles/
  • IP logged

• *
Ynt: Arvel Gentry slot effect..
#1: 04 Ekim 2017, 04:17:11
Ne o reisler slot effect ilginizi çekmedi mi.. ?  :) yoksa İngilizce diyemi?

İşginç geldi de anlamadık diyen varsa tercüme etmeye çalışalım.
  • IP logged

• *
#2: 04 Ekim 2017, 08:31:23
Yazılara baktım. Evet, ezber bozan bilgiler var. Yeni ve devrimsel bir yaklaşım değil onunki, sadece doğrusunu anlaşılır dille yazıyor. Bugüne kadar sanırım akışkanlar mekaniği insanlara ağır gelir korkusuyla yanlış bir modelleme ile insanlara yelken dinamiği anlatılmaya çalışıldı. Buradan da o halatı çek, şunu boşla, arabayı bilmem ne yap gibi ezberlenmiş bilgi setleri üretildi. İşin ilginç tarafı bu bilgiler dogmatik hale geldi. O yüzden tekne üzerindeki kuvvetleri ve momentleri bile doğru konuşamaz hale geldik.
Arvel ile meslekdaş olduğum için ben tercümeye hazırım, elimden geldiğince tabii. Ama aynı anda birkaç kişi aynı dokümana girişirsek, harcanan gayrete yazık olur. Ersin Reis, tercüme işine girişeceklere moderatörlük yapar mısın? Yani sen şunu tercüme et, sen de şunu gibi. Hülâsa, ben varım.

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

• *
#3: 04 Ekim 2017, 09:29:43
Vay.. Süper.. Murat reis dışında tercüme işine katılacak var mı? hem böylece daha doğru bir tercüme elde edebiliriz.

Murat reisin dediği gibi bu bilgiler , işin içindekiler için bildik konular. Ancak artık hala yanlışlığı kanıtlanmış çizimler bizde güncel. O yüzden bu çalışma önemli .

Evet efendim ben varım. Murat reis te var. Hatta tercümeleri en son eğer kabul ederse Enes e göndeririz, son bir kontrol eder ve önemli bir döküman ortaya çıkmış olur.

Zaten basit yazılmış makaleler. Çok zorlayıcı değil. Evet efendim kim var?
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 04 Ekim 2017, 13:00:01
Oğuzhan hazır asker :) :)
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#5: 04 Ekim 2017, 14:28:07
Birinci bölüme başladım Ersin Reis

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

• *
#6: 04 Ekim 2017, 15:20:58
Efendim, ellerinize sağlık şimdiden..
  • IP logged

B

Burak Doneray

#7: 04 Ekim 2017, 15:38:05
Bu dosyayı beğeneceğinizi düşünüyorum. Yeni nesil kumaşların ve armanın yelken üzerindeki etkileri.

https://www.dropbox.com/s/rocae9sos5uczen/Science%20Behind%20Sails.pdf?dl=0
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#8: 04 Ekim 2017, 16:06:18
Siz böyle yaparsanız yani böyle ıyi şeyler, sizlerin emekleri uğruna  ben, kavga çıkartacak bir mevzuu açmak zorunda kalırım.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

B

Burak Doneray

#9: 04 Ekim 2017, 16:13:50
Bu dosyayı beğeneceğinizi düşünüyorum. Yeni nesil kumaşların ve armanın yelken üzerindeki etkileri.

https://www.dropbox.com/s/rocae9sos5uczen/Science%20Behind%20Sails.pdf?dl=0

Dosyayı açamayanlar için buyrun başka link.

https://www.pinbax.com/docs/Science%20Behind%20Sails.pdf

• IP logged

• *
#10: 04 Ekim 2017, 16:36:15
Vay.. Burak sıkıymış bu da.. Şunun bir de randası olsa..  :)
  • IP logged

B

Burak Doneray

#11: 04 Ekim 2017, 17:01:40
Vay.. Burak sıkıymış bu da.. Şunun bir de randası olsa..  :)

Aslında bu dosya bizim dingy diye tabir ettiğimiz Küçük tekneler için hazırlanmış bir bilgi. Diğer bir konuda yelkenciliği nasıl geliştiririz yada yaygınlaştırabiliriz diye yazıyoruz ya aslında çocukluktan başlamak gerekiyor yelken öğrenmeye Bizim çoçuklarımız Optimist ile başlarlar daha sonra laser 4.7 ile devam ederler. Sonrasında yat yarışlarına geçilir.Yurt dışında ise bu kategorilerin dışında bizim ülkemizde olmayan yada çok az klübün sporcu yetiştirdiği .420,505,Albacore,Cadet,Enterprise,Europe,Fireball,Flyingfifteen,GP14,Lark,
Martin16,Miracle,Mirror,National12,OK,Phantom,Scorpion,Solo,Splash,
Topper,Wayfarer .One design yarışları yapılır ve her türün yarışçıları farklıdır seçenek çok olunca sporcuda çok oluyor yelken kültürüde beraber geliyor zaten .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Ekim 2017, 17:09:49 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#12: 04 Ekim 2017, 23:10:58
Oğuzhan hazır asker :) :)
Abi iki gündür ters köşeye yatırıp gol atıyorsun ben okudum bir kısmını ancak çok titiz çeviri yapmak lazım. Bir kısmı akışkanlar mekaniği ki mesleğimin bir parçası diğer yarısı yelken. Tüm teknik terimleri doğru çevirmek gerekiyor. Oldukça da uzun. Ben de bir kısmına el atacağım ancak bitiş tarihi vermeden uzun sürede çevirmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Murat Reisi tebrik ediyorum zor işe soyundu. Siz çevireceksiniz sanırım Murat reis. Acaba bire bir çeviri mi yapıyorsunuz yoksa okuduğumuzdan anladığınız özeti mi paylaşacaksınız ? Merak ettim . Kolaylıklar diliyorum :)
  • IP logged

• *
#13: 04 Ekim 2017, 23:42:16
Heyecan ile tercümeyi bekliyorum.Ancak kişisel kanaatim bire bir çevirinin çok ciddi bir kaynak oluşturacağı yönünde.
El atanların eline sağlık.
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
#14: 04 Ekim 2017, 23:53:23
Birebir çeviriyorum. Ancak akışkanlar mekaniği ile ilgili özel tabirleri yeri geldiğince kısa dip notları ile açıklamaya çalışıyorum. Aslında şimdilik orijinal metnin oldukça anlaşılır olduğunu düşünüyorum. İlk bölümü Ersin Reis'e göndereceğim. Mutlaka gözden geçirecektir ya da geçirtecektir. Başladık bakalım. Ersin Reis devam derse devam edeceğim.

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

Yukarı git