Yav önemsiz bir soru ama sormadan edemeyeceğim...
Fuarlara niye gidilir ?
90larda, hele teknem yokken deli gibi bekler ( ve o dönem her fuar döneminde Istanbulda deli gibi kar yağar, ortalık birbirine girerdi...) ve fuara ( o zaman bir tane vardı ) hiç olmadı iki, üç kere giderdim.
Bir kere teknem olmadığı için sergilenen her tekneyi görmek ve incelemek bana çok önemli gelirdi ; ikincisi o dönemlerde fuarlar camia için harika bir buluşma ortamıydı. Camiada ismi ve önemi olan kim varsa fuara gidince orada rastlar ve oturup üç beş kelime laf ederdin. Sonra bana nasip olacak Arduman yapımı Folkeboat'in havuzunda Sadun Boro'yu otururken görüp Sadun abi ve rahmetli Ardumanla hasbıhal edilebilirdi.
Şimdi bu camia öyle bir iki bin kişıyle değil, belki 50.000 kişıyle temsil edilen bir camia. Altımızda da birer kayığımiz var, - imkan yok ama bugün mesela 200.000 Avro bayılıp yeni bir tekne alacak olsam onu tanımak görmek için de bizdeki bir fuarı beklememe gerek yok. Dergiler, interet, youtube...bir tekne hakkında fikir sahibi olmak için sonsuz olanak var.
Tekneler kadar olmasa da, yakın merakım olan otomobil fuarlarına belki 20 senedir gitmiyorum. Gitsem ne göreceğimi biliyorum bu bir : ikincisi alacak halim yok...
Bu nedenle tekne fuarlarında senelerce dolaşıp, bir kaç kere kıyafet, bir iki aksesuar ; - hatta son gittiğimde iki bağlama halatı ve suya atınca tabanı açilir bir kovadan başka bir sey alamadiktan sonra ben bu fuar ziyaretlerinden vazgeçtim.
Fuarların bana dostları görmekten başka bir faydası kalmadı ; onları da artık denizde veya karada çok daha sık görebiliyorum, çünki eskiye nazaran hepimiz daha hareketli ve daha çok geziyoruz.
Bu yine Ersin'lik bir konu, bir üzerinde düşünsün bakalım, artık fuarlara gereksinim var mi ?
Mesela dünyanın en önemli oto fuarı olan Frankfurt oto fuarına bu sene bir sürü dev oyuncu otomobil firması katılmadı bile...Acaba dönem değişti mi : fuarlar artık hasretle beklenen öğrenme, bilgilenme, faydalanma ve mal alma platformları olma özelliklerini kaybettiler mi , ne dersiniz ?
Yoksa bu kardeşiniz gidip kendine 50 feetlik bir Amel veya Swan alamıyor diye çamur mu atıyor ?